Atât oamenii de ştiinţă cât şi reprezentanţii industriei de reciclare au punctat cu dezamăgire rolul marginal pe care managementul deşeurilor l-a căpătat pe agenda reuniunii liderilor mondiali de la Glasgow - Conferinţa Părţilor no.26. Deşi datele statistice nu sunt deloc puţine şi arată clar corelaţia dintre obiceiurile de consum şi amprenta de carbon, iar economia circulară este agreată la nivel mondial ca unică soluţie de redesenare a economiei statelor lumii, organizatorii COP26 au neglijat rolul central al discuţiei despre managementul deşeurilor şi reciclare, afirmă dr. Mihaela Frăsineanu, Director Executiv al Asociaţiei OIREP Ambalaje.
La nivel mondial, mai puţin de o cincime din deşeurile de ambalaje şi chiar produsele de unică folosinţă din materiale nesustenabile sunt colectate, sortate şi reciclate corespunzător. Poluarea directă (depozitele de deşeuri) sau indirectă (incineratoare sau facilităţi de reciclare) pe care o determină aproximativ 80% din deşeurile lumii este una în creştere absolută, şi cu toate acestea mai-marii planetei au încă o mică ezitare în a vedea această parte a activităţii umane ca importantă în discuţia despre amprenta de carbon.
Discuţia despre economia circulară cu tot ce presupune aceasta - producţie bazată pe principiile sustenabilităţii, obiceiuri de consum şi de debarasare de deşeuri aliniate la standardele unei lumi care se doreşte mai curată, mai puţin poluată - este una esenţială şi în cadrul mai mare al retoricii schimbărilor climatice la nivel planetar. Legiuitorii trebuie să se implice direct în conceperea unui cadru normativ care să pună o frână eficientă consumului de produse nesustenabile.
Lumea nouă trebuie să reconsidere produsele cu termen lung de întrebuinţare, care pot fi reparate, şi ale căror componente pot fi reciclate cât mai aproape de 100%. Gospodăriile trebuie încurajate să facă achiziţii de bunuri şi produse mai sustenabile. Omul de rând trebuie să înţeleagă legătura între colectarea selectivă a deşeurilor şi calitatea vieţii pe o planetă mai puţin poluată, cu mai puţine emisii de carbon. Problema nu mai este numai a producătorilor, a devenit una extinsă la autorităţi, la societatea civilă, la formatorii de opinie, la educatori şi la cetăţeanul de rând. Poluarea este rezultatul unui comportament pe lanţ, şi va trebui să îşi capete soluţii de acelaşi tip - sistemice.
Scopul final al economiei circulare este de a reuşi să elimine deşeurile. Este vorba despre producţie responsabilă ca proces în sine, despre utilizarea inteligentă a materiilor prime şi a resurselor naturale cu scopul de a crea produse cu maximă durată de viaţă, şi complet reciclabile. Discuţia despre economia circulară trebuie încurajată de liderii globali, şi trebuie implementată curajos de jos în sus, de la nivelul gospodăriilor la cel al comunităţilor, apoi regiunilor şi naţiunilor. Reuniunea COP26 de început de noiembrie de la Glasgow trebuie să coreleze toate elementele problemei schimbărilor climaterice, începând de la redesenarea economiei mondiale.