COTAR cere guvernului să aplice legea concurenţei

Ioana Dogaru
Bănci-Asigurări / 12 aprilie 2016

Actualizare 11:51 UNTRR contestă proiectul de lege RCA transmis de ASF în Parlament

UNTRR contestă proiectul de lege RCA transmis de ASF în Parlament, susţinând că, dacă proiectul va fi aprobat, tarifele RCA vor fi majorate din nou.

"Dacă acest proiect de lege RCA ar urma să fie adoptat ne-am putea trezi din nou cu majorări ale tarifelor RCA, iar reprezentanţii ASF vor fi din nou miraţi că tarifele RCA cresc, deşi ei au avut «cele mai bune intenţii». Actualul proiect de lege nu oferă predictibilitate pe o piaţă cu o concurenţă perturbată, unde aparent fiecare face ce vrea, iar arbitrul ASF este depăşit", a declarat în cRadu Dinescu, secretar general al UNTRR, citat într-un comunicat de marţi.

Asociaţiile transportatorilor rutieri UNTRR, ARTRI, COTAR, APTE, APULUM şi FORT au solicitat la începutul lunii aprilie ASF includerea a 12 propuneri în noul proiect de lege RCA, printre care posibiliatea ca poliţele de asigurare să fie încheiate între 1 lună şi 12 luni calendaristice, posibilitatea suspendării poliţei de asigurare RCA pe perioada cât autovehiculul este imobilizat din diferite motive şi stabilirea penalităţilor de întârziere la plata daunelor pentru firmele de asigurare la 0,2% pe zi de întârziere.

(I.D.)

----

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere Guvernului să dea Ordonanţă de Urgenţă pentru proiectul de modificare a Legii RCA sau să uzeze de Legea Concurenţei, care este în vigoare din 1996, pentru a opri abuzurile firmelor de asigurări, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe, conform Legii Concurenţei, potrivit comunicatului COTAR.

Legea 21/1996, Art. 4, alin. 2 şi 3, spune că: "Preţurile produselor şi tarifele serviciilor şi lucrărilor se determină în mod liber prin concurenţă, pe baza cererii şi ofertei. Preţurile şi tarifele practicate în cadrul unor activităţi cu caracter de monopol natural sau al unor activităţi economice, stabilite prin lege, se stabilesc şi se ajustează cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, cu excepţia celor pentru care, prin legi speciale, sunt prevăzute alte competenţe".

De asemenea, la alineatele 2 şi 3 se precizează: "În sectoarele economice sau pe pieţele unde concurenţa este exclusă sau substanţial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenţei unei poziţii de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe".

"Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri".

Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei.

"Conform legislaţiei în vigoare, observăm că încă din decembrie, dacă se dorea, Guvernul putea aplica aceste prevederi ale Legii Concurenţei şi totul era bine acum. Putem crede că nu se cunoaşte legislaţia la nivel de Guvern sau că au existat interese pentru a stoarce banii populaţiei pentru poliţe RCA crescute nejustificat cu până la 300%. Indiferent care dintre variante este cea reală, cerem Guvernului să uzeze de legea în vigoare şi să rezolve măcar acum problema poliţelor RCA", spune Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb