Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi omologul său, Dubravka Dedovic, au semnat ieri la Porţile de Fier I memorandumul privind construirea interconectorului de gaze România-Serbia, care ar consolida cooperarea energetică dintre cele două state, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei.
Investiţia vizează conectarea sistemelor naţionale de transport al gazelor naturale din cele două ţări, realizând legătura dintre nodul tehnologic Mokrin din Serbia şi magistrala de transport BRUA de pe teritoriul României. Pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA (localitatea Petrovaselo, judeţul Timiş) şi va avea o lungime de aproximativ 86 kilometri (de la graniţa dintre România şi Serbia până la localitatea Comloşu Mare, judeţul Timiş). România şi Serbia vor face toate eforturile pentru a începe construcţia propriu-zisă anul viitor, investiţia fiind estimată a fi finalizată până în anul 2028.
Ministrul Sebastian Burduja a declarat, potrivit sursei citate: "Acest proiect strategic va conecta sistemul de transport al gazelor naturale din Serbia, prin nodul tehnologic Mokrin, cu magistrala BRUA din România, deschizând noi oportunităţi pentru diversificarea surselor de energie şi creşterea competitivităţii preţurilor la gaze. Interconectorul Arad-Mokrin va juca un rol esenţial în securitatea energetică şi în integrarea regională a pieţelor de energie. Ne dorim să începem construcţia anul viitor, pentru ca acest proiect să devină realitate până cel târziu în 2028. Odată realizată această investiţie, ţara noastră va obţine două beneficii pentru toţi românii: o piaţă mai competitivă, care va aduce preţul cel mai mic consumatorilor; securitate energetică, dezinsularizarea sistemelor energetice şi diversificarea surselor de aprovizionare".
Ministrul Energiei a mai precizat că împreună cu omologul său de la Belgrad vor continua proiectele pentru dezvoltarea interconexiunilor de energie electrică şi a menţionat că proiectul strategic Reşiţa-Pancevo avansează prin eforturile Transelectrica.
Sebastian Burduja a afirmat: "La finalul acestui an va fi gata circuitul 2, iar în prima parte a lui 2025 va fi terminat întregul proiect, inclusiv circuitul 1. Prin acest parteneriat cu un aliat istoric de nădejde, ne asigurăm că România îşi asumă pe deplin să acţioneze ca un actor cheie în regiune, cu un sector energetic puternic, competitiv, stabil şi orientat spre viitor".
Domnia sa a mai spus că în primul trimestru al acestui an, ţara noastră a asigurat aproape 30% din producţia de gaz a întregii Uniuni Europene şi a amintit de proiectele companiei Romgaz: Neptun Deep, investiţia de 4 miliarde de euro din Marea Neagră, care ar urma să dubleze producţia de gaz românesc începând din anul 2027; Caragele, un program de investiţii de peste 1 miliard lei pentru creşterea producţie de gaze naturale. În aceste condiţii, ministrul Burduja susţine că ţara noastră are toate atuurile pentru a fi hub energetic în piaţa de gaze şi pilon de stabilitate pentru ţările vecine, mai ales că Transgaz urmează sp finalizeze lucrările la segmentul Tuzla-Podişor din conducta BRUA.