Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la ceas aniversar

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 3 septembrie 2018

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la ceas aniversar

Unul dintre cele mai importante documente care stau la fundamentul Consiliului Europei este Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta a intrat în vigoare la 3 septembrie 1953, astăzi împlinindu-se 65 de ani de la prima aplicare a convenţiei pe teritoriul european.

Cu ocazia aniversării, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjrrn Jagland, a declarat: "Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este o plasă de siguranţă care protejează peste 830 de milioane de oameni. Ea este aplicată de instanţele naţionale şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la Strasbourg şi a schimbat vieţile oamenilor, în multe feluri, de-a lungul continentului. Convenţia a contribuit la promovarea stabilităţii şi securităţii în Europa în ultimii 65 de ani, iar în acest moment în care continentul se confruntă cu multe provocări, protecţia pe care o oferă acest document rămâne foarte utilă".

Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale a fost deschisă spre semnare la 4 noiembrie 1950 la Roma; a intrat în vigoare la 3 septembrie 1953, după ce a fost ratificată de zece state membre ale Consiliului Europei.

Convenţia este un tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic, semnat şi ratificat de toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. România a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului la 20 iunie 1994.

Prin aderarea la Convenţie, statele se angajează să susţină drepturile omului şi libertăţile fundamentale, care includ dreptul la viaţă, dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare. Oricine consideră că a fost victima unei încălcări de către unul dintre statele membre poate depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, care are ultimul cuvânt cu privire la interpretarea Convenţiei şi jurisprudenţei sale. Statele membre sunt obligate să execute hotărârile pronunţate de CEDO, care a fost creată în 1959 pentru a supraveghea punerea în aplicare a Convenţiei; între anii1959 şi 2017, Curtea a emis peste 20.000 de hotărâri.

De la adoptarea sa, Convenţia a fost completată de 16 protocoale, cel mai recent dintre acestea - care permite instanţelor naţionale să adreseze cereri de aviz consultativ CEDO - a intrat în vigoare la 1 august 2018.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Convenția a devenit mai nou protectoarea homosexualilor și a puscariasilor in principal, omul simplu este doar statistică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb