CORESPONDENŢĂ DIN ATENA Îmbunătăţirea macroeconomiei elene - baza restabilirii profitabilităţii Alpha Bank

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 septembrie 2019


Îmbunătăţirea mediului macroeconomic elen oferă baza pentru restabilirea profitabilităţii Grupului Alpha Bank, conform reprezentanţilor instituţiei de credit.

Aceştia arată că anul 2019 marchează un nou început pentru economia din Grecia, pe măsură ce recuperarea activităţii economice se accelerează, PIB-ul real crescând cu 1,9% anual pe parcursul celui de-al doilea trimestru, în ciuda unui mediu internaţional mai puţin favorabil. Mesajul primit din zona de business şi indicatorii care măsoară încrederea consumatorilor s-au îmbunătăţit semnificativ în Grecia, pe fondul întăririi stabilităţii politice în urma alegerilor şi a aşteptărilor setate de agenda politică pro-creştere a noului guvern. Priorităţile cheie ale acestei agende includ o reducere semnificativă a impozitelor, o accelerare a programului de pri­vatizare şi un angajament de reducere a birocraţiei.

Condiţiile economice îmbunătăţite s-au reflectat în ridicarea restricţiilor de capital, în continua scădere a ratei şomajului, precum şi în redresarea pieţei imobiliare rezidenţiale şi comerciale după un deceniu de declin continuu. Consolidarea încrederii din piaţă este, de asemenea, reflectată în scăderea dobânzii obligaţiunilor guvernamentale greceşti, dobânda la obligaţiunile pe 10 ani atingând nivelul minim de 1,57%, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă a riscului de ţară. În plus, lichiditatea sistemului bancar se îmbunătăţeşte pe măsură ce depozitele continuă să crească, iar băncile au rambursat integral finanţările de urgenţă acordate de Banca Centrală şi sunt capabile să atragă lichiditate de pe pieţele monetare internaţionale, prin urmare să-şi diversifice sursele de finanţare.

Sectorul construcţiilor rezidenţiale din Grecia a crescut cu 19,5%, în trimestrul al II-lea al acestui an. În acelaşi timp, investiţiile străine directe în domeniul imobiliar au crescut substanţial, în perioada analizată, preţurile în segmentul rezidenţial majorându-se cu 7,7%, potrivit economiştilor Alpha Bank.

Aceştia au subliniat, într-o întâlnire cu presa românească de profil care a avut loc la Atena, că, în baza îmbunătăţirii condiţiilor economice, Alpha Bank va comunica un plan strategic ambiţios în ultimul trimestru al anului în curs.

În perioada aprilie-iunie, Alpha Bank şi-a sporit profitabilitatea (profitul după taxe fiind de 86,8 milioane euro faţă de 12,7 milioane în primul semestru 2018) şi nivelurile de capital şi a continuat implementarea planului de reducere a expunerilor neperformante, lansând două tranzacţii considerabile.

Alpha Bank a continuat să extindă creditarea către sectorul privat, acordând noi împrumuturi în Grecia, de 1,5 miliarde euro, în primul semes­tru al anului 2019. De asemenea, sunt aşteptate noi finanţări, în a doua jumătate a anului în curs.

La sfârşitul lunii iunie 2019, creditele totale ale Grupului s-au situat la 51,3 miliarde euro, din care 86% sau 44,1 miliarde euro în Grecia, însemnând o cotă de piaţă de aproximativ 24% din împrumuturile din Grecia, ceea ce plasează Alpha Bank ca fiind al doilea cel mai mare creditor din ţară.

Depozitele Alpha Bank s-au ridicat la 39,3 miliarde euro, din care 33,3 miliarde euro în Grecia, acest lucru reprezentând o cotă de piaţă de aproximativ 22%.

Alpha Bank are cea mai mare bază de capital dintre băncile greceşti, cu un raport total de adecvare a capitalului (CET1) de 17,8%, la sfârşitul lunii iunie 2019, peste cerinţa stabilită de autoritatea de reglementare pentru 2019, de 13,75%.

Alpha Bank Romania - subsidiara strategică a Grupului Alpha Bank

Alpha Bank Romania este subsidiara strategică a Grupului bancar elen. Sergiu Oprescu, Preşedinte Executiv Alpha Bank Romania şi Director al Reţelei Internaţionale Alpha Bank Group a declarat: "Alpha Bank Romania a îmbinat tradiţia şi inovaţia încă de la începutul activităţii sale. Am avut şansa să beneficiem de suportul unui grup financiar cu o istorie consistentă şi o valoroasă expertiză în banking, iar în acelaşi timp am avut această permanentă dorinţă de a deschide noi drumuri, de a inova, ceea ce cred că defineşte ADN-ul nostru. De la înfiinţarea Alpha Bank în România, strategia Grupului s-a bazat pe prudenţă, viziune pe termen lung, o atitudine de alergător de cursă lungă, acţionând cu încredere şi viziune. Alpha Bank Romania este astăzi o bancă robustă, matură, cu o poziţie de top în sistemul bancar local, care a contribuit constant la creşterea economiei româneşti."

Prezentă de 25 de ani pe piaţa noas­tră, Alpha Bank Romania se află între primele zece bănci din ţară, la sfârşitul anului trecut rata de solvabilitate fiind de 24,3%. În aceeaşi perioadă, valoarea activelor băncii era de 3,63 milioane euro.

La 31 decembrie 2018, banca avea o reţea teritorială alcătuită din 130 de unităţi, personalul instituţiei reunind 1.976 de angajaţi.

Începând din anul 2001, Alpha Bank Romania a acordat împrumuturi ipotecare ce depăşesc suma de 1,1 miliarde euro, cele mai recente fiind împrumuturile pentru construcţii şi cele pentru locuinţe verzi.

Pe parcursul acestui an, Banca şi-a îmbunătăţit semnificativ baza de depozite, prin atragerea de economii atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă. La mijlocul anului 2019, depozitele se situau la 2,44 miliarde euro, crescând cu mult peste ritmul pieţei.

Alpha Bank Romania şi-a întărit semnificativ poziţia pe segmentul plăţilor şi e-commerce, în prima jumătate a anului, au mai precizat reprezentanţii instituţiei. Cele mai recente iniţiative includ: parteneriatul cu UnionPay International (Alpha Bank este prima bancă din România ce acceptă începând din luna mai cardurile UnionPay în reţeaua proprie de terminale ATM), parteneriatul cu fintech-ul Symphopay pentru implementarea unei soluţii de tip "POS sharing" şi parteneriatul cu fintech-ul PayU, ce a dus la implementarea cu succes a noii soluţii "instant money back/fast refund" pe platforma online eMag.

Pe segmentul corporate, Alpha Bank Romania a excelat prin finanţări de pionierat a unor noi zone de business, promovând inovaţia şi abordarea sustenabilă, dar şi printr-o echipă experimentată în relaţiile cu clienţii şi analişti financiari specializaţi pe diverse domenii economice - energie, real estate, retail, servicii financiare. Cele mai recente proiecte includ finanţarea dezvoltării clădirii de birouri UBC3, parte a Iulius Town din Timişoara, agribusiness, achiziţii logistice, proiecte de ospitalitate etc.

Alpha Bank Romania a lansat cu succes, în mai 2019, prima emisiune de obligaţiuni ipotecare, în valoare de 200 de milioane de euro, parte a unui Program în valoare de 1 miliard de euro. Aceasta este prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din ţara noastră, constituind un punct de reper atât pentru Alpha Bank, cât şi pentru pieţele de capital din România. Obligaţiunile emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă, sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate şi au ratingul Baa2 din partea Moody's. Tranzacţia a beneficiat de un interes puternic, atât din partea investitorilor instituţionali locali, cât şi internaţionali, inclusiv IFC şi BERD. Emisiunea a fost listată la Bursa de Valori din Luxemburg şi la Bursa de Valori din Bucureşti.

Grupul elen Alpha Bank este unul dintre liderii sectorului financiar din Grecia. Cu prezenţă în Albania, Cipru, UK şi România, Alpha Bank are peste 11.000 de angajaţi şi 603 sucursale în Grecia şi în străinătate. Fondată la sfârşitul secolului al 19-lea, instituţia de credit reuneşte 140 de ani în sectorul financiar elen. Încă de la înfiinţare, banca a fost una privată.

Alpha Bank este listată la Bursa din Atena din 1925. În prezent, se bucură de o bază de acţionari numeroasă şi diversificată, cu acţionari instituţionali străini care deţin circa 77% din totalul acţiunilor.

În ultimii ani, în urma consolidării bancare din Grecia, Alpha Bank şi-a consolidat poziţia şi şi-a sporit dimensiunea. În 2012 a achiziţionat Emporiki Bank, cea de-a cincea cea mai mare bancă (din punct de vedere al împrumuturilor), de la Credit Agricole Group, iar în 2014 a cumpărat operaţiunile de retail ale Citibank din Grecia, lărgindu-şi portofoliul de clienţi premium.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb