Costurile necesare în prezent pentru adoptarea normelor europene, implementarea standardelor definite de acquis-ul comunitar şi transformarea economiei trebuie percepute ca o investiţie ce va fi recuperată în perioada de după 2007, este concluzia dezbaterii "Integrarea europeană între costuri şi beneficii. Pe ce mizăm?", organizată ieri, de Institutul Social Democrat "Gheorghe Şincai".
"Dacă în perioada următoare atît structurile guvernamentale, cît şi agenţii economici nu vor acorda atenţia cuvenită creşterii competitivităţii, invocînd lipsa de resurse, costurile vor veni după 2007 şi nu acum", a subliniat fostul negociator-şef cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş. Acesta a opinat că a trecut perioada "eurolegendelor" din anii 2001, 2002 şi 2003 şi a sosit vremea unei abordări pragmatice în ceea ce priveşte pregătirea momentului 1 ianuarie 2007.
De asemenea, reprezentantul Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a spus că "integrarea deja a început, pe 1 ianuarie 2007 nu se va petrece un şoc major, dar la un an sau doi după acest moment, aici în România va fi o piaţă cu totul schimbată de cea care este astăzi". Jonathan Scheele a mai arătat că trebuie făcut un efort cît mai mare pentru creşterea capacităţii de management a unui proiect european la nivele cît mai descentralizate ale sistemului guvernamental, astfel încît România să absoarbă cît mai mult din cele 11 miliarde de euro ce i se vor pune la dispoziţie în primii trei ani după integrare.
"Dacă luăm în calcul ce s-a întîmplat rău în cele zece state care au aderat anul trecut, adică creşterea preţurilor şi a şomajului, vom avea perspectiva că totul se va bloca şi vom deveni o piaţă de desfacere. Acest stres trebuie însă să fie pozitiv şi să îl exprimăm prin fapte ", a spus şi vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ilie Gheorghe.