CONTROALE LA ANIF: Mâl în licitaţii pentru irigaţii

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 2 martie 2009

ANIF, instituţia responsabilă cu irigaţiile şi îndiguirile, este teatrul unor controverse care ne costă la buzunar.

ANIF, instituţia responsabilă cu irigaţiile şi îndiguirile, este teatrul unor controverse care ne costă la buzunar.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Contracte în valoare de peste 1,19 milioane de euro fac obiectul unor cercetări amănunţite privind legalitatea lor

    Corpul de control al ministrului Agriculturii se pare că a descoperit nereguli la licitaţiile ANIF

    Curtea de Conturi şi ANAF continuă verificările

    Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), instituţia res­ponsabilă cu irigaţiile şi îndiguirile în ţara noastră, este din nou sursa unui scandal de proporţii în agricultură.

    De această dată nu este vorba des­pre falimentul ei, cerut în instanţă de către societatea contractată în trecut să-i asigure paza, ci despre licitaţiile organizate pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii ale sistemului de irigaţii.

    Dacă în urma primului scandal, ANIF a intrat în procedură de reorganizare judiciară, cu şanse mari să revină la normal odată cu plata datoriilor, situaţia este acum ceva mai complicată.

    În joc se află unele acorduri în derulare, în valoare de peste 5,1 milioane de lei (circa 1,19 milioane de euro), asupra cărora planează suspiciunea că licitaţiile în baza cărora au fost încheiate ar fi ilegale.

    Până la aderarea la UE, ANIF a lucrat, în baza unui acord de încredinţare directă pentru lucrările de specialitate, cu Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF).

    De altfel, SNIF este, după spusele specialiştilor, şi singura societatea capabilă să îndeplinească caietul de sarcini la lictitaţii pentru lucrările de specialitate.

    Odată cu aderarea ţării nostre la UE, încredinţarea directă a devenit o formă de ajutor de stat, iar ANIF a fost obligată să organizeze licitaţii pentru lucrările sectorului. Din cauza datoriilor la bugetul de stat, SNIF nu s-a mai putut înscrie la licitaţii şi a fost nevoită să semneze diferite asocieri ca să poată lucra.

    ANIF a organizat licitaţii pentru lucrările de profil şi a încheiat contracte, dar acestea se pare că s-au făcut cu încălcarea legii. Licitaţiile nu s-au ţinut la ANIF Bucureşti, la sediul administraţiei, cum prevede legea, ci în teritoriu, la sucursalele agenţiei care nu au, nici la această dată, personalitate juridică.

    "Licitaţiile s-au desfăşurat la sediile sucursalelor teritoriale în urma anunţurilor de participare transmise de către SEAP la Serviciul Licitaţii ANIF RA Centrală, şi a documentaţiilor de atribuire aprobate de Directorul General al ANIF RA", se arată într-un document al ANIF, remis la solicitarea noastră.

    Conform documentului, "sucursalele teritoriale ale ANIF RA nu au personalitate juridică", dar au competenţe acordate în baza unei decizii a directorului general.

    Numai că, potrivit legislaţiei (n.r. Legea achiziţiilor publice şi Legea Îmbunătăţirilor Funciare), derogarea de competenţe de la administraţie către sucursale trebuia făcută în baza unei hotărâri a Consiliului de Administraţie, şi nu în baza unei decizii a directorului general.

    Desigur, necesită explicaţii "scamatoria" de la ANIF prin care, din motive ce doar putem a le suspecta (servilism politic şi ajutorarea unor personaje) s-a mutat organizarea licitaţiilor de la centru (adică de "la vedere"), în teritoriu (adică "la distanţă"), cu încălcarea procedurilor.

    Explicaţiile nu ar trebui să le ofere firmele care au câştigat licitaţiile.

    În căutarea unor răspunsuri au pornit, deja, Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, Curtea de Conturi şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

    Contactat de noi, Valentin Apos­tol, consilierul ministrului Agriculturii pe probleme de irigaţii şi totodată preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al ANIF, a precizat că ANAF verifică activitatea administraţiei pe 2008, iar Curtea de Conturi situaţia ANIF de la înfiinţare până în prezent.

    Pe de altă parte, Corpul de control şi-a terminat investigaţia la ANIF şi, după cum a lăsat să se înţeleagă Apos­tol, există mari probleme la contractele semnate.

    Numai că rezultatele sunt ţinute "la secret".

    Prezentăm, în schimb, reacţiile celor ce au fost sau sunt resposabili de această problemă.

    Proaspăt "uns" la conducerea CA al ANIF, Apostol avea, în primul rând, obligaţia, alături de ceilalţi membri ai consiliului de administraţie, să facă aşa-zisa descărcare de ges­tiune. Adică să preia situaţia de la ANIF, cu bune şi cu rele, de la fosta conducere.

    "Lăsaţi-ne puţin să ne adaptăm", ne-a spus domnia sa, întrebat dacă a făcut descărcarea de gestiune.

    Apostol a arătat că acest proces va începe odată cu finalizarea controalelor, care, cel puţin, în cazul Curţii de Conturi, va dura ceva timp.

    Înţelegem că ANIF trece printr-o perioadă de organizare după episodul înscăunării şi alungării lui Costel Iancu (zis şi Dom` Costel) din func­ţia de director la administraţie şi mai nou, după numirea lui Cornel Popa (fostul şef al Direcţiei Agricole Dolj) în aceeaşi funcţie.

    Ştim, de asemenea, că, potrivit legii, CA al ANIF ar trebui să propună directorul general al adminsitraţie.

    Însă acesta a fost impus politic, prin ordinul lui Ilie Sârbu, întrucât postul a revenit PD-L, ca şi în cazul lui "Dom` Costel".

    Confirmarea în privinţa neregulilor din contracte o aflăm tot de la Apostol. "După numirea domnului Cornel Popa, săptămâna aceasta, vom începe o amplă acţiune de control la ANIF, iar cel mai mult vom verifica aceste contracte unde într-adevăr există probleme", ne-a spus Apostol.

    Tot domnia sa admite că decizia de derogare a competenţelor de la centru către sucursale este treaba CA al ANIF, şi nu a directorului general cum s-a întâmplat.

    "Dacă vom descoperi nereguli la aceste contracte, vom acţiona conform legii şi se va lăsa cu cele trei litere (n.r. - DNA)", a mai spus Apostol.

    Contactat de noi, fostul preşedinte al CA al ANIF, Attila Blenesi, a sus­ţinut că nu ştie absolut nimic despre această problemă. "Nu cunosc aspectele care mi s-au semnalat, nu mă pricep", a încercat să o "dreagă" Blenesi.

    Tot domnia sa a recunoscut că, în acest caz, "s-a preluat o stare de fapt" şi ne-a recomandat să discutăm cu fostul director general al ANIF, Nicolae Mărăcine.

    Contactat de noi, Mărăcine a încercat să ne explice că "toate-s bune şi frumoase".

    Întrebat de ce s-au organizat aces­te licitaţii la nivel local, domnia sa a explicat că aşa a fost mai uşor, mai practic, în procesul de organizare.

    Mărăcine nu vede nicio problemă în faptul că licitaţiile s-au organizat la nivel local, în acest sens susţinând că şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Achiziţiilor Publice a efectuat deja un control de specialitate şi nu a semnalat probleme.

    Însă domnia sa a ţinut, totuşi, să precizeze că nu are nicio legătură cu cele întâmplate.

    "Decizia nu îmi aparţine, ea a fost luată înainte de venirea mea la ANIF!", a subliniat Mărăcine.

    Întrucât raportul Corpului de Control este ţinut la secret, iar cele ale ANAF şi ale Curţii de Conturi nu s-au finalizat, mai avem de aşteptat pentru elucidarea cazului.

    Prezentăm în continuare tabelul pus la dispoziţie de către ANIF cu toate acordurile - cadru încheiate de administraţie pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii în amenajările de irigaţii, precum şi ofertanţii câştigători.

    SNIF nu figurează printre aceste societăţi.

    Opinia Cititorului ( 24 )

    1. Pai daca nu se sesizeaza nimeni si ei tot ilegalitati fac de ce mai trebuie publicat in ziare? Nu le arata nimeni ce se scrie despre ei? Biroul de Presa al Ministrului Sarbu vede? I se aduce la cunostinta care sunt problemele acestor indivizi? Sau trebuie sa le dea un os musai pentru a au cotizat in campaniile electorale?

      1. Asta e! Obisnuieste-te!

        Daca directorul general e impus, presedintele Apostol nu este? Nu se stie ca de fapt CA conduce ?Parca ANIF era la PDL? Mare specialist Apostol.

      si-a batut joc cineva de fetele din calendarul pe 2009 (cum le-a imbracat si pozat)

      1. tpless erau mai decente

        bah, sunt misto gagicile, bravo Make, ti-ai facut harem...toate culorile le-ai imbracat pe fete!! Imi dai si mie una?

        fa-ti ba rost singur, homosexualule

        bahhh, anti-gay-ule...ti se pare tie k's homo??

        In mintea ta creata, dak eram, ma mai uitam la gagici?? 

        scuze, esti doar libidinos, nu esti homo

        ... si imbraca-te!

        ai innebunit mey? ma acuzi pe fata? ai prolbeme cu glanda sau ce?

        cine s ma pitipoancele alea din calendar?

        hai sa ne impacam. iti da make si tie o tipa, si mie una! trebuie sa fii un macho!

        ce pitipoance, ma, astea sunt viitorul presei romanesti!

        macar castiga si ele un interviu cinstit, daca merg asa la conferinte.

      Singurul care poate rezolva problema irigatiilor este Ioan Nastea si asteptam cu nerabdare numirea dinsului la aceasta institutie. Domnule Nastea te rugam sa lupti pentru obtinerea acestei functii.

      1. Nu mai vine si nici nu mai lupta ESTE SCIRBIT de asa zisi colegi din PDL ,nu este omul care sa treaca peste CADAVRE cum vor MARI din PDL gen:berceanu ,videanu,mai nou si Negoita Nastea este MULT prea fin pentru a mai face politica.MARE PACAT SIGUR II VOM DUCE LIPSA, nu doar noi ci TOATA agricultura dar ce sa faci lui sarbu,apostol si PDL le trebuia un om gen COSTEL (ce drak se mai intimpla cu ala!!!!!!!!!!!!)

      de ce ministrul Sarbu ii da mina libera lui domn"Apostol care a bagubit statul cu 100 milioane de dolari ,a revenit la matca si totul a fost facut in mandatul domnului ministru Sarbu .Un pensionarde 70 ani revine sa ajute agricultura pe care tot el a pagubit-o

      RUSINE DOMNULE SARBU!

       

      in perioada 2001-2004

      apostol afost director la anif iar sotia la snif si au produs o gaura de 100milioana de dolari ,pe care ia impartit cu domnul Sarbu si acum au revenit din nou .tot el face gargara cu controalele 

      parca pensionari nu mai aveau drptul sa mai lucreze,acest apostol are voie si mai face si valuri prin anif ca pe toti care sunt depensionare ii da afara

      sunt specialist de if coleg fost coleg cu acest apostol valentin care TOATA viata nu a facut nimic pentru sector a realizat DOAR PAGUBE de milioane de dolari a furat mult a platit doar 10-15 %din salarii cu toate ca se muncea PINA SI NOI COLEGII de an NU mai DORIM sal VEDEM pe acest individ care a distrus IF.Se intorc in mormint MANTZ,POPA Aurica ,si multi alti care au facut CINSTE sectorului .ps.Ce pretentii mai aveti de la sarbu care de la intalarea lui ca ministru a venit cu acesta FOSILA .

      cum poate acesta relicva COMUNISTA sa controleze ceea ce sa realizat cind EL insusi a condus PROST CAT TUPEU SA ai daca un HOT vrea sa controleze ?in ceea ce priveste contractele am MARI INDOIELI ca sunt CURATE dar cei ce ar trebui sa controleze ori nu stiu unde sa caute sau nu VOR.Sunt multe nereguli (contracte care nu respecta nici o PREDERE din RAPORTUL de Atribuire -CE face ANRMP-tace ca sunt slabi !!!!!!!!!!HALAL TARA !!!!!pACAT CA MAI SUNT SI oameni corecti DAR pot FACE oare ceva VA SPUN eu -nu pot face nimic!!!!!!!!!!!!!!!!

      sa spuna DL APOSTOL la cele trei litere(DNA) cu ce gaura financiara alasat SNIF in 2004 este vorba de afacerea TRANSCHEM si altele

      Suntem asa de "capusati" de firme trimise de la Bucuresti , firme cu cate 5 sau 6 sau 2 angajati care fac lucrari de zeci de miliarde ( lucrari date sub antrepriza SNIF-lui ) care fie vorba intre noi , nu mai este ceea ce a fost ! Salariile sunt platite cu intarziere pentru ca banii pe care-i incasam noi ii dam la firmele astea care vin si aranjeaza lucrarile si facturile prin birourile noastre. Cei de la minister nu stiu ? chiar credeti ? ce mai cauta un bosorog care ne-a mai nenorocit odata consilier de stat pe agricultura? Ce dracu se intampla , credeti ca ministrul nu stie ? stie dar tace malc , nu se face nimic ! Suntem o tara cu niste rahati la toate nivelurile de conducere !

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb