Unul dintre cele mai importante documente care stau la fundamentul Consiliului Europei este Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta a intrat în vigoare la 3 septembrie 1953, astăzi împlinindu-se 65 de ani de la prima aplicare a convenţiei pe teritoriul european.
Cu ocazia aniversării, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjrrn Jagland, a declarat: "Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este o plasă de siguranţă care protejează peste 830 de milioane de oameni. Ea este aplicată de instanţele naţionale şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la Strasbourg şi a schimbat vieţile oamenilor, în multe feluri, de-a lungul continentului. Convenţia a contribuit la promovarea stabilităţii şi securităţii în Europa în ultimii 65 de ani, iar în acest moment în care continentul se confruntă cu multe provocări, protecţia pe care o oferă acest document rămâne foarte utilă".
Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale a fost deschisă spre semnare la 4 noiembrie 1950 la Roma; a intrat în vigoare la 3 septembrie 1953, după ce a fost ratificată de zece state membre ale Consiliului Europei.
Convenţia este un tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic, semnat şi ratificat de toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. România a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului la 20 iunie 1994.
Prin aderarea la Convenţie, statele se angajează să susţină drepturile omului şi libertăţile fundamentale, care includ dreptul la viaţă, dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare. Oricine consideră că a fost victima unei încălcări de către unul dintre statele membre poate depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, care are ultimul cuvânt cu privire la interpretarea Convenţiei şi jurisprudenţei sale. Statele membre sunt obligate să execute hotărârile pronunţate de CEDO, care a fost creată în 1959 pentru a supraveghea punerea în aplicare a Convenţiei; între anii1959 şi 2017, Curtea a emis peste 20.000 de hotărâri.
De la adoptarea sa, Convenţia a fost completată de 16 protocoale, cel mai recent dintre acestea - care permite instanţelor naţionale să adreseze cereri de aviz consultativ CEDO - a intrat în vigoare la 1 august 2018.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2018, 13:57)
Convenția a devenit mai nou protectoarea homosexualilor și a puscariasilor in principal, omul simplu este doar statistică.