Statele membre ale UE sunt "puternic încurajate" să impună tuturor călătorilor din China să prezinte înainte de plecare un test negativ la COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore mai devreme, potrivit unui acord găsit ieri între cei douăzeci şi şapte, notează AFP, conform Agerpres.
În cursul unei reuniuni de experţi destinată să elaboreze un răspuns coordonat la explozia contaminărilor în China, europenii au convenit şi asupra altor recomandări, la latitudinea fiecărui stat membru să le pună în aplicare, se arată într-un comunicat al preşedinţiei suedeze a UE.
Statele sunt astfel "încurajate" să completeze testul negativ cerut la îmbarcare în China cu "teste aleatorii" la sosirea pe teritoriul european, cu "secvenţierea rezultatelor pozitive" pentru a identifica posibile variante noi.
Cei 27 sunt, de asemenea, încurajaţi să "testeze apele uzate ale aeroporturilor care primesc zboruri internaţionale şi pe cea a avioanelor care sosesc din China", cu secvenţiere genomică.
Nu în ultimul rând, statele membre au căzut de acord să "recomande ca toţi pasagerii de pe zborurile către şi dinspre China" să poarte o mască de protecţie, potrivit concluziilor acestei reuniuni la care au participat şi reprezentanţi ai Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei.
Aceste concluzii sunt considerate ca fiind adoptate definitiv, deoarece sunt recomandări fără caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.
Europenii au convenit să facă din nou un bilanţ al situaţiei şi al măsurilor introduse "până la jumătatea lui ianuarie".
Beijingul a pus capăt pe neaşteptate politicii sale "zero-COVID" în decembrie şi de atunci a cunoscut o explozie a numărului de cazuri în rândul celor 1,4 miliarde de locuitori, iar duminică va ridica obligaţiile de carantină pentru turiştii din străinătate.
Îngrijoraţi de lipsa de transparenţă asupra datelor chineze şi temându-se de apariţia unor noi variante, europenii au reacţionat iniţial dispersat, trei dintre statele membre ale UE (Italia, Spania, Franţa) hotărând unilateral să impună testarea la sosire sau la îmbarcare pentru călătorii din China.
China a condamnat marţi aceste restricţii impuse de un număr tot mai mare de ţări din întreaga lume, avertizând că ar putea lua "contramăsuri" ca represalii.
"Abordarea noastră se bazează pe ştiinţă (...) Luăm măsurile pe care le considerăm justificate, adaptate la evoluţia situaţiei din China şi pe baza discuţiilor dintre experţii noştri", a replicat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comisiei.
Dacă statele membre vor avea libertatea să aplice recomandările adoptate la nivelul UE, "toată lumea înţelege că, dacă nu acţionăm împreună, vor fi găuri în dispozitiv", a adăugat un alt purtător de cuvânt.
Săptămâna trecută, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a estimat "nejustificată" o depistare sistematică a călătorilor, ţinând cont că ţările UE "au niveluri de imunizare şi de vaccinare relativ ridicate" şi "variantele care circulă în China se află deja în UE".
Subliniind lipsa de statistici chineze "fiabile", ECDC a estimat din nou marţi că explozia de infecţii în China "nu ar trebui să aibă un impact asupra situaţiei epidemiologice din Europa".
În schimb, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a considerat "de înţeles" măsurile de control luate în întreaga lume, din cauza "circulaţiei ridicate (a virusului) în China şi în absenţa unor date complete".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2023, 16:09)
Decizia UE este aberanta cu atat mai mult cu cat medicii sunt ingrijorati de XBB.1.5 care colcaie si a aparut in America, la New York.