Corigenţa la rasism

Corigenţa la rasism

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 6 februarie

English Version

Dan Nicolaie

Oamenii care gravitează în jurul sportului autohton au dat, în ultimele două zile, corigenţa la rasism şi la bun simţ. S-a picat cu brio pe toate planurile, de la înţelegerea fenomenului până la explicaţiile menite să acuze sau să scuze. Primul care a călcat pe bec a fost un fost mare fotbalist autohton, actualmente antrenor cu mare experienţă: Dorinel Munteanu. Înjurat, scuipat, făcut în toate felurile de un bucheţel de suporteri aflaţi în vecinătatea băncii de rezerve a ospeţilor la meciul Rapid - Oţelul (în Giuleşti e o tradiţie în acest sens, care nu-i deranjează prea tare pe intransigenţii mânuitori de comunicate de presă menite să apere tot ce e alb-vişiniu), Dorinel Munteanu a vrut să dea o replică ... cu mantă. Zis şi făcut, a încercat să extragă o metaforă din sărăcăcioasa-i tolbă cu vorbe şi a executat o minunată bâtă în baltă, care mirosea de la o poştă a rasism mocirlos. La 24 de ore distanţă a dorit să ofere nişte explicaţii (convins fiind că a-i spune cuiva că e "bronzat" nu are nicio legătură cu rasismul), care au dovedit doar că nu a înţeles nimic şi oricând ne mai poate lovi cu o metaforă rasistă în cap. La vorbele lui Dorinel s-a reacţionat abundent, iar clubul FC Rapid nu a ratat formularea care, aşa cum am mai relatat din acest colţ, ne dă fiori reci: "Îi reamintim însă lui Dorinel Munteanu că stadionul nu este nici teatru, nici operă...". Corect de incorect, stadionul e o "mahala" unde orice e posibil, nu şi rasismul, desigur.

Câteva ore mai târziu, Beatrice Edwige, jucătoare de handbal a echipei FTC Budapesta, l-a acuzat pe un fan al Rapidului de rasism şi a avut un discurs foarte dur (Rapid Bucureşti a fost învinsă duminică, pe teren propriu, de formaţia FTC Budapesta). Clubul din Giuleşti (CS Rapid de această dată), aflat acum la celălalt capăt al rasismului, a lansat ... un comunicat în care i s-a explicat sportivei din Franţa faptul că gestul (arătatul cu degetul spre obraz) "nu are în cultura locală absolut nicio conotaţie rasistă". Absolut clar, nici Sala Polivalentă nu este teatru sau operă. Rasism e când spunem noi, nu când vreţi voi.

Care noi, care voi?

Greu de precizat în actualul context cultural şi geopolitic!

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu exista respect al galeriei pentru jocul de fotbal. Daca iubesti fotbalul, nu ai cum sa jignesti un om antrenor/jucator pentru efortul, munca si dedicatia avuta , doar pentru ca e adversar.

    Am stat de cateva ori in apropierea bancilor de rezerve. E incredibil cate injuraturi, cat de gandite, personale si de dureroase sunt.

    Aceste personaje nu iubesc sportul, nu sunt constructive si asta nu are legatura cu rasismul.  

    1. Ai perfecta dreptate!

      Esti galerie mare, faci spectacol cu cantece, steaguri, dar sa injuri si sa scuipi antrenorul advers...este cel mai mizerabil comportament.. de neacceptat! 

    Dorinel putea remarca mai simplu, ca in galeria rapidului exista si blonzi...

    Extraordinar ! domnisoare mironosite nu mai pot suporta alta eticheta woke , scornita aiurea !

    Foarte bun text.

    Este acelasi rasism pe care il vedem si in sprijinul crimelor de razboi facute in Gaza de un stat I...el.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb