CORUPŢIE LA NAŢIUNILE UNITE: Şeful programului "Petrol contra hrană", în grav conflict de interese

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 februarie 2005

Benon Sevan a cerut irakienilor să livreze petrol către o societate de intermediere a tranzacţiilor cu ţiţei, ca acesta să fie revîndut, apoi, pentru obţinerea de profituri

Benon Sevan, şeful programului "Petrol contra hrană", derulat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a fost găsit într-un "grav conflict de interese", după cum afirmă fostul preşedinte al consiliului guvernatorilor Rezervei Federale a SUA, Paul Volcker.

Programul amintit a permis Irakului, în perioada 1996-2003, să vîndă ţiţei în vederea achiziţiei de hrană şi medicamente. Potrivit spuselor lui Volcker, Benon Sevan a intervenit pentru livrarea ţiţeiului către o companie ce intermedia tranzacţii petroliere.

"Comportamentul lui Benon Sevan a fost nepotrivit din punct de vedere etic şi a subminat în mod serios integritatea ONU", indică un raport preliminar prezentat de Volcker, la finele săptămînii trcute, în faţa secretarului general al organizaţiei, Kofi Annan. Volcker, numit în aprilie 2004 ca şef al anchetei, menţionează că raportul complet pe marginea acestui aspect va fi publicat peste şase luni.

Programul "Petrol contra hrană" a fost o excepţie de la sancţiunile impuse de ONU Irakului după ce liderul de atunci, Saddam Hussein, a invadat Kuweitul. Creat de Consiliul de Securitate al ONU şi administrat de o agenţie condusă de Sevan, programul a permis Irakului să vîndă ţiţei în valoare de 64 miliarde de dolari, începînd cu anul 1996 pînă la momentul invaziei forţelor de coaliţie conduse de SUA (2003) - operaţiune care l-a înlăturat pe Hussein de la putere.

Potrivit documentului (care conţine 219 pagini), Sevan a cerut oficialilor irakieni să vîndă petrolul către societatea "African Middle East Petroleum", înregistrată în Panama. Irakul a livrat 7,1 milioane de barili de ţiţei acestei companii, în perioada 1998-2001, cantitate revîndută pentru un profit de 1,5 milioane de dolari. Firma mai sus menţionată are legături cu o rudă a fostului secretar general al ONU, Boutros Boutros-Ghali. Irakienii au livrat ţiţeiul societăţii indicate, în speranţa că vor obţine susţinerea lui Sevan în problema finanţării necesare reconstrucţiei instalaţiilor petroliere din ţară.

Sevan neagă toate aceste lucruri, însă Volcker susţine că ceea ce pretinde fostul şef de program este contrazis de evidenţele contabile, de oficialii irakieni implicaţi în program şi de documentele interne ale SOMO (fostul Minister al ţiţeiului).

Raportul lui Volcker mai notează că, în perioada 1999-2003, Sevan a primit plăţi în numerar de 160.000 de dolari, pe care nu le-a putut justifica în mod credibil. Pe de altă parte, în vreme ce Sevan susţine că are bani dintr-o moştenire lăsată de o mătuşă din Cipru (el fiind cipriot), investigaţiile nu dovedesc existenţa vreunei bogăţii.

Raportul menţionat mai indică faptul că ONU a încălcat "standardele de imparţialitate şi transparenţă" în atribuirea unor contracte, în 1996.

În cazul în care va fi pus sub acuzare, lui Sevan îi va fi ridicată imunitatea dată de faptul că a fost angajat al ONU. Kofi Annan promite să ia măsuri în acest caz. Totuşi, se pare că nici Annan nu este tocmai "curat", putînd fi implicat în deturnare de fonduri, împreună cu fiul său, Kojo. În lunile care urmează, va apărea un raport privind eventuala implicare a aces-tora în procesul menţionat.

Există suspiciuni potrivit cărora Saddam Hussein a deturnat milioane de dolari din programul "Petrol contra hrană" în alte scopuri.

Irakienii îşi vor banii înapoi

Oficialii irakieni vor ca sumele de care au profitat cei de la ONU să le fie restituite. "Sume imense, care ar fi trebuit să servească nevoilor poporului irakian, ce se afla în suferinţă la acel moment, au fost folosite în alte scopuri şi cu alte destinaţii", declară ambasadorul Irakului la Naţiunile Unite, Samir Sumaidaie. Totodată, ministrul irakian pentru drepturile omului, Bakhtiar Amin, afirmă: "Din toate acestea rezultă că unii aşa-numiţi demnitari nu ştiu ce e ruşinea, nu au conştiinţă şi nici morală. Au profitat, ca paraziţii, de mizeria şi povara unei naţiuni". În opinia sa, programul "Petrol contra hrană" a fost folosit pentru finanţarea terorismului internaţional.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb