Corupţia din România a devenit obsesie în Uniunea Europeană

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 23 iunie 2004

Încheierea negocierilor de aderare ne va aduce şi statutul de economie de piaţă funcţională

Comisarul european pentru extindere, Günter Verheugen, a venit în ţara noastră în ultima sa vizită oficială, mandatul său expirînd anul acesta. Oficialul european şi-a început vizita luni, în judeţul Cluj, acolo unde a vizitat o serie de proiecte realizate din fondurile PHARE, şi a inspectat modul în care au început lucrările la autostrada "Transilvania". Ieri, Günter Verheugen a participat la lucrările comitetului interministerial pentru integrare şi a analizat, împreună cu premierul Adrian Năstase, progresele şi întîrzierile în procesul de negociere a capitolelor de aderare.

Guvernul trebuie să combată cu mai multă insistenţă corupţia de la toate nivelurile, a declarat ieri, la Palatul Victoria, Comisarul european pentru extindere, Günter Verheugen. Oficialul de la Bruxelles nu a ţinut cont de faptul că ieri a fost ziua de naştere a premierului, astfel că i-a transmis un mesaj destul de dur, arătîndu-i că, dacă România vrea să adere la Uniunea Europeană, trebuie să lupte mult mai hotărît împotriva corupţiei. "Această problemă este foarte dificilă, deoarece, în România, corupţia e ca o fiară ascunsă în tufişuri, despre care toată lumea ştie că există, însă nimeni nu ştie cum să lupte cu ea", a afirmat Verheugen, reluînd ideea scoaterii la suprafaţă "a marilor peşti" ai corupţiei.

Pe de altă parte, Verheugen a arătat că progresele înregistrate de ţara noastră în ultimele trei luni îl fac să creadă că, dacă ritmul actual va fi păstrat, România va putea să încheie negocierile în octombrie 2004 şi să adere la Uniunea Europeană în 2007. "România trebuie să pună accentul pe implementarea legislaţiei europene adoptate, pe reforma justiţiei şi a administraţiei publice", a spus Comisarul pentru extindere.

Günter Verheugen a apreciat că guvernul a reuşit să-şi îndeplinească majoritatea angajamentelor prioritare asumate, în luna martie, în faţa autorităţilor de la Bruxelles. Faptul că Executivul va reuşi să încheie, în această lună, capitolele de negociere privind concurenţa şi libera circulaţie a serviciilor, l-a convins pe oficialul european să declare că vom obţine în toamnă statutul de economie de piaţă funcţională. Mai mult, stadiul avansat în care se află privatizarea întreprinderilor din sectorul energetic (cele două companii "Electrica", societăţile "Distrigaz" şi "Petrom") l-a determinat pe Verheugen să afirme, la Cluj (unde şi-a început vizita în România), că "ţara noastră are deja statutul de economie de piaţă".

Cu toate acestea, Comisarul european a atras atenţia că planurile autorităţilor de la Bucureşti privind acordarea ajutoarelor de stat trebuie să fie compatibile cu reglementările europene. Verheugen a oferit în acest sens exemplul industriei siderurgice româneşti, care a beneficiat de importante scutiri fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb