Sarabanda cercetărilor, audierilor şi arestărilor, legate de corupţia de la vârful fotbalului mondial este în plină desfăşurare, în fiecare săptămână apar date noi legate de acest caz. Joseph Blatter a devenit istorie, Michel Platini rămâne în istorie ca fotbalist, iar structurile de conducere al FIFA şi UEFA au fost scurt-circuitate serios, fără însă a fi scoase din uz. În ţara noastră, în Italia, Elveţia, Franţa, în aproape toată America de Sud, se fac cercetări legate de circuitul banilor pe filiera FIFA/ UEFA - federaţii naţionale şi lucrurile nu stau bine deloc pentru imaginea de ansamblu a fotbalului profesionist. O resetare a sistemului ar fi necesară, dar, având în vedere sumele mari de bani pe care le produce fotbalul în actuala lui organizare, este greu de crezut că se vor găsi suficient de mulţi oameni care să dorească să facă acest lucru.
Nici în ţara care va găzdui în această vară Campionatul European de Fotbal nu este linişte din acest punct de vedere. Săptămâna trecută, autorităţile franceze au efectuat o percheziţie la sediul Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF) de la Paris, de unde au ridicat o serie de documente, în cadrul anchetei care îl vizează pe Joseph Blatter, fostul preşedinte al FIFA, şi plata făcută de acesta către Michel Platini, a informat Agerpres. Din cauza acestui dosar, Platini şi Blatter au fost suspendaţi pentru o perioadă de 8 ani din toate activităţile legate de fotbal, de către justiţia internă a FIFA, suspendările fiind reduse la 6 ani în apel.
Peste Ocean, locul de unde a plecat ancheta legată de corupţia de la FIFA, cercetările continuă, anul acesta fiind aşteptate primele condamnări definitive. Venezueleanul, Rafael Esquivel, un fost oficial FIFA, fost conducător al Federaţiei Venezuelene de Fotbal şi vicepreşedinte al Confederaţiei sud-americane, acuzat că a primit mită în valoare de milioane de dolari în cadrul atribuirii drepturilor de marketing ale competiţiei Copa America de către autorităţile americane şi extrădat din Elveţia în SUA, a pledat nevinovat în faţa unui judecător, săptămâna trecută. Esquivel a fost eliberat condiţionat în schimbul unei cauţiuni de 7 milioane de dolari, dar trebuie spus că riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare în Statele Unite, ţară al cărei teritoriu nu are voie să-l părăsească pâna la pronunţarea unei sentinţe definitive. În acelaşi dosar, Miguel Trujillo, fost agent FIFA, a pledat vinovat la patru capete de acuzare, între care spălare de bani şi fals în declaraţia de impozit şi a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 1,5 milioane dolari. Trujillo este acuzat că a mituit oficiali ai FIFA pentru a obţine contracte de marketing. Fostul preşedinte al Federaţiei costaricane de fotbal, Eduardo Li, cercetat pentru 19 capete de acuzare, a fost plasat sub supraveghere la domiciliu după ce a plătit cauţiunea fixată la 5 milioane dolari. După cum se poate observa, toţi aceşti oameni intraţi în malaxorul justiţiei şi care au activat la vârful fotbalului stau foarte bine din punct de vedere financiar, permiţându-şi să plătească nişte cauţiuni foarte mari.
Până acum, nu mai puţin de 13 persoane au pledat vinovat în acest dosar de corupţie şi au decis să coopereze cu procurorii americani în schimbul reducerii pedepsei, iar 27 de oameni care au lucrat în cadrul FIFA sau au colaborat cu acest for vor fi audiaţi în perioada următoare.