Consiliul JAI discută azi dacă România îndeplineşte condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen terestru

A.F.
Politică / 10 octombrie

Consiliul JAI discută azi dacă România îndeplineşte condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen terestru

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene discută joi situaţia actuală a aplicării obligaţiilor şi cerinţelor (acquis-ului) pentru aderarea integrală la spaţiul Schengen de către România şi Bulgaria. Cele două ţări au intrat efectiv în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie 2024, în urma unei decizii luate în Consiliul JAI la finalul anului 2023.

În şedinţa de joi nu este aşteptat un vot decisiv privind eventuala aderare a României la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre. Miniştrii de interne din ţările UE vor analiza doar modul în care ţara noastră, alături de Bulgaria, a aplicat efectiv acquis-ul Schengen. "Miniştrii vor face un bilanţ al situaţiei generale a spaţiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluţiile înregistrate, precum şi ameninţările şi evoluţiile emergente din spaţiul Schengen. Miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităţilor ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuţia se va axa pe prioritatea legată de creşterea rezilienţei frontierelor noastre externe. Preşedinţia va prezenta de asemenea situaţia actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România este nevoie de o altă decizie a Consiliului", se arată într-un comunicat.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că mesajul ei la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi din Luxemburg va fi că România şi Bulgaria trebuie să adere la spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârşitul anului.

"Este cea mai mare zonă de circulaţie din lume. 450 de milioane de oameni din 29 de ţări pot circula liber prin Europa. Aproape 30% din populaţia Europei trăieşte într-o zonă de frontieră. 50 de milioane de oameni trăiesc direct lângă o frontieră internă. Vă mulţumesc că aţi pus pe ordinea de zi o dezbatere atât de importantă", le-a spus comisarul european de interne eurodeputaţilor. Vetou-ul Austriei Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România este nevoie de o altă decizie a Consiliului. Cel mai probabil cu acest prilej va avea loc o trecere în revistă a situaţiei la zi în ceea ce priveşte posibilitatea aderării la Schengen cu frontierele terestre a României şi Bulgariei, întrucât până în prezent nu au apărut în spaţiul public semne din partea Austriei că ar fi gata să susţină o decizie politică în acest sens. Totuşi, mai mulţi oficiali români şi bulgari au declarat că speră că România şi Bulgaria vor obţine o decizie privind aderarea integrală la spaţiul liber de circulaţie până la sfârşitul acestui an.

La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România. Ultimul Consiliu JAI din 2024 va avea loc Bruxelles în prima parte a lunii decembrie, dar o decizie privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei se poate lua în orice format, după cum a dovedit-o primul pas făcut pe 30 decembrie 2023, aprobat în scris de statele membre cu puţin timp înainte de sfârşitul anului. România a intrat efectiv în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie 2024.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Va decide ca nu indepineste, case closed... Au spus clar ca Romania va fi lasata in afara gardului.. Romania e buna numa de piata de consum si de propaganda a vestului cand e vorba de interesele acestuia de a suge cat mai multi bani de la fraieri pe armament, vaccinuri ai alte din astea.

    1. Cine ne blocheaza? Extremistii din grupa aurarilor și Sosocilor.

    Daca Iohannis nu trada interesele Romaniei eram in Schengen. Putem avea banuiala legitima ca in intelegere cu Scholtz a tradat Romania ca sa poata intra Croatia.

    1. Pe asta de unde ai mai scos-o? Ceva verifiat pe undeva? sau lozinci din nou!!! Oricum trolii, hauristii si sosocii ar trebui sa aplaude pe-aici, ca ei sunt impotriva UE, NATO, Schengen ...

      A conditionat cumva votul pt Croatia? Nu ti se pare ciudat ca Scholtz a reluat intrarea Romaniei si Bulgariei si Iohannis a cuplat imediat? O fi fost doar naiv? A fost sanctionat careva de la MAI, MAE, SIE?

      Ce legătura are Scholtz? Nemtii au votat pentru mereu! Crezi ca le era rușine să ne dea flit dacă vroiau?

    La cat se fură și ce trafic se face în vămi, pe corectitudine nu intrăm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb