CORESPONDENŢĂ DE LA AUSTRALIAN OPEN Halep ratează prima-i finală şi rămâne cu doar 720.200 dolari

Eugen IONESCU
Ziarul BURSA #Sport / 31 ianuarie 2020

Sursa foto: www.ausopen.com

Sursa foto: www.ausopen.com

După surpriza eliminării favoritei calculului hârtiei şi a publicului aus­tralian (Barty-Kenin 6-7, 5-7), a doua semifinală feminină a primului mare turneu de tenis din 2020 a oferit o dispută extrem de tensionantă între Simona Halep şi Garbine Muguruza. Românca a pierdut în tiebreak (8-10) primul set - cel dintâi cedat la actuala ediţie-, deşi întorsese rezultatul de la 3-5 şi a avut două mingi pentru a câştiga la 6-5! Extrem de afectată de acest eşec, Simona a rupt racheta după ultimul punct al setului 1, dar a reuşit în cel de al doilea să se detaşeze la 4-2 şi 5-3. Spanioloaica a găsit însă resurse pentru a răsturna situaţia, impunându-se cu 7-5, deci 2-0 per total.

Simona trebuie să se mulţumească astfel cu cecul de... doar 720.200 de dolari americani, cuvenit semifinaliştilor acestei ediţii de A.O.

Federer crede în miracole

Roger Federer a câştigat două meciuri prin reveniri aproape incredibile, când totul părea pierdut pentru el.

Unul în care australianul Millman conducea, în setul 5, cu 8-4 în super tiebreak (învinge tenismanul care ajunge primul la 10, cu o diferenţă de două puncte), dar elveţianul a reuşit să câştige şase puncte la rând. Apoi, marţi seara, împotriva americanului Sandgren, în setul patru, la tiebreak, Federer a salvat 6 (şase!) mingi de meci. La interviul care a urmat, cel considerat de mulţi specialişti Number 1 al tenisului din toate timpurile a declarat cu umor că nu merita să mai fie în turneu, ci mai repede plecat spre pârtiile de schi din Elveţia, cu familia, însă mai apar şi miracole când motorul adversarului practic se blochează la linia de sosire.

Cu toate că în ultimii 10 ani se tot fac predicţii ca maestrul se va retrage, aces­ta a mărturisit că speră ca la anul, de Ziua Australiei, să fie prezent la Melbourne Park. Tabloul din acest 2020 i-a fost favorabil: până în prezent, clasamentul celui mai bine cotat adversar a fost locul 41, iar ultimul de care a trecut printr-un miracol este numărul 100.

Noi recorduri şi o ceremonie fără... ceremonial

Partida Kyrios -Nadal a fost vizionată la peste trei milioane de televizoare, aducând canalului deţinător de drepturi de transmisie cel mai mare rating al anului. Ceea ce i-a făcut fericiţi pe cumpărătorii de publicitate la acest meci şi pe sponsorul principal, compania KIA Motors.

În ce-l priveşte, publicul susţine cu amploare turneul, înregistrându-se zilnic recorduri de spectatori. Mai ales în weekend, când au fost prezenţi peste 90.000 de amatori de tenis în tribune.

Luni seara, fără nici un anunţ pentru acest numeros public, a avut loc un fel de ceremonie, în care a fost adus legendarul Rod Laver să decerneze o replică a trofeului oferit la Australian Open fos­tei mari campioane Margaret Court. De teamă ca evenimentul să nu se transforme în vreo manifestare de protest, organizatorii au precizat că acest moment reprezintă o recunoaştere a performanţelor, şi nu o celebrare a persoanei Margaret Court. Nu s-a ţinut nici o cuvântare, nu a existat nimic ceremonial în afară de înmânarea cupei.

Mai multi foşti jucători au protestat prin absenţă, însă mulţi spectatori au aplaudat-o pe câştigătoarea celor mai multe titluri majore din istoria tenisului. În stilu-i caracteristic, John McEnroe a spus că cel mai bine ar fi dacă Serena Williams ar reuşi să-şi mai adjudece două turnee de Grand Slam ca să nu mai trebuiască să o sărbătorim pe aus­traliancă... Să nu uitam că McEnroe şi Martina Navratilova au apărut cu pancarte prin care cereau schimbarea numelui arenei Margaret Court.

Cea mai raţională mi se pare poziţia exprimată în cotidianul The Age. În finalul editorialului zilei se afirmă că ziarul o aplaudă pe fosta jucătoare pentru cariera ei extraordinară, cu toate că este în total dezacord cu poziţiile ei publice. În sfârşit, părerile au rămas împărţite, dar pentru moment organizatorii A.O. au reuşit să evite proteste pe această temă.

Simona, membră a familiei Cahill

Beneficiind până în această fază a turneului de un culoar favorabil, dar etalând şi o forţă de joc cu mult peste adversare, Simona Halep a ajuns, fără eforturi deosebite, în semifinale. Un lucru rar a fost apariţia, la conferinţa de preă rezervată jucătorilor, a celor doi antrenori ai româncei.

Darren Cahill a spus că s-ar fi aflat într-o situaţie interesantă dacă finala se juca între Halep şi connaţionala sa Barty (numărul 1 mondial a fost învinsă joi în semifinala cu americanca Kenin - locul 12 în ierarhia internaţională). Acesta a declarat, printe altele, că Simona este considerată ca făcând parte din familia sa, mărturisind cum, atunci când a decis să stea acasă un an, copiii lui, în loc să se bucure, au plâns. Şi a mai menţionat că ei cumpără statistici de la Tennis Analytics pentru a analiza şi a decide tacticile care s-o ajute pe Simona să iasă învingătoare!

În opinia lui Cahill, antrenorii de tenis sunt, în general, plătiţi prost, însă el este norocos că pregăteşte o campioană, fiind astfel răsplătit adecvat. Se speculează că australianul are un salariu cu şase zerouri, plus prime.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Un nume de mentionat in ziua nationala a Romaniei. Halep este o jucatoare ce intra in istoria noua de dupa 1989.

    Dati-mi voie sa o felicit pe aceasta cale pentru performanta si efortul depus la AusOpen. 

    1. Imi permit sa le cer membrilor sectei martorilor Halepoaicei sa se mai abtina sa-i ridice osanale icoanei lor o perioada atata timp cat machidoanca a intalnit doar prastii pana in semifinala (cu exceptia lui Mertens in optimi) ; cand ai 4 mingi de set in primul si inca 2 la 5-4 setul 2 stai frumusel in banca ta, cu picioarele in apa rece...

      Forta jucatoarei de clasa mondiala Garbine Muguruza s-a vazut foarte clar, iar Halepoaica i-a luat frica de la inceput... 

      In conditiile in care au fost eliminate majoritatea favoritelor, "mark my words", Halepoaica nu mai pupa vreofinala de G.S. ever, mentalitatea de LOSER ii va ramade ca pecete pe frunte...

      Barty a pierdut setul 2 dupa ce a avut 5-4 si 40-15, dar tu esti invidios pe perforantele Simonei. LOSER esti , si ANONIM vei ramane.

      Important ca steagul si numele tarii au rezonat cu frica la puterea ei de impunere in atitea alte meciuri. inclusiv tu ai momente delirante si momente halucinante in directia opusa, jos. Iar daca scrii putin in engleza si citesti horoscopul sau prezici viitorul cu atita siguranta poate ar fi indicat sa deschizi un atelier de consultanta. Poate prezici si timpul in care nu te consideri roman LOSER.

    Saracuta, a ramas "doar cu 720200 dolari"!

    Nu-i destul de "dolofana"? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb