COREEA DE SUD:  Sute de mii de persoane au cerut, la Seul, demisia preşedintei Park Geun-Hye

Mina Irina
Internaţional / 26 noiembrie 2016

Sute de mii de persoane au cerut, la Seul, demisia preşedintei Park Geun-Hye

Sute de mii de persoane au înfruntat sâmbătă frigul şi zăpada la Seul pentru a cere din nou demisia preşedintei Park Geun-Hye, pe care o acuză de implicare într-un scandal de trafic de influenţă, relatează AFP şi Kyodo, citate de Agerpres.

Demonstranţii, reuniţi în piaţa Gwanghwamun din centrul Seulului, situată la numai un kilometru de Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene, au scandat "Opriţi-o pe Park Geun-Hye!" şi "Aruncaţi-o pe Park în închisoare!".

Potrivit organizatorilor, la manifestaţie au luat parte 1,3 milioane de persoane, aceasta fiind cea mai importantă acţiune de acest fel de la debutul, în urmă cu o lună, a mitingurilor săptămânale din capitala Coreii de Sud. Totuşi, poliţia, care a blocat accesul către sediul preşedinţiei, a estimat numărul manifestanţilor la numai 260.000, la fel ca în săptămânile precedente.

La ora 20:00 (11:00 GMT), manifestanţii au stins lumânările şi candelele pe care le aveau şi le-au reaprins un minut mai târziu, pentru a transmite astfel mesajul simbolic că protestele lor nu vor înceta atât timp cât Park Geun-Hye se va afla la putere.

În scandalul de corupţie este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a preşedintei Park. Anchetatorii sud-coreeni încearcă să afle dacă Park Geun-Hye a obţinut prescrierea unor medicamente sub numele lui Choi Soon-Sil, în clinici private, fără cunoştinţa personalului medical al preşedinţiei.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară.

Park Geun-Hye este acuzată de "complicitate" la faptele ilegale ale prietenei sale, precum şi pentru că a lăsat-o să se amestece în treburile statului.

Un sondaj de opinie publicat la începutul acestei săptămâni indica faptul că nouă din zece sud-coreeni vor ca Park Geun-Hye să plec din funcţia de preşedinte. Mandatul lui Park Geun-Hye se încheie în februarie 2018.

Parlamentul de la Seul ar putea organiza săptămâna viitoare un vot privind destituirea preşedintei Park Geun-Hye, tot mai mulţi politicieni susţinând campania desfăşurată de opoziţie.

Parlamentarii din opoziţie şi cei independenţi dispun de o majoritate de 171 din cele 300 de locuri în Adunarea Naţională. Pentru a fi adoptată, destituirea va avea nevoie de voturile a cel puţin două treimi dintre parlamentari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb