CORESPONDENTA DIN PAKISTAN Osama bin Laden - terorist sau erou?

MEHTAB HAIDER
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 mai 2011

Societatea pakistaneză este divizată între două puncte de vedere: unii îl consideră pe Osama bin Laden un terorist, în timp ce alţii îl văd drept un erou care nu s-a închinat în faţa SUA, în ultimele două decenii.

În trecut, el a supravieţuit în mai multe ocazii atacurilor americane, unul dintre acestea având loc înainte de 11 septembrie 2001 - în 1998.

La câteva ore după uciderea lui bin Laden a fost înregistrat un atac terorist asupra unei moschei, în care patru persoane şi-au pierdut viaţa.

Acum, există percepţia că sunt posibile mai multe atacuri teroriste în alte oraşe din Pakistan, ca rezultat al răzbunării împotriva uciderii liderului Al Qaeda în Abbottabad.

Musulmanii au îngropat mortul în pământ, însă au existat relatări care spuneau că trupul lui Osama a fost aruncat în mare, potrivit învăţăturilor islamice.

De ce nu a fost îngropat într-un cimitir musulman?

Răspunsul este clar precum cristalul că SUA, Pakistanul şi Arabia Saudită nu au dorit să existe un loc specific al decedatului Osama bin Laden, pentru a evita ca acesta să devină un loc de pelerinaj, unde fundamentaliştii să se inspire, să se sacrifice pentru războiul împotriva SUA şi aliaţilor săi.

Chiar şi Arabia Saudită (ţara de unde provenea Osama) a refuzat să îi preia trupul după ce SUA au decis să îl arunce în mare.

Chiar şi provenienţa istorică a numelui oraşului Abbottabad este interesantă. Oraşul a fost denumit după englezul Major James Abbott, care l-a fondat în ianuarie 1853.

Abbottabad a devenit şi este în continuare un important cantonament militar, fiind centrul de comandă pentru Divizia Secundă a Northern Army Corps. Oricine a vizitat oraşul a văzut tinerii tunşi milităreşte prin bazarele locale.

Alt lucru ciudat în privinţa oraşului este numărul mare de şcoli, întrucât elitele doresc admiterea în internatele de aici pentru copiii lor datorită locaţiei frumoase şi vremii mai reci vara comparativ cu celelalte oraşe mari.

A fost o surpriză chiar şi pentru pakistanezi că Osama se ascundea într-un oraş considerat unul dintre principalele centre de antrenament pentru militari. Însă mulţi experţi care au cunoştinţe aprofundate despre activităţile teroriste spun că un număr mare de ţinte valoroase, inclusiv Khalid Sheikh, au fost arestate în Pakistan şi că a fost greu de crezut că se ascundeau în asemenea locuri. În general, se credea că Osama se ascundea în North Waziristan, o zonă tribală adiacentă Afganistanului, considerată sanctuar al terorismului după 11 septembrie.

Un alt lucru unic este faptul că structura clădirii a mai fost bombardată în 2004, în căutarea altui lider Al Qaeda, care a scăpat doar cu câteva ore înainte de operaţiune.

Astfel, clădirea era deja sub supravegherea agenţiilor de securitate, aşa că mulţi pakistanezi se întreabă de ce a ales Osama un asemenea loc pentru a se ascunde împreună cu familia sa.

Atacul a avut loc la numai 2 km de una dintre cele mai vechi Academii Militare Pakistaneze (AMP). Academia antrena ofiţeri care se angajau în armata pakistaneză.

Fiica de 11 ani a lui bin Laden, Safia, a supravieţuit atacului, condus de forţele americane, în colaborare cu principala agenţie pakistaneză de spioni, ISI.

Două elicoptere care zburau jos au fost auzite duminică, pe la 1:20 am, apoi am auzit schimb de focuri, a spus Mohammad Sajjad, un locanic din Abbottabad. Amintindu-şi detaliile, el a spus că a văzut flăcări şi o explozie puternică, aflând apoi că un elicopter a fost doborât în schimbul de focuri.

Mulţi pakistanezi, care îl considerau pe Osama ca un simbol al rezistenţei împotriva SUA, sunt de părere că bin Laden a preferat să moară decât să se predea forţelor americane, aşa cum a făcut fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, care a fost spânzurat, după ce a fost umilit.

"Puteţi avea păreri diferite despre Osama Bin Laden, însă a îmbrăţişat o moarte eroică", a spus Mohammad Umar, un cetăţean pakistanez.

Până duminică, bin Laden a reuşit mereu să scape de forţele armate americane, în ciuda recompensei de 25 de milioane de dolari pe capul său şi a faptului că era vânat masiv. Cel mai adesea s-a crezut că se ascundea undeva la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan încă din 2002.

La început s-a crezut că se ascunde în Tora Bora în Afganistan, însă avea insuficienţă renală, aşa că a fost un mister cum a supravieţuit în ultimii zece ani, fiind în continuu pus pe fugă de cea mai sofisticată armată din lume.

Odată cu decesul lui bin Laden, din ce în ce mai nepopularul război din Afganistan, unde 100.000 de militari se bat încă cu talibanii şi Al-Qaeda şi milioane de afgani şi-au pierdut viaţa, va deveni şi mai controversat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb