Corupţia ar putea activa clauza de salgvardare

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 17 martie 2005

Corupţia nu este cauza principală care ar putea periclita semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană, însă problema corupţiei poate duce la activarea clauzei de salvgardare, adică amînarea cu un an a aderării noastre la Uniunea Europeană. Aceasta este concluzia raportului naţional asupra corupţiei, pe anul 2004, dat ieri publicităţii de Transparency- International Romania.

Reprezentanţii agenţiei cred, totuşi, că am înregistrat un progres în plan legislativ, în ceea ce priveşte politicile pentru combaterea corupţiei. Aceştia cred, însă, că legile care reglementează combaterea corupţiei au fost adoptate, pe ultima sută de metri, numai datorită presiunii negocierilor cu Uniunea Europeană. De asemenea, autorii raportului spun că anul 2004 a îngreunat analiza asupra politicilor publice, legislative şi instituţionale din ţară datorită alegerilor locale şi parlamentare.

Cu toate acestea, Codruţ Vrabie, expert în politici anticorupţie, consideră că, cel puţin la nivel instituţional, organismele care ar fi trebuit să aibă de a face direct cu lupta anticorupţie, cum ar fi Autoritatea Naţională de Control (ANC) sau Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA), au jucat un permanent "ping-pong" neînţelegînd nici pînă astăzi care le sînt în fapt atribuţiile.

"ANC - instituţie care ar fi trebuit så ia måsuri împotriva corupţiei mari - fåcea curåţenie în pieţe, ca mai apoi, autoritåţile så îi restrîngå atribuţiile," aratå Codruţ Vrabie.

Semnatarii raportului cred cå din cauza lipsei de coerenţå a sistemului legislativ, am råmas în prezent fårå o autoritate care så controleze cauzele majore care genereazå corupţia, cum ar fi incompatibilitatea funcţionarilor publici, averile demnitarilor sau declararea averilor lor.

Nu în ultimul rînd, "Transparency International" acuzå partidele politice cå nu au prezentat prin platformele lor electorale, politici publice concrete, care så stimuleze lupta împotriva corupţiei. Potrivit raportului, partidele au folosit tema corupţiei în campania electoralå doar pentru atacuri politice, fårå nici o aplicaţie practicå în plan instituţional.

Motivul pentru care politicienii nu doresc så dezvolte un cadru legislativ propice pentru combaterea corupţiei ar putea fi, în opinia celor din "Transparency International" România, grupurile de interese care nu doresc så fie stopat fenomenul de corupţie.

Raportul Agenţiei nu include o situaţie pe acest an, înså reprezentanţii organizaţiei au subliniat cå cel puţin în privinţa reformelor din Justiţie, cu precådere a politicilor anticorupţie promovate de actualul Guvern, autoritåţile dau semne cå doresc så scoatå actul de corupţie la suprafaţå.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb