Operaţionalizarea Sistemului Garanţie Returnare (SGR) în ţara noastră începând cu 30 noiembrie 2023 reprezintă un lucru bun, chiar dacă momentan sistemul se ocupă doar de colectarea şi reciclarea a numai 20% din cantitatea totală de masă plastică din România, a declarat ieri deputatul european Nicu Ştefănuţă (grupul politic al Verzilor din Parlamentul European), în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Strasbourg.
Nicu Ştefănuţă a precizat: "SGR se ocupă doar de lucrurile standard, dar peste 7 miliarde de materiale plastice din ţara noastră (cutii de plastic, pungi, etc.) nu sunt acoperite de acest sistem. Practic SGR este o şansă ratată de a acoperi întreaga masă de materiale plastice din România. Cu toate acestea, SGR este un prim pas bun, dar mecanismul ar trebui extins, deoarece sunt şapte companii mari de reciclare care ar dori să recicleze cele 7 miliarde de produse de plastic care ar putea fi regenerate ca materie primă".
Reprezentantul grupului politic al Verzilor europeni a menţionat că situaţia este dramatică pe reciclare, deoarece ţara noastră se află departe de ţintele asumate cu Comisia Europeană, şi a afirmat că procentul de 11% privind reciclarea transmis la Bruxelles de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este incorect.
Deputatul Nicu Ştefănuţă a declarat: "De aceea am sesizat Comisia Europeană să atragă atenţia APM cu privire la exactitatea datelor transmise la Bruxelles. Nu este normal ca România să importe din India 70% din masele plastice noi din piaţa internă, în loc să reciclăm şi să refolosim ceea ce există deja".
Domnul Ştefănuţă consideră că pentru extinderea utilizării SGR pentru întreaga cantitate de mase plastice autorităţile de la Bucureşti ar trebui să iniţieze proiecte finanţate din fondurile europene, arătând că 7% din bugetul UE este alocat pentru astfel de iniţiative.