CONSUMATORII ÎI CER AUDIENŢĂ LUI IOHANNIS Piperea urmează exemplul lui Steven van Groningen

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 ianuarie 2018

Piperea urmează exemplul lui Steven van Groningen

Parakletos: "1,1 milioane de consumatori se află în executare silită ori într-o fază premergătoare executării silite"

Avocatul Gheorghe Piperea, preşedintele Asociaţiei Parakletos, s-a gândit să-i solicite preşedintelui Klaus Iohannis o audienţă pentru discutarea pe marginea practicii neunitare din justiţie privind procesele clienţilor cu băncile.

Este binecunocută practica companiilor străine prezente în România ca, atunci când întâmpină vreo problemă, să-şi trimită şeful la întâlniri stabilite cu oficialităţi ale statului, de la preşedinte de ţară, la premier sau guvernator BNR, pentru a-şi expune punctul de vedere. Foarte rar, aceştia sunt refuzaţi de autorităţile române.

Preluând obiceiul multinaţionalelor, Gheorghe Piperea, care reprezintă un număr important de clienţi bancari, va înregistra astăzi cererea de audienţă la Klaus Iohannis pe subiectul dării în plată.

Domnia sa a anunţat că doreşte să aibă o discuţie pe subiect cu preşedintele ţării după ce acesta din urmă l-a primit pe Rainer Seele, şeful OMV, în prima parte a acestei luni. Atunci, avocatul Piperea a scris, pe pagina lui de Facebook: "Mă gândesc că domnul preşedinte ar putea să ne primească şi pe noi, reprezentanţii consumatorilor, într-o audienţă, pentru a-i expune situaţia gravă a celor 3 milioane de dosare civile, dubla măsură cu care operează sistemul judiciar, inclusiv în penal, sfidarea deciziilor CEDO şi ale CJUE, impredictibilitatea actului de justiţie (împănat de situaţii identice soluţionate cu hotărâri diametral opuse) şi scăderea încrederii în sistemul nostru judiciar, plus gravele consecinţe ale dublării sau triplării iminente ale costurilor creditului şi ale vânzării debitorilor către colectorii de creanţă, care execută cetăţenii români în nu mai puţin de 1,1 milioane de dosare".

În 2015, preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, s-a adresat, în calitate de şef al Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) la acea vreme, lui Klaus Iohannis, solicitând sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la Legea dării în plată.

În speranţa că va ajunge şi el să discute despre soarta debitorilor români cu preşedintele ţării, Gheorghe Piperea subliniază, printre altele, în cererea de audienţă: "Consumatorii apelează in extremis la instituţia stingerii obligaţiilor de plată prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea profesionistului, pentru a-şi crea o situaţie mai favorabilă şi pentru a-şi recăpăta libertatea economică. Practica neunitară şi contrară intereselor consumatorilor opreşte, însă, acest deziderat, ceea ce face excesiv de dificilă sau chiar inutilă exercitarea drepturilor consumatorilor prevăzute în Dreptul Uniunii Europene în favoarea lor. Or, o astfel de situaţie faptică determină o evidentă încălcare a principiului efectivităţii Dreptului Uniunii Europene, cu previzibilă consecinţă a sancţionării ţării noastre de către CJUE de la Luxemburg".

Avocatul Piperea aminteşte, printre altele, că scopul urmărit de legiuitor când a adoptat Legea dării în plată a fost acela ca, prin intermediul prevederilor legislative, să se ajungă la restabilirea unui echilibru contractual între părţile din contractele de credit, în acele cazuri în care, pe de o parte, imobilele achiziţionate s-au devalorizat considerabil, iar, pe de altă parte, obligaţia de plată a creditului s-a mărit semnificativ din cauza creşterii cursului valutar.

"O parte a prevederilor acestei legi au făcut obiectul unor excepţii de neconstituţionalitate", informează documentul citat, arătând: "Concluzia Curţii Constituţionale a României a fost că aceste prevederi sunt constituţionale în măsura în care instanţele de judecată vor verifica, pe lângă îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate prevăzute în actul normativ, şi condiţiile incidenţei instituţiei impreviziunii în contracte.

În prezent, majoritatea soluţiilor instanţelor de judecată sunt în sensul anulării notificărilor de dare în plată, indiferent de faptul că imobilele celor care formulează notificările s-au devalorizat în proporţie de peste 50%, iar obligaţia de plată s-a majorat cu mai mult de 100%. Recent, însă, aceeaşi Curte Constituţională (prin decizia nr.701/2017) a decis că nimic nu se opune ca instanţele să ia în considerare în care situaţie a intervenit impreviziunea şi devalorizarea imobilelor, iar legiuitorul să intervină în contracte pentru a determina echilibrarea acestora. Cu toate acestea, din nefericire, instanţele de judecată au făcut, practic, zid în favoarea creditorilor şi a colectorilor de creanţe, apăr­ându-le aşa-zisul drept de proprietate asupra creanţei chiar şi cu preţul încălcării legii, a deciziilor CCR şi a Dreptului Uniunii Europene. (...) În mod aberant, instanţele au ajuns să parifice impreviziunea cu decesul debitorului, ignorând devalorizarea severă a imobilului ipotecat şi, mai ales, devalorizarea monedei naţionale în raport de valutele străine în care consumatorii sunt (ilegitim) obligaţi să efectueze plăti ale ratelor.

Acest act normativ avea aptitudinea de a veni în ajutorul consumatorilor şi, eventual, de a preveni aplicarea Legii privind insolvenţa persoanelor fizice în ceea ce le priveşte. În prezent, această aptitudine aproape că a dispărut".

Parakletos aminteşte, în cererea de audienţă, că a existat un scandal mediatic ce a implicat BNR, CSM şi INM referitor la seminarii de pregătire a judecătorilor care au avut loc la Sinaia. Documentul citat mai arată: "Aceste seminarii au fost finanţate exclusiv şi integral de către băncile care au procese în instanţă împotriva consumatorilor. Ne punem în mod real problema dacă este o coincidenţă suprapunerea acestor seminarii cu momentul schimbării jurisprudenţei în privinţa cauzelor dintre consumatori şi bănci.

Un mesaj din partea Preşedintelui României ar fi de foarte mare ajutor pentru aceşti consumatori care încă au încredere în justiţie. Nu ar fi lipsită de interes o dezbatere publică sub patronajul Preşedintelui României în care consumatorii şi băncile să poată fi reprezentaţi şi să poată discuta onest aceste reale probleme. Acelaşi tratament care este aplicat problemei legilor justiţiei ar trebui aplicat şi în privinţa problemelor grave ale consumatorilor".

În România, statul din care a plecat cererea de sesizare a CJUE în speţa Andriciuc, instanţele pronunţă aproape fără excepţie hotărâri defavorabile consumatorilor, evidenţiază sursa citată, adăugând: "Motivaţia, şi de data aceasta, este dată de o serie de şedinţe de «practică unitară» derulate la nivel de curţi de apel, în care s-a decis constant că speţa Andriciuc nu a schimbat cu nimic situaţia anterioară şi, tocmai de aceea, toate procesele consumatorilor cu băncile trebuie închise definitiv cu soluţii defavorabile consumatorilor, pentru ca aceştia să se descurajeze în a mai încărca rolul instanţelor cu alte cereri viitoare contra băncilor".

Conform documentului Parakletos, în acest moment, aproximativ 1,1 milioane de consumatori români se află în executare silită ori într-o fază premergătoare executării silite declanşate, de cele mai multe ori, de către colectorii de creanţe.

Solicitarea Asociaţiei Parakletos vine în contextul în care, în ultima parte a anului trecut, Curtea de Apel Oradea a trântit cazul Andriciuc versus Banca Românească, ce vizează îngheţarea cursului CHF într-un dosar de credit în franci elveţieni (CHF) şi asupra căruia s-a exprimat inclusiv Curtea Europeană de Justiţie (CJUE). Astfel, Instanţa noastră a decis să dea câştig de cauză instituţiei financiare în cazul invocat de mai bine de zece ori de către Curtea Supremă din Spania într-un dosar pe yeni japonezi, din care a fost eliminată clauza de risc valutar, din cauza lipsei de informare.

Şefii a patru bănci-mamă care deţin instituţii financiare la noi i-au transmis preşedintelui român Klaus Iohannis, în 2015, o scrisoare în care îi solicita acestuia să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, avertizând practic România că pot da statul în judecată în instanţele româneşti, la curţile de arbitraj internaţionale şi în plan european, conform Hotnews.

Scrisoarea este semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Group, banca-mamă a BCR, Carlo Vivaldi, Şef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group, banca-maăa a băncii Unicredit din România, Frederic Oudea, preşedinte al Federeatiei Europene a Băncilor şi CEO al Societe Generale, banca-maăa a BRD, precum şi de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank Internaţional, banca-mamă a Raiffeisen din România.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Asta in instanta restul cu telefoane, scrisori fara numar?

    E foarte buna ideea !!! 

    Unde mergeti, cel care va primeste sta in pozitia ghiocelului in fata bancilor de afara ? 

    O comparatie cu alte tari vestice as dori.  

    Firmele de executare au rasarit ca ciupercile dupa ploaie pe aici?

    La Parlamentul European ar trebui mers? 

    Puteți corecta, vă rog, expresia asta: " instanțele au ajuns să parifice impreviziunea"

    "Parifice" este un termen juridic, că eu nu am auzit de el... ? :-( 

    1. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, expresia "a parifica" face parte din terminologia juridica si inseamna "a egala", "a echivala".

    ....Nu vad o alta solutie decat "adunati " TOTI...respectiv reprezentanti ai debitorilor si reprezentanti decizionali ai bancilor si adusi la un numitor comun ....si o impartire a riscurilor( costurilor} ce au dus la o astfel de situatie pentru debitori..Eu personal asi imparti perioada de creditare ..in mai multe sub perioade..respectiv 5,,10,,15,,20....de ani. Pe fiecare aceasta sub perioada asi discuta ...asa zisa .."parificare a IMPREVIZIUNI..." In prima parte de 5 ani se poate ajunge la un "compromis financiar "" in favoarea ambilor "( creditor si debitor)..Sigur ca pe masura treceri la perioada urmatoare riscul creste pentru creditor si "impartirea" poate fi luata in alte proportii...etc. La ora actuala fiecare din debitori se gasesc intr-o anumita situatie privind perioada ramasa de rambursat...Si totodata fiecare banca poate individual sa-si stabileasca aceste impartiri .......pe aceste fractionari a perioadei de rambursare.." Avantajul " ar fi si pentru creditor si pentru debitor. deoarece debitorului i se acorda o rata mai mica in prima parte a perioadei..iar in ultima parte a perioadei 15...20...ani previziunile (din nefericire in Romania} au un grad de risc mare se poate ca debitorului sa i se prevada acele rate calculate din contract....Sigur se poate discuta mai pe inteles si tehnic vorbind.

    1. Frumos calcul 4-5 mil x 200 euro ca sa -i vinzi la bănci iese ceva dle av. Măi lasa-ne ca ne descurcam si altfel.

      Sa nu uiti sa -i pui sa șteargă si mesajul asta ca de fiecare data!E foame mare! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb