Costin: Am propus Guvernului măsuri care să menţină locurile de muncă

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 august 2009

Am propus Guvernului câteva măsuri care vizează menţinerea locurilor de muncă în mediul economic, a declarat, ieri, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS). Una dintre măsurile propuse de reprezentanţii BNS se referă la extensia OUG nr. 28/2009, cea care prevede cofinanţarea şomajului tehnic, de la trei luni la şase luni, pentru firmele care doresc să-şi păstreze salariaţii şi să nu-i trimită în şomaj. "A doua măsură vizează o linie de finanţare, care este gestionată de Autoritatea de Management POS Dezvoltare Resurse Umane, prin care angajatorii au posibilitatea să reducă programul de lucru al angajaţilor, au posibilitatea să-i recalifice pe aceştia, au costurile acoperite pentru formare şi lucrătorii au orele respective plătite, astfel încât, la sfârşitul zilei de lucru, lucrătorul să-şi poată contabiliza salariul ca fiind unul pentru opt ore, deci un program normal de lucru. Asta ajută la menţinerea a cât mai multe locuri de muncă în mediul economic", a spus Costin.

Liderul BNS a menţionat şi o a treia măsură, cea legată de introducerea conceptului de muncă dependentă. În opinia lui Costin, acest concept ar trebui să fie aplicat pe toată piaţa muncii din Româ­nia, pentru că există foarte multe contracte de muncă deghizate sub forme multiple, care nu generează contribuţii la sistemul de securitate socială. "Odată cu OUG de rectificare a bugetului de stat şi a celui de asigurări sociale veţi vedea ce sume importante sunt transferate de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale pentru prestaţii sociale, pentru pensii, pentru ajutoare de şomaj, pentru ajutoare sociale. Nu vrem ca, în continuare, să menţinem în piaţa muncii acest exces de contracte de muncă deghizate. Vrem să se introducă o normă unitară de muncă dependentă", a precizat Dumitru Costin, citat de Agerpres.

El a adăugat că, în egală măsură, sindicaliştii au propus, miercuri, premierului ca, odată cu rescrierea legii sistemului public de pensii, să se plafoneze şi contribuţiile la sistemul de securitate socială, în vederea sprijinirii agenţilor economici, prin reducerea contribuţiilor sociale. În ceea ce priveşte plafonarea, liderul BNS a spus că există o variantă de lucru propusă de sindicate, care vizează "de trei ori salariul mediu pe economie".

""Avem şi calcule făcute şi l-am informat pe ministrul Finanţelor că introducerea unui astfel de mecanism ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat şi la cel al asigurărilor sociale de circa 0,5% din PIB. Urmează ca în ziua următoare (joi - n.r.) să discutăm acest lucru", a încheiat Dumitru Costin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb