CORESPONDENŢĂ DIN VIENA Andreas Treichl: "Legea dării în plată nu este despre protecţia clienţilor, ci despre distrugerea consumatorilor"

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 februarie 2016

Andreas Treichl

Andreas Treichl

Actualizare 16:12 În urma conversiei creditelor în CHF la curs istoric, în Croaţia, Erste a instituit acţiuni în instanţă pentru recuperarea banilor

ERSTE a instituit acţiuni în instanţă pentru recuperarea banilor în Croaţia, potrivit oficialilor grupului, în urma conversiei la curs istoric a creditelor denominate în franci elveţieni, proces care a demarat în luna octombrie.

Oficialii Erste au declarat: "Nu suntem fericiţi cu situaţia din Croaţia. Nu spunem guvernului să lupte pentru bănci, dar ar trebui să se ocupe de creşterea economică a ţării".

Conversia creditelor din Croaţia a costat Erste 129,5 milioane de euro, potrivit datelor grupului.

În Croaţia, creditele în CHF se ridicau la aproximativ 23 miliarde HRK (3 miliarde euro) sau 9% din totalul portofoliilor, la finalul lui 2015, majoritatea (95%) acestora provenind din sectorul gospodăriilor.

18,6% din totalul creditelor către populaţie sau 35,6% din totalul creditelor imobiliare au fost denominate în CHF sau legate de această monedă, conform datelor de la finalul lunii martie 2015, citate de BCE.

Aproximativ 55.000 de croaţi aveau credite denominate în franci elveţieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).

Majoritatea acestor credite a fost contractată în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp, însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creşterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluţii la această problemă.

-------------

Actualizare 15:20 Grupul Erste are o rată de NPL de 7,1%, la finalul anului/ Erste: "Vrem să ajungem la o rată de 15% NPL în România"

Grupul Erste a înregistrat, la finalul anului 2015, o rată de credite neperformante (NPL) de 7,1%, faţă de 8,5% în decembrie 2014. Din datele prezentate astăzi de grup, se pare că BCR are cea mai mare rată de NPL, de 20,2%.

Creditele neperformante ale BCR au ajuns, la finalul anului anul trecut, la 1712 milioane de euro, faţă de 2138 milioane de euro, la finalul anului 2014.

Andreas Gottschling, ERSTE, a spus că BCR a vândut, la finalul anului trecut, un pachet de 500 de milioane de euro de NPL, a fost semnat contractul cu cumpărătorul şi acum aşteaptă aprobarea de la autorităţile publice. Domnia să a mai spus că vor fi vândute în continuare credite neperformante pentru a se ajunge la o rată de 15%, în următorul an, în România, faţă de 20,2% la finalul lui 2015 şi 23,7% la finalul lui 2014.

Andreas Gottschling a mai spus: "Dezvoltarea pozitivă a BCR şi rezultatele din 2015 au confirmat ce am spus anul trecut, că avem aşteptări privind semnificative îmbunătăţiri ale performanţelor României.

Credem că BCR este într-o dezvoltare solidă şi vom continua şi în acest an, dar avem nişte semne de întrebare despre dezvoltarea viitoare a pieţei, în general, şi a anumitor segmente ale acesteia, care depind de iniţiativele legislative despre care am discutat (n.r. protecţia consumatorului).

Per total, suntem mulţumiţi de activitatea noastră din România".

-------------

Legea dării în plată nu va afecta BCR din punct de vedere financiar, dar va schimba în mod dramatic creditarea imobiliară, în sistemul bancar românesc, a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

Domnia sa a declarat: "Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus foarte bine. Sub ideea de protecţie a clienţilor, este vorba despre distrugerea consumatorilor. Dacă legea va trece, atunci va schimba sistemul de creditare imobiliar din România, în mod dramatic, pentru că va însemna că nu vor mai fi posibile împrumuturile imobiliare, decât pentru cei cu venituri mari. Pentru ceilalţi, condiţiile de creditare se vor deteriora, vom cere garanţii mai mari, avansuri mai mari, dobânzile vor creşte şi va fi aproape imposibil pentru tinerii din România să construiască o casă.

Este foarte dificil pentru mine să înţeleg cum Parlamentul, într-o ţară ca România, poate să treacă o asemenea legislaţie. Este un lucru pozitiv, pe termen scurt, pentru anumite persoane, dar pe termen lung va fi un lucru negativ pentru tineri".

Iniţiativele legislative de protecţie a consumatorilor sunt văzute drept un risc de Erste Bank, în raportul anual, publicat astăzi. Pe lista de riscuri se mai regăsesc:impactul negativ al ratelor dobânzilor şi riscurile geopolitice şi economice globale.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Pai parca pana acum spuneati ca pica sistemul bancar.Acum nu mai pica?Cat credeti mai sacalilor ca mai puteti treage pe noi?

    1. pana platiti tot ce datorati, asa este norma economica pentru toti

      I-ați încălțat cu credite supraestimându-le veniturile, i-ați executat, iar acum vreți să le culegeți lunar 30% din sărăcie până la adânci bătrâneți.

      Ăștia nu vor acoperi tot ce datorează, își pierd și viitorul datorită vouă, niște bancarzi iresponsabili care au făcut din bănci găuri negre. 

      Zau? Arata-mi tu mie postac "doi-sutar" un om obligat de banci sa ia credit. Sau sa ia in franc elvetian. O singura persoana arata-mi!

      Zi-ne si noua cum s-au "supraestimat" veniturile? Cumva cu acte false aduse de "consumatori" in perioada aia? Stii cate procese din astea sunt pe rolul instantelor? Te faci ca ai uitat ca in perioada 2007-2010 toti zugravii, toti parchetarii, toti soferii aveau salarii de cercetatori la Nasa. Cine e de vina, stii sa raspunzi? Articolul 244 cod penal zice ca ala care a venit cu actele, tu ce zici? 

      Da un nr de dosar sa vad.

    Asa este. Mai bine parlamentarii s-ar ocupa cu o lege care sa dea drumul comercializarii drogurilor. Prin interzicerea comercializarii drogurilor s-a restrans foarte mult accesul tinerilor care ar fi putut experimenta din senzatiile tari oferite de consumul de droguri.

    Asta e alt mincinos.Unde dracu s-au gasit cu totii! Noi tinerii romani vom strange bani de avans, si vom completa dif cu un credit.Asta in conditii corecte de creditare si daca TERMINATI odata cu mafia imobiliara. Un cuplu tanar cu doi copii mici nu pot plati rate pt un apartament cu 4 cam cand intretinerea la bloc ajunge cat rata la banca basca restul cheltuielilor.Cu salarii de rahat, cu joburi putine si nesigure de la un an la altul VOI finantati mafia imobiliara.Se construieste cu 200-300 eur/m si se vinde cu peste 1000eur/m.De ce nu-i Executati Transparent pe ce-i care vand la preturi aberante si stau cu spartamentele goale? Aceasta lege va trebui sa termine mafia imobiliara pe care o finantati cu succes. Nu se poate ca doar cei care se imprumuta sa duca tot greul si toate riscurile afacerii!

    Sa nu piarda BCR si ERSTE.

    Experienta si in ajutor de stat de la Viena cu caciula in mana ai mers la BC de la Viena sa iti menti afacerea pe linia de plutire. 

    Ai imprumutat Ststul Roman tot ca sa iti mearga bine. 

    Stunci de ce am accepta sfaturi de la un bancher Austriac care a dat cu afarea de gard? 

    O sa dai imprumuturi in Viena in Chisinau. 

    Nu mai bine te lasau pe tine sa falimentezi in Criza si azi erai caSier. 

    O fii Looooobbbbbbyyyyy cat incape ?

    Ai amenintat si in Ungaria ca o fii si o pati, dar Orban ti-a zis ciocu' mic, esti pe teritoriul 

    mr treichl nu intelege cum Parlamentul ,intr-o tara ca Romania(colonie) e in masura sa adopte o lege favorabila consumatorului si nu favorabila bancilor. Pai va spun eu:parlamentul emite legi,omul si banca le respecta!punct.stiu ca dvs doriti o legislatie mai favorabila dpdv,sa birjeriti in continuare clienti.GHINION.romanu se desteapta.mai greu,dar se desteapta.

    Doar acela mai lipseste sa zica ca nu e buna ldp pt colonieeeee ?

    Cum tot zice Brutus pe aici.

    Daca e la Chisinau marrrrriassssi ! de aici

    Ai evitat niste taxe de la Statul Roman asa ca nu ne intereseaza trisioridevede. 

    Sunt in Spania , Italia, Anglia sper sa nivi nu mai vina.

    Cand un bancher ca dumneavoastra rosteste aceste cuvinte e INFIORATOR.

    Ati mai dori sa ii exevutati di pe acestia 150 de ani ? 

    De aceea PSD a votat pt luni ?

    Si dumneavoastra sa stati la umbra ?

    intr adevar o INTELEAPTA concluzie. Mai ales in contextul in care sunteti nevoit sa ADAPTATI rapoartele financiare pe anii 2011, 2012, 2013 tinand cont de faptul ca Moldawien este in exteriorul Uniunii Europene si ratingul acordat de Moody era pana deunazi C. Si daca iarasi nu ati fost atent , stimate domnule Treichl, dividendele se dau pe baza UGB nu IFRS. Si acolo a fost anul 2014 o pierdere de 5 miliarde si 822 milioane. Daca II intalniti pe colegii din Frankfurt Ai domnului Isarescu spuneti le si l cum reusiti sa aveti as succes. Cu stima, un fan adevarat al brutalitatii dumneavoastra..

    De aici intervin EXECUTORII.

    EXECUTORII apartin tot de e

    ERSTE ? Tot aceeasi actionari sunt. Sau sunt doar prieteni cu Erste. 

    ce credibilitate mai are CEO-ul unei banci cu 20% rata de credite neperformante si care pierde pe banda rulanta procesele in instanta pe credite abuzive? jurnalistii ar trebui sa ii intoarca spatele si sa isi inchida microfoanele.

    ce zice domnul aici: "dar pe termen lung va fi un lucru negativ pentru tineri"

    dar noi ce dracu suntem ? nu suntem tineri? adica hai sa-i terminam pe tinerii care si-au luat deja credit si sa ii terminam si pe cei care vin !! asta e logica lui, nu? tu-tzi ... 

    1. NU! Hai sa-i aparam pe aia care au luat ce au vrut fara sa ii oblige nimeni si sa-i terminan pe aia din viitor? Ce zici, suna echitabil?

    in Croatia s-a putut, doar la noi nu se poate din cauza unor politicieni slabi si corupti. inteleg ca Erste nu a mai crapat dupa miscarea din Croatia

    Se poate una ca asta? La 16:12 actiunile Dumneavoastra scad cu 2,87% , atunci cand anuntati profit? Oare este mai credibila opinia agentiei Brute Instinct decat Moody:-) Niste imbecili, Alta explicatie nu exista...Si ARD recomanda la Deutsche Bank Sa is lectii de la Dumneavoastra:-)

    1. Cum dr-cu

      Haha 

      cine altcineva poate reprezenta un asemenea RISC. La Ora 17 era deja la 3,02. Poate isi revine ...

      E enorm cand anunti profit sa scada, inseamna ca e nisipuri miscatoare Erste.

    Sa vanda apartamentul cu 10 000 euro un apartament care valoreaza 50-60 000euro si sa execute dupa aceea pe diferenta. Dar fara nici un vinovat.

    Pt 30 000 de oameni ii e frica Bnr-ului de ldp. 

    Sunt 400 000 de credite imobiliare din 7 milioane de credite in tara. 160 000 de credite prin prima casa. 

    400 000 de credite imobiliare din 2004- azi 

    Atunci de ce se agita Austriacul care are poate 20% din cei 30 000 de credite cu intarsieri. 

    Cred ca da cu virgula, dar e doar o parere. 

    Vasilescu mi s-a parut obosit. 

    Cred ca a cerut lui R. Bogdan sa nu il " grabeasca" ca ameteste. 

    Domnu Vasilescu trebuia sa acceptati si un invitat din cele 3 asociati sau Anpc. 

    Oricum va felicit ca ati iesit dupa 2 luni pe tv.

    Jocuri De Putere -ieri; cca 1 h; va faceti o parere proprie. 

    bun asha hai ca'i bine

    Este putin ciudat.

    Are dreptul Erste la proces, dar pana la finalul procesului mucless'. 

    Teoretic exista sanse 50% sa castige, dar sa si piarda si atunci plateste daune statului Croat. 

    Si aici se vede ca trebuia sa fie o lege in toata Europa, ca in tarile mai putin dezvoltate sa nu se joace cu destinele oamenilor, ca la ei acasa; unde nu au probleme chf ca e euro, au legi stricte ca nu descopera democratia.

    In Sua e ldp de 100 de ani, dar cum sa o introduca bancheri legea daca nu sunt obligati. 

    Treichl este extrem de grijuliu sa nu fie distrusi "consumatorii": o dare in plata= un consumator distrus.

    1. = vaca de muls 150 de ani

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb