CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Dronele teroriste, spaima serviciilor secrete

Mirel Scherer
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 martie 2013

Dronele teroriste, spaima serviciilor secrete

Uşor de mânuit, dotat cu un sistem perfecţionat şi o autonomie de zbor confortabilă, dronul societăţii franceze Parrot (http://www.youtue.com/watch?v =657KjaFlvZo) poate fi cumpărat de oricine pentru mai puţin de 300 de euro. Apariţia acestor maşini zburătoare ciudate face deliciul celor mari şi mici, dar în acelaşi timp nelinişteşte serviciile secrete din Franţa. Postat pe site-ul YouTube, filmuleţul "Prototype Quadrotor with Machine Gun" a atras milioane de vizitatori. Ce vedem? Nici mai mult, nici mai puţin decât un quadricopter echipat cu o armă automată care distruge în câteva secunde ţintele formate de un grup de manechine din plastic. Apoi aparatul este dirijat spre un decor care simulează o reuniune şi arma este descărcată asupra celor patru manechine pe care le distruge. Acest film este pus pe Internet de un tânăr rus, amator al jocurilor de război, de modelism şi de drone. Diferenţa de jocuri este că acest film realizat graţie unor efecte speciale care imită foarte bine realitatea lasă să se întrevadă ce se poate face cu un astfel de aparat. Nu este de mirare că specialiştii de la "Direction centrale du renseignement intérieur" (Direcţia de informaţii interioare sau DCRI) i-au acordat o atenţie specială, interpelaţi fiind de realismul lui. "La început ne-a fost foarte frică de un atac real, dar apoi am constatat rapid că este un fals, ceea ce în jargonul nostru se numeşte < fake >", explică un specialist de la DCRI, adăugând: "Este evident însă că ameninţarea există şi noi o luăm în serios".

Ameninţarea dronelor teroriste este deci cum nu se poate mai actuală şi ne putem gândi chiar la atacul unor obiective cum ar fi Turnul Eiffel. Pentru specialiştii acestor tipuri de atacuri este clar că cineva care dispune de 1.500 de euro, să adauge puţină pricepere şi o armă, şi poate fabrica propria sa dronă (quadricopter sau planor) ucigaşă. Planorul poate deveni, de altfel, o armă redutabilă, deoarece este electric (deci silenţios) şi mai ales, indetectabil. În timpul zborului deasupra unui oraş sau în câmpie aceste drone au o "semnătură" comparabilă celei lăsate de un porumbel sau chiar nulă. Singurul element detectabil sunt transmisiunile radio pentru telecomanda dronei care sunt de tipul Aurora 9 şi emit pe banda de 2,4 GHz. Acest semnal poate deci fi bruiat.

Serviciul francez de protecţie a VIP-urilor pare să nu fie informat de aceste noi forme de terorism. În schimb, celelalte servicii de informaţii sunt la curent. Riposta este prevăzută sub diverse forme, dar ele sunt strict secrete. Una ar fi acest bruiaj al semnalelor de teleghidaj ale unei bombe zburătoare, care poate fi efectuat via reţeaua GSM/3G. Specialiştii previn însă că este imposibil să fie bruiate la infinit tot sau o parte a spectrului radio. De altfel, aceştia avertizează că un inginer (terorist) poate să pună la punct module speciale de emisie/recepţie. Un asemenea obiect zburător, sau mai multe, pot decola şi ataca în mai puţin de câteva minute o mulţime fără a putea fi stopat. Foarte rapide, aceste drone pot să transporte o încărcătură de 2 sau 3 kg. Aparatele au fost deja testate în lansarea unor grenade sau explozibili falşi.

Cum reacţionează serviciile secrete la această ameninţare vom şti în momentul când va fi anihilat un asemenea atac.

Notă:

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http:// fabri­ca­tionmecanique.word­press.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica indus­trială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb