Acţiunile companiei Romgaz (SNG) s-au corectat ieri cu 5,02%, la 30,25 lei, ca urmare a datei ex-dividend pentru distribuţia de 1,61 lei/titlu, realizată atât din rezultatul anului trecut cât şi din cel reportat, conform datelor afişate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Acţionarii producătorului de gaze naturale aprobaseră dividendul în data de 22 aprilie, sumă ce oferea un randament brut de 5,8% faţă de cotaţia SNG din acea zi, de 27,4 lei, în timp ce faţă de ultimul preţ de tranzacţionare din data 1 iulie, ultima zi în care se puteau cumpăra acţiuni Romgaz pentru a beneficia de dividende, de 31,85 lei, randamentul brut era de 5%.
Data plăţii pentru distribuţia a cărei dată-ex dividend a fost ieri este de 24 iulie 2020.
Romgaz, companie ce activează într-un sector defensiv, este unul dintre emitenţii de la BVB ce au acordat în ultimii ani printre cele mai atrăgătoare dividende din punctul de vedere al randamenului, îndeosebi la cererea acţionarului majoritar - Statul Român, ce deţine prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri 70% din producătorul de gaze naturale.
De altfel, de la începutul anului 2017 şi până în data de 1 iulie a acestui an, randamentul total al acţiunilor SNG a fost de circa 37%, dat aproape în totalitate de dividende.
În data de 15 iunie, acţionarii Romgaz au aprobat Strategia de Investiţii a companiei pentru perioada 2020 - 2025, ce cuprinde proiecte estimate la circa 15,69 miliarde lei.
Programul este orientat, în cea mai mare parte, către producţia de gaze naturale (circa o treime din sumă), asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere - stocare energie electrică (o altă treime din sumă, respectiv 5,475 miliarde lei), diferenţa de bani urmând a fi folosită către diversificare - petrochimie şi producţia energie electrică.
Romgaz este în discuţii pentru preluarea unei părţi din participaţia de 50% a ExxonMobil la proiectul Neptun Deep, până în prezent fiind semnat un acord de intrare în consorţiu alături de OMV Petrom şi PGNiG, conform celor prezentate în planul de relansate economică prezentat miercuri de Guvernul Orban.
Pentru primul trimestru al acestui an, Romgaz a obţinut un profit net de 571,9 milioane de lei, cu 5,54% peste cel de la finele primelor trei luni ale anului trecut, în timp ce cifra de afaceri a coborât cu 16,51%, la circa 1,43 miliarde de lei.