"Renault" SA, a doua mare companie auto din Franţa, le-a făcut o ofertă salarială muncitorilor de la fabrica sa din Turcia, pentru ca aceştia să renunţe la grevă, însă lucrătorii au respins-o, continuând protestul iniţiat în luna curentă.
În 14 mai, aproximativ 5.000 de angajaţi de la cea mai mare fabrică auto din Turcia - "Oyak Renault" din oraşul Bursa, deţinută de "Renault" şi fondul de pensii turcesc "Oyak" au lansat proteste faţă de condiţiile de muncă şi nivelul scăzut al salariilor.
"Oyak Renault" a dat asigurări că muncitorii participanţi la grevă nu vor fi sancţionaţi disciplinar şi vor primi plăţi în numerar de 1.000 de lire turceşti (370 dolari) dacă producţia va fi reluată până în 25 mai.
La acţiunea de protest au participat şi angajaţii altor uzine din Bursa, deţinute de "Fiat" şi "Ford", dar şi de la unele fabrici de componente auto. Aceştia şi-au reluat activitatea la sfârşitul săptămânii trecute.
Conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor Auto (OICA), Turcia a produs 1,17 milioane de autoturisme şi vehicule comerciale anul trecut, în creştere semnificativă faţă de 346.565 unităţi în 2002, când a venit la putere partidul lui Tayyip Erdogan.
Uzina "Oyak Renault" a fabricat aproximativ 318.000 de maşini în 2014, reprezentând peste 43% din totalul pieţei auto.
Luna trecută, uzina "Renault" din Aveiro (Portugalia) a fost, la rândul său, paralizată de o grevă a angajaţilor, care cer majorări salariale, în condiţiile în care compania şi-a realizat obiectivele pe care şi le-a propus pentru 2014.