Constructorii auto germani, în alertă după noile tarife vamale impuse de SUA: "O catastrofă" pentru industrie

M.B.
Internaţional / 27 martie

Constructorii auto germani, în alertă după noile tarife vamale impuse de SUA: "O catastrofă" pentru industrie

Majorarea tarifelor vamale pentru automobilele importate în Statele Unite reprezintă o lovitură dură pentru industria auto europeană, în special pentru constructorii germani, care obţin o parte semnificativă din venituri pe piaţa americană, transmite AFP.

Administraţia Trump a anunţat că, începând cu 2 aprilie, va introduce tarife de 25% pentru toate autovehiculele care nu sunt produse în SUA. Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) atrage atenţia că doar în 2024, industria auto europeană a exportat în SUA aproape 750.000 de automobile, cu o valoare totală de 38,5 miliarde de euro.

Potrivit unei analize Kearney, aceste măsuri ar putea provoca "pierderi de mai multe miliarde de euro" şi riscă să afecteze până la 25.000 de locuri de muncă în Europa. Moody's estimează că o parte din costuri ar putea fi absorbite de constructori, în special în cazul modelelor premium, dar marja de manevră este redusă.

Germania, principalul exportator auto european, este cea mai afectată. Constructorii germani - Volkswagen, BMW şi Mercedes - sunt responsabili pentru aproximativ două treimi din exporturile auto ale UE către SUA şi înregistrează deja scăderi ale profitului în contextul reducerii vânzărilor din China.

Capital Economics estimează că vânzările celor trei mari producători germani în SUA s-ar putea înjumătăţi în urma noilor măsuri. "Ar fi un semnal fatal pentru liberul schimb", avertizează Federaţia Constructorilor Germani de Automobile, potrivit aceleiaşi surse.

Grupul Volkswagen, prin mărcile sale premium Audi şi Porsche, produce toate modelele destinate SUA în afara ţării, ceea ce face ca relocarea producţiei să fie costisitoare şi de durată. BMW şi Mercedes, deşi deţin uzine în SUA unde produc SUV-uri populare, rămân expuse pentru restul gamei şi pentru exporturile din SUA spre alte pieţe, în cazul unor eventuale contramăsuri.

BMW a transmis că "un conflict comercial nu ar aduce niciun avantaj" şi a făcut apel la un acord transatlantic rapid care să evite o escaladare a barierelor comerciale. Mercedes a cerut, la rândul său, eliminarea tarifelor vamale reciproce.

Grupul Stellantis, deşi mai puţin expus la conflictul comercial, este afectat indirect. Deşi cele mai multe vânzări sunt realizate în Europa, profiturile vin din America de Nord, prin mărcile Jeep, Dodge şi Ram, iar noile tarife ar afecta activitatea uzinelor sale din Mexic şi Canada.

Grupul Renault nu este afectat direct, având o prezenţă minimă pe piaţa americană, însă planurile de extindere ale mărcii Alpine în SUA ar putea fi puse pe pauză, conform AFP.

Potrivit Agerpres, industria auto europeană aşteaptă acum reacţia Comisiei Europene, în contextul în care tarifele anunţate de SUA riscă să declanşeze un nou val de tensiuni comerciale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. să facă tancuri

    1. Si sa ti le vanda tie sa le dai cado in Ucraina...

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6187
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2332
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9795
Gram de aur (XAU)Gram de aur456.5018

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb