Cosmin Ghiţă, Nuclearelectrica: Proiectul SMR se află în faza incipientă, fiind făcut studiul de prefezabilitate

R.S.
Piaţa de Capital / 18 martie 2024

Cosmin Ghiţă (Sursa foto: Facebook/Cosmin Ghiţă)

Cosmin Ghiţă (Sursa foto: Facebook/Cosmin Ghiţă)

Proiectul privind implementarea SMR (reactoare nucleare mici) se află în prezent în fază incipientă, este făcut studiul de prefezabilitate şi urmează cel de fezabilitate şi, la finele acestei etape, vom reveni către acţionari cu datele suplimentare pentru a lua decizia finală de investiţii, a declarat astăzi la Doiceşti, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, potrivit Agerpres.

"În calitate de acţionar al RoPower, compania de proiect, prima noastră prioritate este dezvoltarea unui proiect sigur şi robust, cu beneficii pe termen lung. Proiectul se află în faza incipientă, dar facem progrese, conform etapelor stabilite. În prezent, proiectul este în curs de elaborare. Am făcut studiul de prefezabilitate, urmează să facem studiul de fezabilitate şi să pregătim amplasamentul. Aceştia sunt paşi naturali în dezvoltarea unui proiect. Acelaşi lucru s-a făcut şi la Cernavodă acum mulţi, mulţi ani. La finele acestui studiu, la finele acestei etape, vom reveni către acţionarii noştri cu datele suplimentare pe care le avem în vedere pentru a lua decizia finală de investiţii", a spus Cosmin Ghiţă, conform Agerpres.

El a subliniat că, dată fiind concurenţa internaţională semnificativă şi recenta concentrare a Uniunii Europene asupra dezvoltării SMR ca soluţie de decarbonizare, implementarea în timp util a tehnologiei SMR va contribui la securitatea energetică şi la obiectivele de decarbonizare ale României şi va aduce mai multe beneficii socio-economice, precum crearea a aproximativ 4.000 de locuri de muncă în perioada de dezvoltare, investiţii la bugetul de stat şi chiar participarea ţării la proiecte din regiune, care va fi binevenită, deoarece expertiza pe care noi o vom dobândi va fi mult mai accesibilă şi mai la îndemâna statelor din jur, care vor dori să implementeze această tehnologie, relatează Agerpres.

"În contextul în care atenţia întregii lumi este îndreptată către progresul tehnologic pentru reducerea eficientă a emisiilor de CO2, România, în parteneriat cu SUA, are oportunitatea unică de a prezenta un ecosistem de decarbonizare cu avantaje operaţionale şi economice semnificative, amplasamentul candidat Doiceşti pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni. Şi îndrăznesc să spun că este primul amplasament cu tehnologie nucleară avansată din România şi din Europa. Ce reprezintă SMR-urile în industria nucleară? Ele vin ca un răspuns la revitalizarea fostelor centrale pe bază de cărbune, ca urmare a mandatelor de decarbonare care sunt asumate de diferite ţări la nivel global. Practic, avem anumite amplasamente în sistemul energetic cărora trebuie să le dăm o nouă viaţă. Amplasamentul de la Doiceşti a fost un amplasament care a reprezentat o şcoală a energeticii româneşti (...) Astăzi, SMR beneficiază de eforturi comune la nivel mondial pentru a transforma peisajul energetic. Toate organizaţiile mondiale în domeniul energeticii şi energeticii nucleare, fie că vorbim de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena, de Agenţia Nucleară a OCDE, EURATOM a Uniunii Europene, state, organisme mondiale şi industria sunt unite într-un efort fără precedent pentru a realiza implementarea la scară largă, mondială, a acestei noi tehnologii. Subiectele internaţionale de azi nu mai evaluează necesitatea lor, ci se concentrează asupra modurilor celor mai eficiente de armonizare a regimurilor de reglementare pentru implementarea mai rapidă a modului de dezvoltare, a mecanismelor de finanţare pentru a asigura preţuri mai accesibile. Şi deja intrăm de la a face şi a nu face la discuţia de cum să facem. Şi aici România va avea un cuvânt greu de spus", a explicat directorul Nuclearelectrica, notează Agerpres.

El a reiterat că, după analiza atent amănunţită a tehnologiilor SMR existente la nivel mondial, a fost aleasă singura tehnologie SMR care e certificată de un organism de reglementare care a ales o cale de certificare ce necesită un design complet, nu unul parţial, informează sursa citată.

"În septembrie, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Nuclear, CNCAN a emis un aviz prin care spune că modelul centralei este licenţiabil şi a stabilit codurile şi standardele în care se poate face acest proiect. Similar cu dezvoltarea Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă, lucrăm cu partenerii tradiţionali din America de Nord, SUA, căutând parteneriate care au potenţial deplin de a aduce profesionalism la nivel înalt, expertiză, know-how şi un proces de certificare complex şi riguros. Mai mult, am selectat parteneri din întreaga lume în funcţie de ce atuuri au. Chiar dacă vorbim de tehnologie, conducere de proiect, design, ca fiind avansate în SUA, la partea de execuţie Coreea a demonstrat un aport foarte important în acest lucru şi a demonstrat capacitatea de a executa la nivel mondial în buget şi în timp. Încercăm să dezvoltăm parteneriate dezvoltate pe bază de atuuri şi să luăm ce e mai bun la nivel internaţional pentru a asigura un proiect cât mai eficient. Pentru Nuclearelectrica, proiectul Complexului Energetic Doiceşti este un exemplu de colaborare naţională şi internaţională pentru dezvoltarea unui proiect viitor şi pentru a replica în alte părţi. Noul complex nu numai ca va demonstra complementaritatea acestor două surse de energie curată, nucleară şi fotovoltaică, dar va aduce mai multe beneficii socio- economice şi va ajuta industria, care revine, în zonă cu electricitate, abur şi, de ce nu, hidrogen", a afirmat Cosmin Ghiţă, precizează Agerpres.

El a adăugat că există o strânsă colaborare cu autorităţile şi comunitatea locală pentru a asigura o dezvoltare transparentă şi durabilă a sitului de la Doiceşti, cu scopul de a transforma zona într-un centru energetic cu valoare adaugată pentru comunitate şi pentru a sigura o amprentă cât mai mare a lor, transmite Agerpres.

"Avem o colaborare foarte bună şi cu Universitatea Valahia din zonă pentru pregătirea personalului şi a următoarei generaţii de energeticieni care să poată să sprijine în continuare obiectivul energetic Doiceşti, indiferent de sursa sa de alimentare", a punctat Ghiţă, potrivit sursei precizate.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. hoti si mincinosi

    Test. În America e blocat. Sa îl facă la Sibiu sau la Burduja acasa

    Un experiment foarte periculos pentru tara ! Burduja are apartament de 600.000 de dolari in SUA unde sa se retraga daca bubuie ceva la reactoare dar in Bucuresti si Romania populatia va fi contaminata !

    Asta e subminarea economiei nu ce a facut Ceausescu!

    Cap patrat cu studii in America unde a mai studiat si catu da 8 miliarde la prima strigare pe 400mw in loc sa dea 10 miliarde sa mai faca un reactor candu la cernavoda! 

    Romania a ajuns o colonie educata,unde se experimenteaza pe noi reactoare facute de un start up ce are o avere imensa de cateva sute de milioane si face o lucrare in premiera mondiala de 8 miliarde!

    Mari tradatori avem in fruntea statului! 

    1. Iresponsabilitate si prostie din partea decidentilor:

      - costul per MW putere instalata este oricum mai ridicat decat pt un reactor mare 

      - aceste reactoare sunt in faza de proiectare si nu exista un furnizor general care sa coordoneze si sa dispuna de capabilitati tehnice si financiare 

      - in practica internationala un prim astfel de reactor are caracter experimental si se monteaza pe un amplasament pt probe si reglaje care pot dura ani buni. De altfel din acest motiv beneficiarul prezumtiv din SUA a renuntat la proiect nedorind sa preia riscurile tehnice si financiare 

      - pana acum "minireactoare" functionale cu caracter semiexperimental au fost realizate in Rusia si China pt productia de energiie in zone izolate iar implementarea a durat cca 10ani . 

    Autoritatea europeana nu va autoriza proiectul pt ca SNN nu are documentatie conforma de siguranta in exploatare. E suficient ca Bulgaria sau Serbia sa reclame si se blocheaza tot. Colonia executa dar Europa, nu !

    De ce se mai pierde vremea cu studii de fezabilitate?trepadusul asta spune ca sunt foarte ok aceaste reactoare,care ne scapa si de codoi.la fel si politrucii tradatori de tara.garanteaza pentru ele si trimisa hegemonului,desi in america nu exista astfel de reactoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb