Contractul de asigurare obligatorie a locuinţei trebuie încheiat pe durata unui an calendaristic

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iulie 2009

Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor trebuie încheiat pe durata unui an calendaris­tic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă, potrivit normelor publicate în Monitorul Oficial de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Obiectul contractului de asigurare îl reprezintă construcţiile destinate locuirii permanente sau temporare, alcătuite din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, având structura şi pereţii din elemente (materialele) precizate de lege.

Normele metodologice stabilesc că asigurarea riscurilor de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă se încheie în baza unei prime de asigurare, pentru fiecare an calendaristic, până la momentul la care construcţia îşi pierde destinaţia de locuinţă, data începerii şi data încheierii valabilităţii contractului fiind precizate în cuprinsul poliţei de asigurare ("PAD").

Potrivit normelor de aplicare, perioada de asigurare obligatorie a locuinţelor este de 12 luni. Valabilitatea PAD poate înceta înainte de expirarea perioadei de asigurare, în cazul în care construcţia asigurată îşi pierde integral destinaţia de locuinţă sau bunul piere din alte cauze decât cele cuprinse în asigurarea obligatorie. Pierderea acestei destinaţii nu obligă asiguratorul care a emis poliţa la rambursarea sumei corespunzătoare valorii primei obligatorii.

Riscurile de bază care sunt preluate pentru locuinţa asigurată, inclusiv pentru elementele de construcţie şi dependinţele, dotările şi utilităţile construcţiei sunt cutremurele de pământ, alunecările de teren şi inundaţiile, ca fenomene naturale.

Prin contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor sunt acoperite şi daunele directe provocate construcţiilor cu destinaţia de locuinţe, daune care sunt consecinţa indirectă a producerii evenimentelor menţionate, cum ar fi incendiul, explozia, apărute ca urmare a producerii unui cutremur ori alunecări de teren sau alte asemenea cazuri. Conform normei metodologice, despăgubirile acordate, în cazul producerii unui risc asigurat, cuprind pagubele provocate construcţiei cu destinaţia de locuinţă, elementele construcţiei, precum şi dependinţele, dotările şi utilităţile aferente locuirii, în măsura în care acestea fac corp comun cu construcţia des­tinată locuirii. Normele de aplicare prevăd şi o serie de daune excluse de la plata despăgubirilor. Printre acestea se numără daunele provocate de tasarea terenului de fundaţie, fie sub sarcina construcţiei, fie datorită altor cauze, formarea de crăpături în terenul de fundaţie sau în terenul din preajma clădirii, datorită variaţiei de volum a terenului, ca urmare a contracţiei/dilatării produselor de îngheţ/dezgheţ, daunele provocate la locuinţe construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului sau pentru prăbuşirea clădirilor exclusiv ca urmare a defectelor de construcţie, chiar dacă are legătură cu producerea unui risc asigurat. În România există aproximativ 8,4 milioane de locuinţe, iar din acest total, circa 60-70% sunt de tip A, construite din materiale performante, pentru care se va plăti o primă anuală obligatorie de asigurare de 20 euro. Pentru restul locuinţelor, de tip B, prima obligatorie este de 10 euro/an.

Potrivit CSA, despăgubirile medii anuale ce acoperă cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile se ridică la circa 100 milioane euro, la un grad de acoperire a asigurărilor obligatorii de 85 la sută din totalul asiguraţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb