Perioadă nelucrătoare, şcoli şi restaurante închise: o serie de restricţii sanitare au intrat joi în vigoare la Moscova, în scopul stăvilirii epidemiei de COVID-19, care s-a accelerat în Rusia din cauza unei campanii de vaccinare lente, notează AFP, citat de Agerpres.
Restaurante, saloane de înfrumuseţare, magazine de haine sau de mobilă, săli de sport, şcoli de dans şi alte servicii considerate "neesenţiale" vor rămâne închise până pe 7 noiembrie.
Doar farmaciile, magazinele de produse alimentare şi de primă necesitate au fost autorizate să ţină deschis, potrivit lui Serghei Sobianin, primarul Moscovei, oraşul de departe cel mai lovit de epidemie în Rusia.
Majoritatea întreprinderilor şi serviciilor publice au primit ordin să-şi suspende activitatea pe durata acestei perioade.
În paralel, preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o perioadă nelucrătoare la nivel naţional, de pe 30 octombrie până pe 7 noiembrie, în speranţa că va fi încetinită circulaţia persoanelor şi prin urmare a virusului.
Însă în absenţa carantinei obligatorii, numeroşi ruşi intenţionează să plece în vacanţă: staţiunea balneară Soci se aşteaptă să primească circa 100.000 de vizitatori, iar site-urile operatorilor de turism sunt luate cu asalt.
De mai multe săptămâni, Rusia nu încetează să bată propriile recorduri privind numărul de decese şi contaminări de COVID-19 în 24 de ore, stare de fapt ce trebuie pusă în legătură cu rata slabă de vaccinare şi la care autorităţile ruse au întârziat să reacţioneze, comentează AFP.
Bilanţul total de morţi se ridică deja în Rusia la peste 233.000 de persoane, potrivit cifrelor guvernului, ceea ce face ca această ţară să fie cea mai îndoliată din Europa. Agenţia naţională pentru statistică, care are o definiţie mai largă a morţilor cauzate de COVD-19, anunţa în august un bilanţ şi mai grav, de peste 400.000 de decese.
Campania de vaccinare rămâne una anevoioasă în Rusia din cauza neîncrederii şi tergiversării ruşilor. Doar o treime dintre ei sunt imunizaţi cu schema completă, potrivit site-ului specializat Gogov, în condiţiile în care Rusia a dezvoltat patru vaccinuri.
În pofida acestei situaţii, autorităţile refuză în continuare să instituie carantină sau interdicţie de circulaţie, pentru a nu afecta şi mai mult o economie deja fragilă.
De la începutul pandemiei, este pentru a patra oară când Vladimir Putin decretează o perioadă nelucrătoare.