Amânarea cu câteva luni a verificărilor ASF la portofoliile fondurilor de pensii, faţă de momentul la care au avut loc efectiv furturile de acţiuni din conturile unor persoane fizice, s-ar putea să fi costat Nuclearelectrica (SNN) bani grei. Potrivit unor surse, un investitor care plănuia să participe cu 6 milioane de dolari la oferta SNN s-a răzgândit, speriat de măsura surpriză a ASF să oprească fondurile de pensii să tranzacţioneze acţiuni pe piaţa de capital, timp de două zile.
Nefericit, ultima zi a ofertei Nuclearelectrica a coincis cu începutul controlului ASF la fondurile de pensii, aşa că nu a fost timp pentru explicaţii în faţa investitorilor.
Din fericire, ASF nu a identificat probleme în timpul controlului derulat la fondurile de pensii, vinerea şi lunea trecute, după ce ziarul BURSA a scris, în exclusivitate, joia trecută, că şefului IFC România, Ana Maria Mihăescu, i-au fost furate acţiuni de 200.000 de euro.
Este o veste foarte bună că activele fondurilor de pensii private sunt în siguranţă, potrivit comunicatului transmis de ASF, însă Autoritatea ar fi putut să îşi facă verificarea atunci când a şi investigat cazul şefului IFC, acum câteva luni, şi nu acum, suprapunându-se tocmai peste IPO-ul Nuclearelectrica.
Mai multe voci din piaţă consideră că măsura ASF nu era deloc necesară, întrucât, oricum, sistemul de pensii private are numeroase mecanisme de siguranţă, iar activele pot fi verificate oricând.
Cam acelaşi lucru reiese şi din comunicatul, ceva mai diplomat, al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
APAPR a transmis, ieri: "Arhitectura sistemului de pensii private conţine, prin cadrul legal şi instituţiile sale, numeroase mecanisme de siguranţă, aplicate în practica curentă de către administratorii fondurilor de pensii şi de către depozitari, pentru protejarea activelor participanţilor. Toate aceste mecanisme fac sistemul sigur şi impenetrabil, practic nu există breşe de siguranţă, banii fondurilor de pensii sunt administraţi responsabil, eficient şi transparent. Toate acestea au fost confirmate acum, încă o dată, de controlul inopinat al ASF, în urma stopării timp de două zile a tranzacţionării de acţiuni de către fondurile de pensii private".
Reprezentanţii APAPR au explicat că, spre deosebire de tranzacţiile efectuate pe Bursă de persoanele fizice sau alţi investitori (care îşi fac decontările prin societăţile de brokeraj), în cazul fondurilor de pensii un element vital de siguranţă este banca depozitară, instituţie supravegheată atât de ASF, cât şi de BNR, prin norme prudenţiale stricte. Potrivit Asociaţiei, băncile depozitare verifică legalitatea ordinelor de investire ale administratorului în momentul decontării tranzacţiilor efectuate de fondurile de pensii; verifică şi certifică deţinerile de instrumente financiare (de la titluri de stat până la acţiuni şi altele) pentru fiecare fond; calculează şi raportează către ASF, în paralel cu administratorii fondurilor de pensii şi independent de aceştia, valoarea zilnică a activului net şi a unităţii de fond.
APAPR atrage atenţia ASF că măsurile pe care le ia nu ar trebui să aibă consecinţe în piaţă: "Deşi înţelegem şi suntem de acord cu necesitatea supravegherii prudenţiale stricte şi a unor măsuri preventive de control din partea ASF, reiterăm importanţa faptului ca aceste măsuri să nu inducă perturbări în activitatea fondurilor de pensii".
ASF nu a precizat ce a determinat controlul inopinat la fondurile de pensii. Reprezentanţii Autorităţii au transmis doar că verificările, de natură preventivă, au luat în calcul posibilitatea ca deţinerile de acţiuni să se afle atât la custozi, cât şi la intermediari sau la Depozitarul Central.
În urma verificărilor, ASF a constatat că toţi administratorii fondurilor de pensii au încheiate contracte de depozitare cu instituţii bancare care oferă şi servicii de custodie şi că toate fondurile de pensii utilizează efectiv serviciile de custodie ale băncii depozitare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2013, 00:12)
Idiotii de la aappr daca erau platiti pentru vreo competenta preveneau asta.
Sa dea acest comunicat post mortem la o saptamana dupa nu ne arata decat faptul ca sunt foarte imbecili
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2013, 00:20)
Si eu am vrut sa investesc 6,5 milioane Euro la SNN. Sau 5. Sau 10. Dar m-am speriat de controlul ASF, sau de razboiul din Siria, sau de Fukushima, sau de sondajele pre-electorale din Germania, sau de dosarul lui Vosganian care e seful lui Nita, sau de o pisica neagra, sau de baubau. Ca, dupa IPO, oricine poate sa spuna orice.
Stima
3. adeplast
(mesaj trimis de broker în data de 27.09.2013, 01:03)
Urmeaza marea companie adeplast sa se listeze. E bine ca fondurile de pensii au banii pensionarilor sa-i bage la tovarasul barbut. Vorba ceea: bagi un ban si stii ca nu-l mai ai
4. invatatura
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 27.09.2013, 06:46)
Sa speram ca ASF, dar nu numai, a invatat ceva in urma acestui caz si pe viitor va actiona cu mai multa discretie si discernamant.
Lupta cu infractiunea este un scop comun, iar politia, ASF, celelelte organe competente trebuie sa acorde mai mult sprijin brokerilor, bancilor. celorlalte institutii financiare pentru a-i ajuta sa previna fraudele.
5. E o tampenie !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 27.09.2013, 08:17)
E o tampenie sa opresti activitatea la fonduri pentru a verifica activele. Vorbim de active dematerializate. Pot fi verificate si din ora in ora daca vrei pe baza extraselor. Specialistii de la CNVM sau gandit ca fac inventar la aprozar si numara cartofii ? Daca asta e preventia gandita de cnvm hotii pot actiona linistiti pana la urmatorul inventar.
La fonduri se fura altfel banii, prin tranzactii mai ciudate pe care cnvm ar trebui sa le analizeze.
Exemplu tranzactiile lui balteanu la sif1. Acolo e nevoie de inventar !
5.1. de SIF1 nu se ating (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de ASF_URSACHE_DAIANU_RUSANU în data de 27.09.2013, 10:02)
asteptam comunictul prin care furtul banilor de inmormantare ai batranilor este legal. Hotel "NUMA UITA" camera 200.000EUR cumparata dprin interpus d ela ROMENERGO...ce face ASF? sesizeaza organele de cercetare penala ? nu cred...