CORESPONDENŢĂ DIN COPENHAGA Kim Fournais, CEO Saxo Bank: "Instituţiile financiare trebuie să se reinventeze"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2016

Kim Fournais, CEO Saxo Bank: "Instituţiile financiare trebuie să se reinventeze"

Tehnologia va schimba complet peisajul în domeniul financiar, în câţiva ani, consideră Kim Fournais

"După criză, oamenii nu mai au încredere în bănci cum aveau înainte"

Instituţiile financiare trebuie să îşi regândească afacerile şi să se reinventeze, este de părere Kim Fournais, CEO Saxo Bank, care apreciază că tehnologia va juca un rol determinant în peisajul financiar, în următorii ani. "Altfel (n.r. dacă băncile nu se reinventează), pot să ajungă în situaţia unor blockbustere precum Nokia sau Kodak, ale căror produse nu mai sunt necesare", a spus Kim Fournais, ieri.

Potrivit domniei sale, după criză, oamenii nu mai au încredere în bănci cum aveau înainte: "Oamenii au perceput că ofiţerul bancar nu are întotdeauna în vedere interesul clientului, ci doreşte doar să vândă produse. Unii pot spune că nu avem nevoie de bănci. Bill Gates a spus: «Avem nevoie de banking, nu de bănci». Economia nu poate merge, în absenţa unui sistem bancar. Pe de altă parte, nu poţi sufoca pieţele cu reglementări".

Kim Fournais a mai declarat că apar noi modele de business: "Trăim într-o lume nebună, situaţia nu este stabilă, sunt sigur că aţi văzut ştirile despre exploziile de la Bruxelles (n.r. de ieri dimineaţă), în pieţele financiare vin foarte multe reglementări. Apar noi modele de afaceri, care schimbă comportamentul clienţilor, iar tehnologia influenţează puternic aceste modele. Ce mergea ieri nu mai merge astăzi".

În opinia sa, tehnologia nu este încă folosită suficient de mult, dar va influenţa tot mai serios domeniul financiar. "Este un trend de neoprit", a precizat CEO-ul Saxo Bank. Acesta consideră că clienţii au mai multă încredere în alţi clienţi şi că modelul "pear to pear" (n.r. de la om la om, direct) este cel care va merge. Potrivit unui studiu din 2014, citat de domnul Fournais, respondenţii au mai mult încredere în tehnologie (70%) decât în instituţiile financiare (50%).

Alte trenduri majore care vor influenţa piaţa financiară sunt "self employment" (n.r. activităţile independente) şi transparenţa, conform lui Kim Fournais. "Oamenii vor să ştie pe ce dau banii", a mai adăugat acesta.

CEO-ul Saxo Bank este de părere că modelul său de business este diferit: "Credem că tranzacţionăm şi investim în piaţa de capital într-un mod diferit. Nu suntem o bancă trandiţională, nu împrumutăm bani oamenilor care au nevoie. Poţi spune că nici băncile tradiţionale nu împrumută oamenilor care au nevoie de bani, iar asta este parte din problemă. Noi ne concentrăm pe tranzacţionare". Kim Fournais a menţionat că Saxo Bank are un parteneriat cu BlackRock, prin care oferă modele de alocare a activelor, pe baza apetitului la risc al clienţilor.

Saxo Bank este o bancă globală de investiţii, specializată în tranzacţionări online şi investiţii pe pieţele financiare internaţionale.

Kim Fournais: "Nu Saxo Bank a mişcat cursul francului, ci Banca Centrală a Elveţiei"

Aprecierea puternică a francului elveţian, după ce Banca Centrală a Elveţiei a abandonat plafonul minim de 1,20 franci pentru un euro, în ianuarie 2015, a fost cea mai mare mişcare a unei monede în istorie, a spus Kim Fournais, CEO Saxo Bank.

"A fost o zi tristă", a spus domnia sa, după ce a fost întrebat despre procesele intentate de clienţi băncii sale, ca urmare a aprecierii CHF faţă de euro. "Nu Saxo Bank a mişcat cursul francului, ci Banca Centrală a Elveţiei. A fost o apreciere fără precedent. Am avut clienţi care au pierdut mulţi bani. Noi facilităm tranzacţiile. Dacă clienţii câştigă, sunt banii lor, dacă pierd, trebuie să îşi asume. Noi am avut o pierdere de 100 de milioane de euro în ziua aceea. Avem câteva procese cu unii clienţi, am încheiat câteva înţelegeri amiabile.

A fost cel mai mare «gap» din istorie. Ştiam că se poate întâmpla, dar nu ştiam că va fi atât de mare. Atunci când Soros a speculat lira, «gap»-ul a fost de 8-10%".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce a spus Bill Gates e mai bine.

    Ca taxiurile pt care au protestat francezi.

    Sa dispara colosi acestia.

    Sper sa nu se inteleaga toti pe problema chf. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb