CORESPONDENŢĂ DE LA LONDRA Tranzacţiile FP la Londra, mult peste lichiditatea totală a BVB

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2015

Tranzacţiile FP la Londra, mult peste lichiditatea totală a BVB

Ministerul Finanţelor va analiza 1.000 de companii de stat în vederea listării

Mark Mobius: "Listarea secundară a FP la LSE va creşte vizibilitatea pieţei de capital din România pe scena internaţională"

Tranzacţiile cu certificate pe Fondul Proprietatea (FP) au cumulat peste 30 de milioane de dolari, ieri, în ziua listării la Bursa din Londra, făcând de ruşine întreaga Bursă de Valori Bucureşti (BVB), care ieri a avut un rulaj total de 4,5 milioane de euro.

În total, au fost transferate la London Stock Exchange (LSE) peste 2,6 milioane de certificare globale de depozit (GDR) FP, echivalentul a aproximativ 133 milioane de acţiuni.

Fondul a fost listat ieri, la Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), pe secţiunea Specialist Fund Market, dedicată fondurilor de investiţii, primele tranzacţii încheiate de investitori evaluând fondul la 11,24 miliarde de lei, valoare cu aproximativ 60 de milioane de lei mai mare faţă de capitalizarea de la Bursa din Bucureşti.

GDR-urile au fost admise la tranzacţionare cu simbolul "FP". Preţul unui GDR, care cuprinde 50 de acţiuni FP, a fost, în deschiderea sesiunii burisere, de 11,45 dolari. Ulterior, valoarea unui GDR a variat între un nivel minim de 11,42 dolari şi un maxim de 11,50 dolari. În primele ore de tranzacţionare au fost transferate 973.748 GDR, în valoare totală de peste 11 milioane de dolari.

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, administratorul FP, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Londra: "FP are potenţialul să devină unul dintre cele mai vizibile şi atractive fonduri închise listate la Londra, datorită mărimii sale şi a portofoliului. Suntem convinşi că listarea secundară a Fondului pe LSE va creşte vizibilitatea pieţei de capital din România pe scena internaţională, va facilita accesul unei baze mai variate de investitori străini în ţară şi va acţiona ca un catalizator pentru descoperirea numeroaselor oportunităţi de investiţii din România. Am observat un interes uriaş pentru companiile româneşti în cadrul numeroaselor road show-uri organizate pentru creşterea nivelului de vizibilitate a FP în străinătate. Suntem siguri că listarea FP la Londra va spori interesul investitorilor pentru acţiunile româneşti".

La rândul său, Greg Konieczny, directorul executiv al Fondului Proprietatea, a afirmat că evaluările companiilor din România sunt scăzute comparativ cu cele din statele vecine, astfel că acum este un moment oportun pentru investitori să acceseze piaţa noastră de capital.

"Obiectivul nostru ca manager de fond continuă să fie maximizarea randamentelor pentru acţionarii FP şi scăderea discount-ului la care se tranzacţionează în prezent acţiunile Fondului. Pe lângă programe periodice de răscumpărări de acţiuni, distribuiri de numerar şi un program de relaţii cu investitorii proactiv, vedem listarea de la LSE ca pe o parte integrantă a mecanismului nostru de reducere a discountului", a subliniat domnul Konieczny.

Prezent la evenimentul de ieri, de la Londra, Sorin Mîndruţescu, membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului, a spus: "Sper că listarea Fondului Proprietatea pe bursa londoneză va încuraja Guvernul român să accelereze ofertele publice iniţiale ale companiilor de stat precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa".

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, va crea, săptămânile viitoare, un grup de lucru în care să fie analizate peste 1.000 de companii la care statul este acţionar majoritar, în vederea unor listări viitoare, după cum a declarat ieri, Dragoş Andrei, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului ministru, cu ocazia listării Fondului Proprietatea la Bursa din Londra.

"Ministrul finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, va crea, în următoarele săptămâni, un grup de lucru format din specialişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri, market makeri etc., care va analiza 1.200 de companii la care statul are pachetele majoritare de acţiuni. Grupul va evalua care din aceste companii pot fi eligibile în perioada următoare pentru listare iniţială pe Bursa de la Bucureşti şi, poate, ulterior le vom aduce şi pe pieţele internaţionale", a spus Dragoş Andrei.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţat de statul român cu principalul scop de a oferi compensaţii persoanelor ale căror proprietăţi imobiliare au fost confiscate în mod abuziv în perioada regimului comunist şi care nu mai puteau face obiectul unor restituiri în natură.

FP este unul dintre cele mai mari fonduri listate la LSE, respectiv al cincilea ca mărime după valoarea activului.

Fondul american Elliott este cel mai mare acţionar al FP, deţinând, prin firma de brokeraj Manchester Securities, 15,86% din acţiunile Fondul Proprietatea. O altă companie a grupului Elliott, Beresford Energy Corp, are o participaţie de 1,8%.

Cererea pentru titlurile FP listate la Londra a fost mare, conform afirmaţiilor lui Greg Konieczny, care a adăugat că detalii în acest sens urmează să publice The Bank of New York Mellon, instituţia numită de către Fond drept bancă depozitară pentru facilităţile GDR şi admiterea acestora la tranzacţionare.

Guvernul a mandatat Finanţele şi ASF să pregătească noi listări

Guvernul a anunţat că a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă, astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an.

Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenţa a trei categorii de societăţi naţionale care pot contribui la creşterea lichidităţii şi a volumelor de tranzacţionare de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB): Societăţi deţinute majoritar de stat şi neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti, Salrom), companii privatizate, în care statul are deţineri minoritare, dar nelistate (ex. Telekom, Enel, E.ON), societăţi cu participarea statului, minoritară sau majoritară, şi deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota de free-float (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).

"Guvernul a reanalizat portofoliul de participaţii ale statului la societăţi naţionale strategice (blue chips), a identificat companiile cu cel mai mare potenţial de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor români şi străini şi a aprobat continuarea programului de listări în orizontul de timp 2015 - 2016, atât prin oferte publice iniţiale (IPO), cât şi prin majorări ale cotelor de free-float pentru societăţi deja listate", se arată într-un comunicat.

Executivul arată că, potrivit celor mai recente estimări, listarea societăţilor prioritare la care statul deţine participaţii minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste un miliard de euro, în timp ce listarea companiilor prioritare la care statul are şi îşi păstrează participaţia majoritară ar putea aduce acelor companii finanţări de peste 2,2 miliarde euro necesare retehnologizării, eficientizării activităţii şi atingerii obiectivelor strategice.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dupa intrarea in vigoare a BASEL 3, BVB este UNICA OPORTUNITATE de dezvoltare sanatoasa, sustenabila si generatoare de profit a economiei nationale!!!!Asteptam cel putin 3 mari noi listari anul acesta pe BVB!!!HIDROELECTRICA, Aeroporturile si Portul Constanta!!!!CURAJ ROMANIA!!!!

    1. penibil.. auzi, curaj Romania. Ok, BVB..dezvoltare sanatoasa..economie nationala, etc etc. Dar de ce nu vedem NICIO companie PRIVATA listata pe bursa?? Toata lumea vrea ca statul sa vanda tot. Bine, pe de-o parte e de inteles, dar de ce se asteapta in continuare TOTUL de la stat??

      Ei, nici chiar nici una, mai cauta, sunt si din alea. Acum, daca intri ca Flamingo, doar sa-si vanda majoritarii actiunile si apoi sa te bagi in insolventa, nu pentru asta e bursa. Revenind insa la FP vad ca Franklin au plecat toti la Londra, iar la BVB e jale pe FP...

    se intreaba cineva cum 2-3000 de investitori activi pe BVB ar putea cumpara actiunile celor 1200 de societati pe care vrea statul sa le listeze?

    INCERCATI sa va ganditi cum marim numarul de investitori activi macar la 1% din total populatie fata de nivelul de actual 0,0001% 

    1. Numarul mic de investitori la bvb se datoreaza nu numai birocratiei si sistemului de suprataxare ci si nivelului extrem de scazut de cultura si de educatie economica. Chiar la facultatile de stiinte economice nivelul de cultura economica este redus si axat pe contabilitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb