CONSTANTIN BUCUROIU, ALIANŢA SINDICATELOR DIN INDUSTRIA DE APĂRARE:  "Industria de apărare moare din cauza neimplicării autorităţilor şi intereselor unor politicieni"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 23 aprilie 2020

"Industria de apărare moare din cauza neimplicării autorităţilor şi intereselor unor politicieni"

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri ar trebui să investească masiv pentru ca industria de apărare, industria metalurgică şi cea chimică să se modernizeze şi să crească producţia în următorii zece ani susţine Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.

El consideră că faptele prezentate de ministrul de resort, Virgil Popescu, în mas-media, sunt irelevante pentru industria naţională de apărare, care are cu totul altă menire decât aceea care i-a fost conferită în timpul actualei pandemii.

Constantin Bucuroiu a declarat pentru Ziarul BURSA: "Ceea ce spune domnul ministru Virgil Popescu este de mică anvergură. Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri trebuie să treacă la fapte. Deocamdată lumea este dusă în eroare de producţia de măşti şi izolete în industria de apărare. Aceste lucruri reprezintă doar 0,001%, din industria de profil. Dacă vrem tancuri, camioane şi rachete trebuie să încetăm să le mai cumpărăm din piaţa internaţională şi să le producem la noi în ţară, în parteneriat cu marile companii străine. Sunt multe de făcut în industria de apărare, în industria metalurgică şi în industria chimică. Ar fi nevoie de investiţii cuprinse între 250 de milioane şi 350 milioane euro, în următorii zece ani, care se vor concretiza în creşterea numărului locurilor de muncă de la 7000 la peste 30.000 şi la o producţie de un miliard de euro pe an, spre deosebire de acum când producţia anuală este de numai 250 milioane euro pe an".

Liderul sindical arată că fiecare domeniu de activitate începe să regândească paleta de lucruri pe care le produce, fapt care are loc şi cu o parte din companiile din industria de apărare, iar în acest mod ar trebui să acţioneze şi actualul guvern.

"În industria de apărare, lucrurile sunt mai simple, deoarece există pârghii, iar Uniunea Europeană şi NATO ne dau voie să dezvoltăm acest sector de activitate şi să ne asigurăm capabilităţile necesare pentru apărare. Este stânjenitor când vezi că industria moare pe zi ce trece, iar la posturile de televiziune ni se prezintă statistici cu numărul amenzilor aplicate în perioada pandemiei Covid-19. Sunt trei mari industrii pe care Guvernul trebuie să le sprijine: industria de apărare, industria metalurgică şi industria chimică, deoarece sunt complementare", ne-a spus Constantin Bucuroiu.

Acorduri cu partenerii străini, tergiversate în implementare

Referitor la industria de apărare, liderul sindical susţine că mai întâi autorităţile competente trebuie să spună ce se va produce în ţara noastră pentru a face faţă noilor cerinţe din acest domeniu. În acest moment există 23 de societăţi comerciale în industria naţională de apărare, dintre care unele se confruntă cu probleme privind derularea activităţii sau cu lipsa finanţării necesare redemarării procesului de producţie sau modernizării capacităţilor existente.

Constantin Bucuroiu oferă soluţii: "Putem produce în ţara noastră, în parteneriat cu marii actori din piaţă, armament, muniţie, blindate, tancuri şi rachete. Este necesară însă coagularea celor 23 de societăţi în câteva companii puternice, performante, şi realizarea pe plan intern a unui transfer de tehnologie ceea ce va duce la fiabilizarea acestor firme. De exemplu, în cazul Uzinei Automecanica Moreni, avem o hală de 20.000 metri pătraţi în care putem produce multe dintre cele necesare Armatei Române şi forţa calificată de muncă pentru a realiza aceste lucruri.

Acest lucru a fost constatat în urmă cu aproape două luni şi de vicepreşedintele companiei americane General Dynamics care a spus că la Moreni există toate condiţiile necesare pentru a demara imediat construirea a 400 de transportoare blindate flotabile Piranha 4+. Avem sudorii necesari, electricienii care ne trebuie şi vopsitorii pentru a face acest lucru, dar la nivel central încă nu s-a decis acest lucru. Este vorba despre o lipsă de implicare sau de anumite interese, care ne depăşesc, dar care blochează dezvoltarea societăţii".

Referitor la interesele respective, liderului sindical i se pare suspect faptul că încă nu s-a stabilit unde va construi compania Iveco cele 982 de camioane necesare Armatei Române. Bucuroiu susţine că există spaţii necesare în uzinele din cadrul industriei naţionale de apărare, dar că, în loc să se aleagă una dintre aceste unităţi, factori politici încearcă să deturneze decizia autorităţilor de la Bucureşti şi să o orienteze către crearea unei noi companii, a unei uzine noi în care să demareze producţia respectivă.

Una dintre aceste persoane, pe care Bucuroiu a acuzat-o şi într-un articol publicat în presa locală, este fostul deputat Georgică Dumitru, actualul prim-vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene PNL Dâmboviţa.

Liderul sindical a declarat: "În cazul Iveco, există informaţii că este vorba despre o şmecherie a unor politicieni care vor să lucreze în parteneriat cu italienii. Una dintre aceştia ar fi Dumitru Georgică, prim-vicepreşedintele PNL Dâmboviţa, care a declarat că se va construi o nouă fabrică ce va produce componente şi maşini Iveco. Suntem sănătoşi la cap?! Uzina Automecanica Moreni are o hală de 20.000 metri pătraţi pentru care sunt alocaţi banii necesari modernizării. De ce să băgăm bani într-o fabrică nouă, care până când începe să producă s-a terminat comanda? Cheltuim bani aiurea şi nu îi ducem în industria naţională de apărare, deşi avem specialişti, oameni care au făcut camioane, transportoare şi blindate. La Moreni se pot face nu 982 de camionae Iveco, ci mii de bucăţi. Nu este posibil ca autorităţile să aducă un partener străin şi apoi să stea să se gândească luni întregi unde va produce camioanele, dacă e bine să se construiască o fabrică nouă, pe un teren care trebuie şi el găsit, etc.. Cred, după toate informaţiile primite, că este o afacere cusută cu aţă albă şi care nu-mi dă încredere că lucrurile merg în sensul corect".

Traseist politic, interese mari

Dumitru Georgică, actualul prim-vicepreşedinte al PNL Dâmboviţa a fost deputat, în două mandate consecutive, în Parlamentul României şi s-a făcut remarcat prin traseism politic.

În perioada 2008-2012, el a fost deputat din partea PD-L, iar în iulie 2012 a trecut la PNL şi a obţinut în decembrie acelaşi an un nou mandat de deputat pe listele USL(PSD+PNL) Dâmboviţa. Ulterior a trecut la Partidul Conservator condus de Daniel Constantin, apoi la ALDE, când PC a fost absorbit de formaţiunea politică al cărei şef este Călin Popescu Tăriceanu. Anul 2019 l-a găsit pe fostul PD-L-ist şi fostul liberal Georgică Dumitru alături de fostul social-democrat Adrian Ţuţuianu în tabăra Pro România condusă de Victor Ponta. În 19 decembrie, Georgică Dumitru a făcut parte din cei 12 dezertori din formaţiunea lui Ponta care au trecut cu arme şi bagaje la PNL. Iar drept recompensă a primit funcţia de prim-vicepreşedinte al liberalilor din judeţul Dâmboviţa.

Lucruri interesante descoperim şi din declaraţiile de avere şi interese depuse de Georgică Dumitru pentru cele două mandate de deputat din perioada 2008-2016.

Influentul liberal dâmboviţean este împreună cu soţia sa acţionat la două societăţi: Geo-Sting SRL Târgovişte şi Profire SRL Bucureşti, ambele cu activitate în domeniul consultanţei prevenirii incendiiilor şi intervenţiei în caz de producere a acestora.

Cele mai importante contracte obţinute de firma Geo-Sting SRL sunt cele cu Conpet SA din 05.08.2014 şi din 2017, în valoare de 54.994 lei, respectiv 192.070 lei, cu Uzina Mecanică Mija SA în 21.04.2016 pentru suma de 467.976 lei şi cu DGASPC Sector Bucureşti - unde viceprimar este un alt liberal, Dan-Cristian Popescu - în 26.02.2018, contract încheiat pentru şase luni, în valoare de 460.000 lei.

Este adevărat că în cazul acestui contract, Georgică Dumitru s-ar putea apăra spunând că a fost unul dintre cei trei parteneri ai asocierii care a câştigat achiziţia publică. Aşa este. Dar, dacă ţinem cont că unul dintre ceilalţi doi parteneri este firma SC Potential Cons SRL Târgovişte, pe care, în 2009, Georgică Dumitru a cumpărat-o pentru 18.260 lei de la fostul coleg din PD-L, Ioan Folescu, iar ulterior a înstrăinat-o către Badea Gabriela Nicoleta, iar actualul administrator este Constantin Savu, fostul director al Administraţiei Finanţelor Publice Fieni, care a îndeplinit funcţia respectivă în perioada 2005-2009, când PDL şi PNL se aflau la guvernare, lucrurile par clare.

În afara acestor contracte mari, după principiul pic cu pic se umple paharul...sau buzunarul, firma în care este acţionar Georgică Dumitru a avut numeroase contracte cu valoare redusă cu unităţi administrativ-teritoriale din Dâmboviţa şi cu instituţii publice subordonate acestora sau Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Într-un judeţ social-democrat, traseistul politic s-a strecurat cu succes de-a lungul anilor şi se pare că doreşte să continuie modul de lucru şi din calitatea de nou prim-vicepreşedinte al PNL Dâmboviţa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. marii industrii romanesti ( industria de apărare, industria metalurgică, şi industria chimică, petrochimica, farma, agroalimentara, zootehnia... ) a fost luat de fauna de afaceristi scirbosi si verosi care rontait pina la distrugere toate aceste mari ramuri economice. A importa si a face bani in acest mod este mult mai simplu decit a produce si a face banii din productie. Si economia n-are cum se moderniza si dezvolta cu acesti invirtiti. Ca sa se realizeze ceva in acest sens este necesar ca modernizarea si dezvoltarea economiei sa devina politica de stat, pentru a forma si pune la lucru o noua generatie de constructori si fauritori de economie. Pentru a deveni politica de stat este nevoie ca structurile de conducere ale statului sa fie cit de cit stabile, sa poata urmarii punerea in practica a unei politici, nu luna si guvernul. Te uiti si la actualii guvernanti si te intrebi care-s oamenii in stare sa gindeasca si sa puna in practica o politica de modernizare si dezvoltare economica a tarii? Toti se ocupa de masti, dar nu mastile vor duce la propasirea tarii, desi este si asta o problema punctuala importanta, care trebuie rezolvata. Un aparat de stat de sute de mii de oameni nu-si gasesc altceva nimic mai bun de facut decit sa rezolve problema mastilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb