Constructorii cer scutirea de TVA pentru realizarea de locuinţe

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 10 octombrie 2005

Măsura va ieftini considerabil locuinţele şi va conduce la o creştere puternică a ofertei în domeniu

Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a transmis, la finele săptămînii trecute, o adresă către Ministerul Finanţelor Publice şi Guvern în care cere scutirea de TVA la construcţia de locuinţe. Solicitarea ARACO a fost dezbătută şi la Conferinţa "Codul Fiscal 2006 în contextul strategiei fiscale a României pe 2006-2007", organizată în luna septembrie a acestui an, cît şi la şedinţa grupului de dialog social de la Ministerul Finanţelor Publice de săptămîna trecută. Asociaţia, prin reprezentanţii săi, a prezentat atunci unele amendamente cu privire la taxa pe valoarea adăugată (TVA). Aceste propuneri sînt menite, pe de o parte, să conducă la relansarea construcţiei de locuinţe, iar, pe de altă parte, să înlăture unele dificultăţi financiare provocate antreprizelor de construcţii de modul actual de plată a TVA.

Conducerea ARACO ne-a declarat că această propunere vine în consens cu practica europeană, întrucît, în septembrie 1999, prin directiva 77/388/EEC, s-a introdus în cinci ţări (Franţa, Belgia, Italia, Spania şi Portugalia) aplicarea unei cote TVA redusă pentru anumite activităţi cu consum mare de mînă de lucru, printre care şi locuinţele. Astfel, Marea Britanie beneficiază de cota "0" pentru TVA, Franţa - 5,5%, Belgia - 6%, Portugalia - 5%. Primul bilanţ şi reînnoirea măsurii pînă în acest an au evidenţiat efectele deosebit de favorabile generate de această măsură.

După prezentarea unei analize în materie de costuri dar şi de cîştiguri fiscale şi sociale generate de efectele indirecte ale măsurii, Uniunea Europeană a Promotorilor în Construcţii (UEPC) a înaintat recent Parlamentului European o declaraţie prin care se face apel la Consiliul Europei pentru extinderea aplicabilităţii directivei amintite tuturor statelor membre.

Reducerea cotei TVA pentru construcţia, consolidarea, reabilitarea locuinţelor atrage scăderea preţului de realizare a unei locuinţe, acces mai facil spre cumpărarea unei case, satisfacerea în mare măsură a cererii de locuinţe şi creşterea volumului de investiţii în construcţia de locuinţe. La acestea se adaugă creşterea numărului de locuri de muncă, scăderea tentaţiei de evaziune fiscală prin reducerea muncii la negru, eliminarea oricăror intervenţii guvernamentale cu efect negativ în buget.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb