Egal peste tot. Aşa a titrat Le Parisien ceea ce s-a întâmplat joi seară pe Stade de France la partida de fotbal Franţa vs Israel din grupele Ligii Naţiunilor la fotbal. Anunţată drept o partidă cu risc ridicat de securitate după evenimentele din 7-8 noiembrie de la Amsterdam, când mai mulţi suporteri israelieni au fost fugăriţi şi răniţi pe străzile oraşului olandez de cetăţeni de origine arabă după meciul Ajax vs Maccabi Tel Aviv, partida de joi seară de la Paris s-a "bucurat" de atenţia specială a Poliţiei franceze şi a autorităţilor din oraşul luminilor. Prezenţa sporită a forţelor de ordine în arena Stade de France, în jurul acesteia, în zona din imediata vecinătate şi în mijloacele de transport în comun care treceau pe lângă stadion, a avut loc pe fondul acuzaţiilor aduse anterior poliţiei olandeze care nu a intervenit deloc pentru a ajuta victimele agresiunilor exercitate la Amsterdam în 7-8 noiembrie. Mobilizarea Poliţiei franceze pentru meciul Franţa vs Israel a fost exemplară, chiar dacă la ora disputării partidei alte zone cu risc infracţional din Paris au rămas neacoperite, aşa cum a fost, de exemplu, la Tour Eiffel, unde nu se zărea niciun picior de poliţist.
• Linişte la Paris, asigurată de prezenţa sporită a forţelor de ordine
Alerta ridicată Vigipirate, de care am avut parte încă de miercuri, când am ajuns în capitala Franţei, a fost menţinută până vineri, când ultimii suporteri israelieni au părăsit Parisul.
Cifrele spun totul despre modul în care autorităţile franceze s-au pregătit pentru acest meci, transformând Stade de France într-o adevărată fortăreaţă, aşa cum titra France 2 în dimineaţa desfăşurării partidei. 4.000 de poliţişti şi jandarmi care au asigurat ordinea publică în preajma arenei Stade de France, dar şi în interiorul acesteia, 1.600 de agenţi de securitate şi echipele speciale RAID ce au asigurat protecţia echipei naţionale a Israelului au fost mobilizate încă de miercuri de ministrul francez de interne, Bruno Retailleau şi de prefectul Parisului, Laurent Nunez. Deşi au existat voci care au cerut ca partida dintre Franţa şi Israel să se dispute în altă ţară, aşa cum a făcut Belgia, care a renunţat la organizarea partidei din 6 septembrie, ce s-a disputat până la urmă în Debrecen, Ungaria, autorităţile franceze s-au opus deoarece au considerat că o relocare a acestei partide ar reprezenta un semn de slăbiciune ce ar fi considerat de agresori drept o victorie.
Singura manifestare ce a fost relocată de prefectul Parisului a fost un protest împotriva desfăşurării meciului Franţa vs Israel, protest pro-palestinian, ce ar fi trebuit să aibă loc în faţa primăriei din Saint Denis. Prefectul Laurent Nunez a decis ca protestul să aibă loc la capătul liniei de tramvai 12, în Piaţa Frontului Popular, în apropiere de Aubervilliers. Protestul avea drept moto "Nu ne jucăm cu genocidul" şi a fost iniţiat de partidul de extremă stânga La France Inssoumise (Franţa Nesupusă), condus de Jean-Luc Melenchon.
Potrivit cotidianului La Provence, la protest au participat doar câteva zeci de persoane, majoritatea de origine arabă, deşi miercuri seară la două proteste tot pro-Palestina au fost prezente câteva sute de persoane conform sursei citate.
• Mici incidente în tribune
Partida de la Paris a avut cea mai mică audienţă pe Stade de France de la inaugurarea acestei arene, ceea ce, potrivit presei franceze, i-a făcut pe unii oficiali prezenţi la stadion să afirme că se simt că la Monaco, unde în tribunele stadionului lui AS Monaco asistă la meciurile echipei locale mai mulţi oficiali decât suporteri.
Cu toate acestea, cotidianele franceze au consemnat mici incidente în tribune între suporterii celor două echipe: intonarea fluierată a imnurilor naţionale, afişarea a două steaguri palestiniene care au fost repede înlăturate de forţele de ordine prezente în tribune, altercaţii verbale între fanii israelieni şi cei francezi, după ce aceştia din urmă i-au provocat pe cei veniţi de la Tel Aviv să vină să elibereze ostaticii luaţi de gruparea teroristă Hamas în 7 octombrie 2023, scandări anti-Hamas ale suporterilor israelieni. Dar atât. Nicio luptă în tribune, nici în exteriorul arenei Stade de France, ceea ce demonstrează că forţele de ordine franceze au trecut cu bine de un test dificil.
În ciuda acestui test, la finalul meciului, potrivit presei din Hexagon, antrenorul naţionalei Israelului, Ran Ben Shimon, le-a mulţumit doar lui Nicholas Sarkozy şi lui Francois Hollande, prezenţi pe Stade de France, omiţând voit menţionarea preşedintelui Emmanuel Macron care a fost şi el prezent la partidă. Presa franceză afirmă că omiterea respectivă a avut loc în contextul în care în ultima perioadă Macron a cerut insistent încetarea ostilităţilor din Gaza şi a declarat că autorităţile de la Tel Aviv nu trebuie să uite că Israel a fost înfiinţat printr-o decizie a ONU.
Se pare că Shimon nu a mai ţinut cont de faptul că acelaşi Macron a fost cel care s-a pronunţat în favoarea disputării partidei de joi şi a cerut sporirea efectivelor forţelor de ordine şi a măsurilor de securitate pentru a nu le da satisfacţie celor care plănuiau noi violenţe împotriva suporterilor israelieni.
Meci calm, disputat sub atenta supraveghere a forţelor de ordine, naţionala Franţei cu idei de joc prea puţine, un portar israelian admirabil şi un 0-0 echitabil sărbătorit de cei din Israel ca o adevărată victorie, este tot ceea ce rămâne după o partidă anunţată iniţial drept una cu risc ridicat de securitate.
Opinia Cititorului