Intenţia Guvernului de a majora valoarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), de la 19 la 22%, stîrneşte revolta oamenilor de afaceri.Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903), susţine că aceste măsuri nu au fost negociate sau discutate cu membrii patronatelor.Cezar Corâci spune că majorarea cotei TVA va afecta inclusiv patronatele, deşi, aparent, acest cost îi afectează doar pe cumpărători. Patronii sînt îngrijoraţi însă că prognozata creştere a TVA va afecta o gamă cres-cută de produse ceea ce, la rîndul său, va afecta piaţa şi se va ajunge la o scădere a consumului.
Cezar Corâci consideră că majorarea TVA va antrena şi anumite efecte sociale ce vor consta în reducerea forţei de muncă. Domnia sa susţine că toate aceste consecinţe vor afecta, în mare parte, bugetul de stat.
Liderii patronatelor se plîng de lipsa unui raport care să prezinte motivaţiile acestei creşteri de TVA, angajament luat de către Guvernul României, dar neonorat pînă în prezent.
Preşedintele UGIR-1903 consideră că aceste măsuri vor avea mai multe implicaţii şi vor afecta mai multe întreprinderi importante decît a calculat Ministerul Finanţelor.
Reprezentanţii Uniunii susţin că sindicatele au trimis deja scrisori Executivului în care anunţau luarea unor măsuri drastice în cazul în care cota de 22% a TVA va fi aplicată.
În acest caz, reprezentanţii UGIR-1903 ameninţă cu generarea unei greve fiscale.
Preşedintele Patronatelor Române, Gheorghe Naghiu, afirmă, la rîndul său, că intenţia Executivului va avea implicaţii directe în scăderea nivelului de trai. Ştefan Varfalvi, prim-vicepresedintele UGIR, consideră că majorarea TVA la 22% va mări costurile, deşi impactul va fi destul de mic deoarece creşterea este de doar 3%. Ştefan Varfalvi afirmă că Executivul, conform legilor în vigoare, ar trebuit să anunţe din timp majorarea TVA, adică cu cel puţin 6 luni înainte, aşa cum prevede Codul fiscal.
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pîrvan, apreciază că majorarea TVA ar putea restrânge piaţa producătorilor autohtoni. Iar în această situaţie, principalele companii ce vor avea de suferit vor fi cele care produc în ţară. Cristian Pârvan susţine că, pentru a-şi păstra cumpărătorii, unele firme vor reduce preţurile, astfel încît TVA să nu se mai resimtă în preţul final. Chiar şi în această situaţie, vom fi nevoiţi să scoatem mai mulţi bani din buzunar, deoarece suma de 800 milioane de euro cu care vom cotiza ca membru al Uniunii Europene va creşte şi ea, deoarece este în strînsă legătură cu cota TVA.