TeraPlast ţinteşte poziţia de lider al pieţei ţevilor de canalizare, aducţiune apă şi aducţiune gaz din Ungaria, acolo unde producătorul de materiale de construcţii din Bistriţa a achiziţionat, recent, Grupul Wolfgang Freiler, conform declaraţiilor lui Alexandru Stânean, directorul general al Grupului TeraPlast, făcute cu ocazia unei conferinţe la Budapesta.
Alexandru Stânean a spus: "Principiul nostru este să fim lideri pe orice piaţă activăm, astfel încât nu am venit în Ungaria să facem figuraţie. Ne dorim să ajungem lideri pe segmentul nostru de piaţă. Cred că, în Ungaria, peisajul concurenţial este mult mai accesibil decât în România, competiţia este mai redusă, dar piaţa este mai complicată. În România este o efervescenţă a sectorului construcţiilor cum nu am văzut în întreaga mea carieră de douăzeci de ani. În Ungaria încă nu există această situaţie, dar probabil că va urma, pe măsură ce ţara va începe să acceseze fonduri".
Domnia sa a adăugat: "Mi-aş dori să ajungem lideri cât mai repede, dar nu mai departe de cinci ani. Mai avem de făcut mici investiţii, trebuie să facem fabrica de ţevi de PVC, după care vom avea tot ce ne trebuie ca să putem să devenim lideri de piaţă".
Conform directorului general al TeraPlast, investiţia în fabrica PVC se ridică la circa 3,5 milioane de euro.
"O parte din utilaje au fost deja cumpărate, urmează să trecem la partea de construcţie a clădirii, pregătirea infrastructurii, energie electrică şi de ce mai avem nevoie pentru a putea începe producţia. Într-o variantă optimistă până la finalul anului fabrica ar trebui să fie funcţională; într-o variantă mai puţin optimistă în prima parte a anului viitor. Ei au deja ţevile de polietilenă, deci vom avea tot ce ne trebuie ca să putem să acoperim toate nevoile de infrastructură din Ungaria şi nu numai, pentru că infrastructura de aici ne permite să fim eficienţi pe o rază de două-trei ţări. Acoperim Austria, sudul Germaniei şi al Poloniei, Slovacia şi Balcanii de Vest", a spus Alexandru Stânean.
Potrivit directorului TeraPlast, în Ungaria, Grupul ţinteşte să devină lider în piaţa ţevilor de canalizare, aducţiune apă şi aducţiune gaz, ţeavă de PVC şi polietilenă. "Pornim din poziţia a treia pe piaţă, cu o cotă undeva la 10% din cota principalului concurent, astfel încât business-ul trebuie să crească exponenţial pentru a ne atinge scopul", a afirmat directorul TeraPlast.
Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud-Est, cu aproape 130 de ani de tradiţie şi istoric dovedit de inovare şi dezvoltare, lider regional în pieţele sale de activitate. Grupul îşi desfăşoară activitatea în patru ţări, portofoliul său de produse fiind structurat pe mai multe linii de business: Instalaţii, Granule din PVC, Reciclare PVC rigid, Ambalaje flexibile, Ferestre şi Uşi. În prezent, în cadrul Grupului activează peste 1.100 de angajaţi, iar capacitatea totală de producţie însumează aproape 196.000 de tone/an. Produsele Grupului ajung în 22 de ţări europene, exporturile reprezentând 17% din cifra de afaceri.
TeraPlast SA, compania-mamă a Grupului, este listată de şaisprezece ani la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al BVB, în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell şi în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index).
Grupul austriac Wolfgang Freiler are o tradiţie de peste 30 de ani şi o prezenţă solidă în pieţele vest-europene, cu exporturi în ţări precum Franţa, Germania şi Slovacia. Grupul este compus din şase companii: Polytech Industrie Kft., Pro-Moulding Kft., Wolfgang Freiler GmbH & Co, Sorgyari Ipari Park Kft., Itraco GmbH şi WF Kunststoff Handels GmbH.
Activitatea de producţie a Grupului Wolfgang Freiler se desfăşoară în două fabrici. Pro-Moulding, localizată în Nagykanizsa este în sud-vestul Ungariei, iar Polytech, localizată în Fertoszentmiklos se află în nord-vestul Ungariei. Ambele locaţii însumează 147.000 metri pătraţi.
Polytech este specializată în producţia ţevilor de protecţie pentru cabluri, peste 80% din produsele sale fiind realizate din materiale reciclate. Pro-Moulding se ocupă cu injecţia de mase plastice, fiind specializată în producţia componentelor pentru echipamente electronice, utilaje agricole şi componente auto, cu un accent deosebit pe produsele high gloss.
Valorea totală a tranzacţiei de cumpărare a Grupului Wolfgang Freiler de către Grupul TeraPlast a fost de 16,53 milioane de euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 07:16)
Cu ce bani?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 07:30)
O sa urmeze o mărire de capital, deci cu banii investitorilor.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Danusia în data de 29.05.2024, 07:43)
Exact.Problema e că nu se înghesuie lumea a cumpăra.Acționarii teraplast vor trebui a se înarma cu răbdare de 5ani,să si recupereze prețul.plătit pe acțiune.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Danusia în data de 29.05.2024, 14:43)
Cu banii tăi și cu marketing ul cum că peste 5ani vor fi lideri
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 29.05.2024, 07:35)
Așteptăm 0,40lei/acțiune hai că se poate.
Momente grele ptr teraplast,media unei tranzacții e cam 3000acțiuni.Jalnic.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 08:03)
Tu încă nu faci diferență între o afacere și prețul actiunii? Afacerea Teraplast trece prin momente foarte bune nicidecum grele. Tu cred că ai ceva cu prețul actiunii, care într-adevăr nu reflectă rezultatele actuale, însă asta e piața bursiera de peste tot de multe ori este fără sens.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 11:46)
Normal ca nu reflecta rezultatele , cred ca e la per 100 :))
dc ar reflecta rezultatele ar fi la 0,05 nu la 0,5
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de de fapt e per 948, nu 100 în data de 29.05.2024, 13:14)
Dar ca sa fim totusi ponderati, am zice hai un 0,1 ar fi pretul corect, nu chiar 0,05 totusi ...
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Danusia în data de 29.05.2024, 14:39)
Corect.De aceea am spus 0,40lei
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Danusia în data de 29.05.2024, 14:41)
Acolo e problema,pierderi și bat pasul.pe loc.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 29.05.2024, 07:40)
Se pare că asta vor să spună în comunicat:
acțiunea va coboră,avem nevoie de finanțare/majorare cap.social,prețul acțiunii va coboră la 0,40lei și peste 5ani dacă vom.ajunge lideri de piață în Ungaria,prețul acțiunii posibil să ajungă unde a fost în anul 2023,adică pe la 0,57lei
0,40lei pare realizabil 0,57lei pare imposibil
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 07:56)
Majorarea de capital aflata in curs este minuscula. Poate ca ar fi necesara o majorare de capital cat datoriile totale, apoi ar putea aspira sa devina un lider regional. Asa, doar visam, dar nu avem cu ce
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Danusia în data de 29.05.2024, 14:41)
Teraplast visează,Arobs visează,JbOil visează,Vifrana visează.....Dream Land and LaLaLand
Teraplast,de evitat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 29.05.2024, 14:55)
La ce volume mici înregistrează,ar trebui să nu mai fie tranzacționată pe bursa principală,dar e RO și nu prea are cine să i ia locul,poate Simtel