Controversele continuă în jurul noului proiect de Cod Fiscal

Valentin M.Ionescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2005

Modificarea Codului Fiscal a ajuns în ultima fază de discuţii între Ministerul Finanţelor Publice şi reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor. Mai mult din oboseală sau resemnare, decît datorită existenţei unui numitor comun, părţile au ajuns la un moment de înţelegere în privinţa ţintelor principale de modificare a Codului Fiscal. Dar, între cele două tabere se păstrează diferenţe de concepţie fiscală, ce se vor reaprinde la dezbaterea proiectului de lege în Parlament. Patronatele doresc un Cod Fiscal stimulativ pentru dezvoltare, ca instrument al unei strategii fiscale aplicabile pe termen mediu, pe cînd Guvernul urmăreşte un obiectiv pe termen scurt, adică să-şi sporească veniturile fiscale în anul 2006, fără să afecteze mediul de afaceri.

Pe ansamblu, în modificările propuse, impozitul pe venit şi TVA vor rămîne la acelaşi nivel de impunere, după cum autorităţile au anunţat deja. Dar, dacă nivelul acestor impozite nu se modifică, patronatele insistă asupra îmbunătăţirii regimului deductibilităţilor. Acest aspect încă nu a fost adjudecat de Guvern. Patronatele doresc ca deductibilităţile să fie legate de realizarea obiectului de activitate al unei societăţi comerciale, nicidecum de obţinerea profitului. Este o ţintă extrem de ambiţioa-să, deşi nu sînt stabiliţi, încă, parametrii măsurabili. Ministerul Finanţelor Publice nu res-pinge ideea, dar nici nu o acceptă, întrucît mizează pe o întărire a disciplinei fiscale.

Persistă, însă, neînţelegerile dintre Guvern şi partenerii sociali în privinţa aplicării retroactive a impozitului pe dividend care, începînd cu 2006, se majorează la 16%.

Soluţia propusă de guvern nu este constituţională şi va genera disfuncţionalităţi de aplicare, mai ales în cazul în care titlurile de valoare (acţiuni) se vînd pro rata oricînd în cursul anului 2005, iar părţile în tranzacţie nu se înţeleg asupra împărţirii cotei de dividend la sfîrşitul anului. De asemenea, Guvernul doreşte să aplice TVA la dobînzile ratelor de leasing, ceea ce va majora costurile acestui tip de finanţare şi îl va face neatractiv, mai ales la echipamente industriale. Există încă neclarităţi în privinţa regimului de antrepozitare fiscală, precum şi în legătură cu scutirea de accize pentru mărfurile comercializate în "duty free", pentru care patronatele solicită eliminarea. Patronatele consideră că scutirea de accize în regim "duty free" încurajează contrabanda şi concurenţa neloială, acuzînd totodată Guvernul că are un interes să menţină această scutire în cuprinsul Codului vamal.

Dintre toate modificările controversate din cuprinsul proiectului de lege, Ministerul Finanţelor Publice este dispus să negocieze şi în final să renunţe la cota de 0,5% aplicată asupra imobilizărilor corporale (terenuri, clădiri, mobilier etc) şi să mai ofere în contrapartidă modificări ce conduc la o mai bună aplicare a codului fiscal, dar în parametrii care deja au fost fixaţi. Problema celor 240 taxe care au fost instituite de alte ministere şi agenţii, ori instituţii autonome nu va fi rezolvată prin modificarea codului fiscal. De asemenea, simplificarea declaraţiilor de impunere fiscală nu va interveni mai devreme de evaluarea şi amendarea codului de procedură fiscală care în prezent face obiectul unui proiect în baza unui grant acordat de Fondul Monetar Internaţional şi Grupul Băncii Mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb