Oameni de afaceri din 16 companii româneşti din energie şi construcţii au avut întâlniri bilaterale cu oameni de afaceri din Azerbaidjan, în cadrul Forumului de business organizat, zilele acestea, în capitala azeră Baku.
Forumul este menit să pună bazele unor relaţii economice între cele două ţări.
În deschiderea Forumului, oficialii din cele două state au subliniat importanţa cooperării dintre România şi Azerbaidjan pe plan economic, menţionând că a sosit momentul ca acestea două să colaboreze şi în acest sector, mai ales având în vedere că există o strânsă cooperare pe plan politic.
Tot în aceste zile este inaugurată şi Camera de Comerţ Azerbaidjan-România.
"Sperăm ca această Cameră bilaterală să-şi pună amprenta asupra relaţiilor dintre ţările noastre, pentru că avem potenţial important în dezvoltarea relaţiilor româno-azere", a spus Shahin Mustafayev, reprezentantul Ministerului Dezvoltării Economice din Azerbaidjan.
La rândul său, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a României, a menţionat că Parlamentul este hotărât să susţină investiţiile azere în România. Suntem foarte fericiţi să deschidem Camera de Comerţ Azerbaidjan-România. Suntem interesaţi să colaborăm politic, economic, în domeniul educaţiei etc. Privesc cu optimism drumul pe care îl deschidem astăzi".
Oficialul a menţionat că preşedintele României Traian Băsescu doreşte să se întâlnească cu omologul său azer.
Dan Şova, ministrul marilor proiecte din România i-a asigurat pe investitorii azeri că ţara noastră nu are o adminis-traţie complicată, "aşa cum se spune", menţionând: "Este suficient să se res-pecte regulile şi totul va fi bine. Am început multe proiecte în energie, agricultură, infrastructură, proiecte mari. Încercăm să schimbăm filosofia şi să cooperăm foarte mult, pentru că avem nevoie de un mediu de afaceri puternic. Vrem proiecte de parteneriat public-privat şi avem nevoie de companii cu experienţă în domeniu".
Natiq Aliyev, ministrul industriei şi energiei din Azerbaidjan, susţine că ţara sa are o bază legislativă solidă, dar o capacitate de export pentru gaze limitată, subliniind că se aşteaptă ca aceasta să crească. Acesta a menţionat că un aspect important este reprezentat de capacitatea de finanţare a proiectelor, de care Azerbaijan dispune.
Oficialii azeri le-au transmis oamenilor noştri de afaceri că ţara lor are taxe competitive, segmentul de business fiind reformat.
Rufat Mammadov, preşedintele Fundaţiei care promovează comerţul extern al Azerbaidjanului, a precizat că investitorii străini sunt trataţi în acelaşi mod ca cei azeri, nefiind restricţii speciale.
Acesta a subliniat potenţialul uriaş din ţara sa de gaze şi petrol, arătând că Azerbaidjanul dezvoltă, printre altele, un parc pentru industria chimică.
"Suntem foarte interesaţi ca oamenii de afaceri români să vină şi să ne propună proiecte în cadrul aces-tui parc, întrucât ei au experienţă în domeniu, iar noi suntem abia la început. Să vină să depună oferte, să încheie relaţii şi să-şi vânda marfa. Când am deschis parcul, preşedintele nostru a menţionat că doreşte să facă afaceri în special cu investitorii din România", ne-a spus domnul Mammadov.
După întâlnirile bilaterale avute cu investitorii azeri, oamenii noştri de afaceri au păreri diferite despre posibilitatea de dezvoltare a afacerilor în această ţară, o parte dintre aceştia considerând că este destul de dificil de intrat pe piaţa azeră, iar alţii opinând că este o ţară în care pot fi deschise uşor linii de business.
Potrivit ministrului azer al energiei, Azerbaidjan deţine resurse de gaze naturale de 2,6 trilioane de metri cubi, având o producţie 41 milioane de tone de petrol pe an şi de 28 de milioane de metri cubi de gaze, anual.
În perioada 1995-2012, Azerbai-djan a făcut investiţii de 144,4 miliarde dolari, din care 73,2 miliarde reprezintă investiţiile în alte ţări. O proporţie de 40% din totalul investiţiilor făcute în perioada menţionată au fost în domeniul petrolului.
În Azerbaidjan, investiţiile străine provin din ţări ca Marea Britanie, SUA, Japonia.