Consultări parlamentare în vederea menţinerii premierului, amânate în urma unor violenţe

B.B.
Internaţional / 16 decembrie 2019

sursă foto: Twitter

sursă foto: Twitter

Preşedintele libanez Michel Aoun a anunţat luni amânarea - pentru a doua oară într-o săptămână - a unor consultări parlamentare în vederea desemnării unui nou premier, în urma unor violenţe nocturne, începând de sâmbătă, între forţe de ordine şi manifestanţi, relatează AFP.

Sub presiunea străzii, premierul Saad Hariri a demisionat la 29 octombrie, la aproape două săptămâni de la izbucnirea unei contestări populare fără precedent, care denunţă întreaga clasă politică, pe care o acuză de corupţie şi incompetenţă.

"Preşedintele Aoun a răspuns dorinţei premierului Hariri de a amâna consultările parlamentare până joi, la 19 decembrie", a anunţat preşedinţia într-un mesaj postat pe Twitter.

Consultări parlamentare au fost stabilite iniţial la 9 decembrie, după care au fost amânate cu o săptămână.

Unul dintre motivele acestei noi amânări ar fi lipsa unanimităţii partidelor aflate la putere cu privire la o menţinere în post a lui Hariri.

Contestatarii - care reclamă un Cabinet alcătuit din tehnocraţi şi independenţi - refuză o menţinere a lui Hariri la putere, care continuă să expedieze afacerile curente în Guvernul său.

Anunţul preşedinţiei intervine în urma unor noi violenţe, duminică seara, în apropierea sediului Parlamentului, la Beirut, între forţele de ordine şi manifestanţi.

Sâmbătă seara, zeci de persoane au fost rănite la Beirut, după ce forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Aceste ciocniri sunt cele mai semnificative de la începutul mobilizării, care s-a desfăşurat per ansamblu paşnic. Acroşaje s-au multiplicat recent, iar forţele de ordine au recurs în mai multe rânduri la forţă.

Sistemul politic din Liban, care este necesar să garanteze echilibrul între diversele comunităţi religioase, conduce adesea la negocieri interminabile în vederea formării guvernului.

Puternica mişcare şiită Hezbollah, care face parte din Guvernul demisionar, a respins ideea unui cabinet format exclusiv din tehnocraţi.

Situaţia economică şi financiară a Libanului, deja foarte precară înainte de contestare, s-a degradat profund între timp, odată cu restricţii bancare tot mai importante şi o penurie de lichidităţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bineințeles că au respins un guvern format din tehnocrati.Ei vor din aștia care se aruncă în aet,democrația nu e buna pentru ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb