CORESPONDEŢĂ DIN BRUXELLES Femeile, discriminate la nivel european

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 8 martie 2019

Ilustraţia reprezintă un fragment din "Afrodita pe lebădă", din Kamiros (Rodos), circa 450 ÎH

Ilustraţia reprezintă un fragment din "Afrodita pe lebădă", din Kamiros (Rodos), circa 450 ÎH

Egalitatea de şanse reprezintă unul dintre principiile stabilite în Tratatul Uniunii Europene. Ca să impulsioneze transformarea acestui principiu în realitate, Asociaţia Europea-nă a Femeilor (EWA) a stabilit, la cea de-a treia întâlnire a Consiliului European al Femeilor (WEUCO), un set de reguli care, dacă ar fi pus în aplicare în termen scurt, ar duce la o adevărată independenţă financiară a femeilor din Uniunea Europeană şi la creşterea nivelului de trai al familiilor din care fac parte.

Participantă la evenimentul care a avut loc la Bruxelles, la sediul Parlamentului European, premierul Viorica Dăncilă a precizat: "La nivel european, în exercitarea mandatului nostru de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, ne-am asumat o serie de obiective majore în acest domeniu: creşterea independenţei economice a femeilor, pentru care avem în vedere măsuri menite să contribuie la combaterea diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi. Preşedinţia română va pregăti proiectul de concluzii ale Consiliului privind diferenţele de remunerare între femei şi bărbaţi, în special în ceea ce priveşte politicile şi măsurile adecvate, pe care statele membre le pot aplica pentru a reduce decalajele. O altă dimensiune vizează stimularea măsurilor menite să sprijine participarea femeilor la piaţa muncii şi, în mod special, în funcţii de decizie. În acest sens, am finalizat negocierile pe dosarul privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie a părinţilor şi îngrijitorilor. Urmărim, de asemenea, continuarea discuţiilor cu privire la propunerea de Directivă privind îmbunătăţirea echilibrului de gen în cazul administratorilor neexecutivi ai companiilor listate la bursă".

Conform datelor prezentate de Viorica Dăncilă în Consiliul European al Femeilor, în ţara noastră, media salariilor orare pentru femei este cu doar 5,2% mai redusă decât în cazul bărbaţilor, procent care ne situează pe primul loc între ţările Uniunii Europene în acest domeniu. Media UE a salariilor orare pentru femei este cu 16,1% mai redusă faţă de bărbaţi.

În privinţa funcţiilor ocupate de către femei în instituţiile publice, şeful Guvernului a menţionat că doreşte să introducă paritatea între femei şi bărbaţi, conform algoritmului existent în interiorul conducerii PSD. Din păcate, dacă ar prinde contur, această dorinţă a premierului Viorica Dăncilă ar reprezinta o punere forţată în practică a principiului egalităţii de şanse între bărbaţi şi femei, deoarece funcţiile de conducere a instituţiilor publice sunt ocupate, conform legis-laţiei în vigoare, prin concurs. Dacă ar fi vorba doar despre funcţiile publice sau demnităţile ocupate prin numire, atunci premierul îşi va putea impune voinţa.

Nicio femeie nu a fost preşedintele CE în ultimii 23 de ani

Problemele cu care se confruntă femeile din Uniunea Europeană sunt multiple: decalaje mari privind salarizarea comparativ cu aceleaşi sarcini execuate de bărbaţi, numărul mic al acestora în poziţiile de conducere din administraţia publică, fie că vorbim despre cea naţională, judeţeană sau locală, fie că vorbim despre poziţiile de conducere de la Bruxelles şi Stras-bourg.

O dovadă a inegalităţii de şanse între femei şi bărbaţi la nivel european o reprezintă faptul că, în 23 de ani, nicio femeie nu a fost nominalizată şi propusă pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. De aceea, EWA şi WEUCO doresc ca minimum 40% din viitoarea componenţă a Comisiei Europene, ce va fi constituită după alegerile din 26 mai 2019, să fie alcătuită din femei. Chiar dacă Parlamentul European şi-a amendat propriul regulament de procedură pentru a pune în practică principiul egalităţii de şanse, EWA şi WEUCO susţin că este necesar să fie instituit un plan privind egalitatea de şanse la nivel european.

De aceea, la a treia întâlnire a Consiliului European al Femeilor s-a stabilit realizarea unui acord cu partidele politice pentru ca, la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, jumătate dintre candidaţii de pe liste aflaţi pe locuri eligibile să fie reprezentante ale sexului frumos. În privinţa viitoarei componenţe a Comisiei Europene, ce va rezulta din alegeri, WEUCO propune să existe cel puţin trei nominalizări din fiecare gen pentru fiecare funcţie de comisar european, pentru a asigura egalitatea de gen în Colegiul Comisarilor. La nivel instituţional european se doreşte aplicarea întocmai a principiului egalităţii de şanse, fie că vorbim despre preşedinţii de comisii ale Parlamentului European, de comitete din cadrul Comisiei, fie că vorbim despre conducerea grupurilor de lucru.

În privinţa decalajelor financiare (salariale) între cele două sexe, WEUCO doreşte instaurarea principiului plăţii egale pentru bărbaţi şi femei pentru aceeaşi muncă şi aceeaşi valoare aplicată, combaterea discriminării de gen pe piaţa muncii, oportunităţi egale la angajare şi condiţii egale privind promovarea în carieră.

Lipsă acută de forţă de muncă în domeniul digital

Referitor la locurile de muncă, Mariya Gabriel, comisar european pentru economie digitală şi societate digitală a spus că noile tehnologii pot ajuta femeile să propună soluţii noi pentru rezolvarea unor probleme vechi, dând exemplu în acest sens realizarea unei platforme digitale pentru sprijinirea victimelor violenţei în familie.

Mariya Gabriel a precizat: "Egalitatea între bărbaţi şi femei nu este o opţiune politică. Spaţiul digital înseamnă viitorul şi vom avea nevoie, în egală măsură, de femei şi de bărbaţi, care să facă digitalizarea. Deocamdată, în acest domeniu ne confruntăm cu subreprezentarea frapantă a femeilor. În 2020, 90% dintre locurile de muncă la nivel european vor necesita competenţe digitale. În acest moment, ne lipsesc 350.000 de persoane competente digital, iar acest număr poate ajunge la 500.000. Consider că 40% din locurile de muncă din acest domeniu pot fi acoperite de femei, ceea ce ar duce la creşterea cu 16 miliarde de euro a Produsului Intern Brut al Uniunii Europene".

Domnia sa a menţionat că diversitatea reprezintă motorul de creştere al UE, iar acest lucru se vede foarte bine şi în domeniul start-up-urilor, unde IMM-urile conduse de femei sunt mai eficiente decât cele administrate de bărbaţi.

În domeniul digital, pe 9 aprilie 2019, statele membre ale UE vor semna pentru Digital D 3 o declaraţie prin care se vor angaja să promoveze femeile.

WEUCO mai doreşte ca 40% din funcţiile de conducere ale societăţilor cu capital public, cotate la bursă, să fie ocupate de femei. Acest procent ar urma să se aplice şi în privinţa componenţei consiliilor de administraţie a firmelor respective. Pentru aplicarea tuturor acestor cerinţe, conform EWA şi WEUCO, este necesar să fie instituit, la nivelul Comisiei Europene, un portofoliu dedicat egalităţii de şanse, care să urmărească implementarea de către statele membre a tuturor directivelor şi regulamentelor din acest domeniu.

În perioada 29-30 mai 2019, ţara noastră va organiza o conferinţă la nivel înalt privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ...

    Nicio femeie nu a fost preşedintele CE în ultimii 23 de ani.

    Cand "Eva" va ajunge preşedintele CE, Adamii vor musca din mere si vor merge in Iad. 

    WEUCO mai doreşte ca 40% din funcţiile de conducere ale societăţilor cu capital public, cotate la bursă, să fie ocupate de femei. Acest procent ar urma să se aplice şi în privinţa componenţei consiliilor de administraţie a firmelor respective.

    Economia de piata nu mai functioneaza pe principiul competitivitatii? nu piata decide cine este eligibil pentru a ocupa un post/o functie? acetea vor fi impartite ca pe mosia PSD?. 

    Da, cazul Kovesi este suficient.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb