Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov, sub coordonarea preşedintelui ANPC, Cristian Popescu Piedone, a sancţionat sever fabrica de panificaţie Koksal din judeţul Ilfov, care furnizează zilnic aproximativ 80.000 de pâini şi 20.000 de produse în Ilfov şi Giurgiu, pentru nereguli ce pun în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit unui comuncat transmis redacţiei.
Fabrica, situată în localitatea Jilava şi aflată în funcţiune de peste 25 de ani, nu a adus îmbunătăţiri semnificative în procesul tehnologic de producţie. În urma controlului, au fost constatate o serie de nereguli grave:
1 - Tăvi de coacere neigienizate, pline de grăsime arsă, şi rasteluri murdare cu acumulări de aceeaşi grăsime.
2 - Pânzele de protecţie a specialităţilor de panificaţie erau uzate excesiv şi necesitau înlocuire, fiind prelevate pentru analize microbiologice.
3 - Capsurile de păstrare a produselor nu erau igienizate corespunzător, iar resturile alimentare erau prezente pe acestea.
4 - Utilajele de ambalat aveau semne evidente de uzură şi rugina, necesitând înlocuire.
5 - În camera frigorifică, fructele erau depozitate împreună cu alte materii prime, iar sosurile folosite la prepararea shaormei erau păstrate la temperaturi neconforme.
6 - Materiile prime nu aveau etichete de identificare, iar preparatele finite nu aveau data limită de consum.
7 - Bureţii de sârmă folosiţi pentru spălarea vaselor erau în contact cu alimentele, iar coşurile de gunoi nu respectau normele igienico-sanitare.
8 - Termogramele pentru agregatele frigorifice nu erau completate.
Potrivit sursei, în urma constatării acestor deficienţe, autorităţile au dispus retragerea definitivă din consumul uman a 321,6 kg de alimente, în valoare de 7.300 lei, conform articolului 7(c)1 din O.G. 21/1992, privind protecţia consumatorilor.
De asemenea, la controlul preparatului culinar "shaorma de vită" s-a identificat o diferenţă de gramaj între cantitatea de carne afişată pe meniu şi cea existentă în realitate, ceea ce a dus la o amendă de 5.000 lei, conform articolului 9 din O.G. 21/1992.
În plus, fabrica a fost sancţionată pentru funcţionarea fără autorizaţie, fiind aplicată o amendă de 5.000 lei, conform articolului 26(1) din O.G. 21/1992. Astfel, autorităţile au aplicat patru sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.000 lei, şi au dispus suspendarea activităţii unităţii până la 6 luni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2025, 23:11)
Pana acum nu puteau sa-i controleze?Dupa pandemie,cam din anul 2021 este dezastru cu mancarea!Preturi din ce in ce mai mari,portii din ce in ce mai mici si mult jeg,cred ca nici nu se spala pe maini,ar trebui sa le ia probe,ti-e scarba sa mai mananci la un restaurant!Aceste controale ar trebui facute mereu,nu doar inainte de alegeri!