CORESPONDENŢĂ DE LA ASTANA Rompetrol şi-ar putea relua operaţiunile din Libia

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2011

Rompetrol şi-ar putea relua operaţiunile din Libia

Rompetrol ar putea să îşi reia operaţiunile din Libia, abandonate la începutul acestui an, când compania a fost nevoită să îşi retragă personalul din statul nord-african din cauza situaţiei politice incerte.

La începutul anului, în Libia au izbuncit mai multe conflicte între opozanţii şi susţinătorii liderului Muammar al-Gaddafi, statul nord-african transformându-se într-un câmp de bătălie între cele două tabere. Situaţia s-a complicat odată cu intervenţia NATO, care a bombardat Libia, sprijinind tabăra rebelilor.

"Noul guvern de la Tripoli ne-a solicitat să efectuăm lucrări la mai multe sonde din Libia. În prezent, analizăm posibilitatea să ne trimitem personalul acolo şi să ne reluăm operaţiunile", a declarat, recent, la Astana, un oficial al grupului Rompetrol.

Înainte de izbucnirea conflictelor, Rompetrol avea 63 de angajaţi în Libia.

"Ar fi un pas important pentru noi, având în vedere că suntem în Libia din 1976", a comentat un alt oficial Rompetrol posibilitatea reîntoarcerii.

Rompetrol şi-a găsit director general pentru biroul din Turcia

Rompetrol urmează să inaugureze, până la finele acestei luni, reprezentanţa din Turcia, ţara unde compania petrolieră vrea să îşi extindă activitatea şi să vândă, direct, de anul viitor, circa 500.000 de tone de produse finite. În prezent, Rompetrol este prezentă indirect pe piaţa din Turcia, vânzând produse finite către Shell şi Total.

"Din aprilie, anul viitor, vom începe să ne mărim capacitatea de producţie şi estimăm că vom atinge nivelul maxim de procesare la rafinaria Petromidia la 1 iulie", a declarat, recent, Sadoukhas Meralyiev, directorul general al Rompetrol, făcând referire la planurile Rompetrol să îşi extindă capacitatea de rafinare la circa cinci milioane de tone pe an, din 2012, faţă de maxim 4,2 milioane de tone, cât este capacitatea actuală. Asta ar aduce companiei un surplus de circa un milion de tone pe care Rompetrol vrea să îl vândă pe piaţa din Turcia şi din Ucraina.

"Până la finele acestei luni, estimăm că ne vom deschide biroul din Turcia. Nu ştim exact sub ce nume vom opera acolo... Am selectat deja directorul general, un român din Franţa, şi directorul financiar", a mai spus Meraliev.

Extinderea pe piaţa din Turcia este văzută ca o direcţie strategică de acţiune la nivelul managementului Rompetrol, în condiţiile în care Turcia a implementat de la începutul anului cerinţele pentru producţia de carburanţi euro5, iar unii producători pentru care Rusia era o piaţă tradiţională de desfacere au fost nevoiţi să iasă.

Kairgeldy Kabyldin, preşedintele Kazmunaigaz: "Rompetrol este o punte strategică pentru noi spre Europa"

Conducerea Kazmunaigaz, compania de stat petrolieră a Kazahstanului, care deţine pachetul majoritar la grupul Rompetrol, a reconfirmat, recent, poziţia pe care Rompetrol o are în cadrul strategiei kazahilor pentru pieţele externe.

"Rompetrol este o punte strategică pentru noi, spre Europa", a declarat, marţi, la Astana, Kairgeldy Kabyldin, şeful Kazmunaigaz, adăugând: "Astăzi, rafinarea ţiţeiului nu este o afacere foarte atractivă, însă noi vrem să ne întărim poziţiile în aceast domeniu".

Kazahii au cumpărat 75% din grupul Rompetrol în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, iar în 2009 au achiziţionat încă 25%.

Întrebat ce părere are despre invitaţia pe care Uniunea Europeană a făcut-o Kazahstanului ca să participe la proiectul conductei trans-caspice, prin care hidrocarburile din regiunea Asiei Centrale ar urma să ajungă, în Europa, un alt oficial kazah a răspuns sugestiv: "Noi am făcut primii un astfel de pas înainte, atunci când am cumpărat Rompetrol".

Aydan Karibzhahob, vicepreşedinte al Samruk-Kazyna, fondul suveran al Kazahstanului, care deţine şi Kazmunaigaz, a declarat că KMG este interesată să aibă relaţii atât cu companiile vestice, cât şi cu cele estice, din China sau Rusia.

Aydan Karibyhahov a mai spus, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată în cadrul Kazenergy Eurasian Forum:

"Trebuie să avem relaţii bune cu state importante precum Rusia sau China, dar, în acelaşi timp, vrem să accentuăm şi relaţia cu statele europene, în special cu Franţa şi Germania, cu care vrem să încheiem parteneriate, nu doar pentru petrol, ci şi în alte domenii. Pentru noi, Europa este o parte foarte importantă a lumii".

Conducerea Rompetrol a decis ca luna aceasta să înceapă lucrări de foraj la un potenţial zăcământ de petrol din Satu Mare şi a anunţat că în primăvară ar putea să ia o decizie similară şi în privinţa unui potenţial zăcământ situat lângă Focşani, unde speră să găsească şi gaz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb