CORESPONDENŢĂ DIN MAREA BRITANIE Gazul

Ian Deacon
Ziarul BURSA #Materii Prime / 12 octombrie 2021

Ian Deacon

Cea mai mare problemă cu care se confruntă guvernele din Marea Britanie şi Europa în momentul de faţă sunt preţurile energiei, mai ales cele ale gazelor naturale en-gros. Pretul gazelor naturale a crescut, miercuri, cu 40% în 24 ore. Repet - 40% în 24 ore. Acest lucru afectează firmele şi familiile.

Anglia este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale şi şi-a redus masiv producţia din Marea Nordului şi Marea Irlandei, în ultimii ani.

Problema a fost şi mai mult înrăutăţită de faptul că angrosiştii din Marea Britanie nu au cumpărat în avans, aşa că sunt afectaţi de orice modificare în piaţa spot.

În Marea Britanie de multe ori au existat numeroşi furnizori independenţi, de dimensiuni relativ mici care într-un mediu concurenţial au oferit clienţilor promoţii la preţuri fixe, aşa că mulţi dintre ei intră în faliment şi clienţii lor sunt nevoiţi să semneze contracte noi cu furnizorii mai mari, la preţuri mai ridicate. Ei dau faliment deoarece preţurile lor sunt fixe şi îşi pierd marja lor de profit sau chiar vând în pierdere.

Familiile se aşteaptă acum la preţuri anuale de 2000 de lire, comparativ cu 1000 până la 1200 acum o lună.

Firmele, în special industriile cum ar fi cea o oţelului sau a sticlei, care folosesc cantităţi imense de gaz natural văd cum preţurile lor cresc zilnic. Vor fi nevoite să transfere aceste costuri către clienţii lor, astfel încât costul vieţii devine o problemă mai ales pentru grupurile cum ar fi pensionarii cu venituri fixe. Urmeaza o iarnă rece.

35% din gazul natural al Europei vine din Rusia şi mulţi îl acuză pe Putin că ridică preţul ca să forţeze Europa să aprobe conducta Nord Stream 2 şi există motive să se creadă asta, deoarece tot ce Rusia trebuie să facă este să crească producţia şi preţurile se vor stabiliza. În Marea Britanie, 48% din gazele naturale provin din producţia proprie, 5% sosesc prin intermediul navelor de transport şi 47% din Europa. Aşadar, printr-un calcul simplu, Marea Britanie depinde de Rusia pentru 17% din gazul ei natural.

Marea Britanie este, în prezent, victima colaterală a dependenţei Europei, mai ales a Germaniei, de gazul rusesc. Germania a închis majoritatea capacităţilor sale nucleare [17 din 30 de centrale nucleare] şi s-a lăsat vulnerabilă capriciilor lui Putin, a cărui putere a fost demonstrată de faptul că în ziua când a anunţat că lua în calcul creşterea producţiei preţul spot al gazului a scăzut de la 320 la 280 pence per therm.

Aceasta s-a întâmplat după ce crescuse la 400 pence/therm în aceeaşi zi; o mişcare de 30% într-o singură zi.

Problema e complicată şi mai tare de faptul că va dura cel puţin 14 ani până când toate sursele regenerabile vor fi gata să acopere nevoile Marii Britanii fără importuri.

Astfel, Marea Britanie este prinsă între piaţa în schimbare şi tranziţia la energia fără carbon şi avem ceva suferinţă în faţa noastră înainte să ajungem la terenurile înalte şi însorite.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Greu sa fii cu sufletul in rai, cat timp buzunarul ti-aluneca in iad.

    Asta se intampla cand porti ochelari de cal, decretezi ca temutul CO2 trebuie redus cu orice pret, fara sa tii cont de consecinte. 

    Acum culegem partea referitoare la "orice pret" si o sa vedem mai departe ce reverberatii va avea acest "orice pret". 

    P.S. Nu cumva cu acelasi fel de ochelari de cal se lupta in prezent si contra pandemiei, pe principiul "to hell with the consequences"?

    Cu siguranta vom vedea si aceste consecinte in anii ce vin. 

    Tote astea se intampla cu un scop. Intrucat nu a cazut vreun asteroid pe Terra care sa darame platformele de foraj din mari si oceane si nici vreun cutremur catastrofal care sa crape scoarta terestra nu s-a intamplat, actualele preturi nu pot avea decat un scop - POLITIC - acela de a compromite in mintea oamenilor ce a mai ramas din capitalism astfel incat acestia sa ceara, in genunchi, sa vina la putere pe glob un nou sistem politic care sa puna capat acestor abuzuri grave la nivelul de trai.

    Iar acest lucru, in cele din urma, se va intampla. Daca nu schimbi directia de mers e foarte posibil sa ajungi exact acolo unde conduce drumul si ne aflam cu totii pe acest drum.  

    1. Pentru ca "toate astea sa aiba un scop" trebuie sa existe o entitate care, avand scopuri, are atata putere politica si economica si capacitate de organizare incat sa puna in miscare lumea in vederea indeplinirii lor.

      Ceea ce, alta decat Dumnezeu, nu exista. 

      Sigur ca da...trebuie sa fie inregistrata la ANAF o astfel de entitate, ca sa existe.

      Aha, deci crezi ca exista o astfel de entitate.

      Pai...daca este atat de supranaturala, de ce se mai leaga si de pretul gazelor? 

    Nu înțeleg de ce Rusia ar trebui să vândă ieftin?

    Înțeleg că și mașinile germane și parfumurile franțuzești nu se vor mai produce pentru profit? 

    1. Problema nu e de ce vinde Rusia scump.

      Problema este de ce Europa si restul care au imbratisat acerb politica ESG s-au pus in pozitia in care sunt nevoite acum si in viitorul previzibil sa accepte pretul cerut de Rusia. 

      Așa zicem și eu, mai ales când te-ai pusbsingur într-o poziție de negociere nefavorabilă , ce mai e de așteptat?

      Cred că se uită că petrolul și gazul îs resurse epuizabile și prețul lor va creste în viitor. 

      Pt ca sunt niste socialisti/comunisti sub acoperire sau / si ipocriti fara margini. Capitalismul si regulile pietii sunt valabile doar pt Vest? Rusii si chinezii joaca acelasi joc, suntem prosti ca am acceptat sa ajungem in situatia acestea. Unde sunt analistii care preconizau 20$ la m3 si analizele lor pe baza carora s-au luat decizii dezastruoase ? Verticalitate de 2 lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb