COTAR: Guvernul poate lua bani de la multinaţionalele din asigurări

F.D.
Politică / 8 august 2023

COTAR: Guvernul poate lua bani de la multinaţionalele din asigurări

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a identificat o modalitate sigură şi eficientă de a face rost de bani la bugetul statului, fără să fie nevoie de suprataxarea românilor care muncesc şi a IMM-urilor care încă mai au capital românesc, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, COTAR reaminteşte premierului României, Marcel Ciolacu, de multinaţionalele din domeniul asigurărilor - companii care înregistrează creşteri fabuloase ale profitului, ajungând la un nivel de 12 ori mai mare în ultimii 2 ani, beneficiind şi de facilităţi fiscale unice în România - aşa cum Autoritatea de Supraveghere Financiară recunoaşte în ultimul raport privind piaţa pe care o supraveghează, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.

"Atât membrii, dar mai ales clienţii noştri, ne adresează în ultima perioadă întrebări care necesită răspunsuri publice din partea Guvernului şi Parlamentului României. Cum s-a ajuns ca profitul multinaţionalelor din sectorul asigurărilor sa crească de 12 ori în ultimii 2 ani? Preţul RCA va continua sa crească din această toamnă, după expirarea perioadei de plafonare a tarifului RCA. În aceste condiţii, Guvernul ce soluţii de protecţie are pregătite pentru cei 10 milioane de plătitori de poliţe obligatorii RCA? Deja preţul poliţelor RCA este la nivelul preţurilor practicate în Germania, în contextul în care nivelul veniturilor românilor sunt de 5 ori mai mici. Aceste întrebări legitime, specifice acestui domeniu, care frământă o societate sărăcită şi cocoşată de taxe, le-am redirecţionat prim-ministrului României şi preşedinţilor celor 2 Camere ale Parlamentului României, prin scrisoarea transmisă către aceste instituţii, aşteptând răspunsuri concrete, nefiind vorba despre nişte întrebări retorice", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Multinaţionalele din asigurări au ajuns, anul trecut, la un vârf istoric al profitului total, dublu faţă de anul 2021 şi de peste 12 ori mai mare faţă de anul 2020, potrivit raportului privind evoluţia pieţei asigurărilor la trimestrul I al anului 2023, publicat de ASF. Românii trebuie să cunoască adevărul, acela că, în România reală, există companii favorizate de 33 de ani de către statul român, cum sunt cele din domeniului asigurărilor, companii care sunt scutite de plata TVA, ale căror profituri sunt aproape integral externalizate prin diverse artificii şi optimizări financiar/fiscale, iar statul încasează mai nimic în ceea ce priveşte impozitul pe profit, pierzând de-a lungul anilor miliarde de Euro, în timp ce pensionarii noştri mor de foame în casă, arată sursa citată.

"În timp ce multinaţionalele din asigurări aşteaptă toamna, pentru a aplica din nou noi majorări ale preţului RCA, aflăm tot din rapoartele transmise de ASF, următoarele informaţii interesante:

Totalul primelor brute subscrise pe toate clasele de asigurări în 2022 au fost de 16.5 miliarde de lei.

Totalul primei brute subscrise pe poliţele RCA (clasa A10) în anul 2022 a fost de 7,59 miliarde lei (7.594.936.723 lei) - echivalent a 1.518.987.344 Euro - pagina 14 din Raportul ASF, intitulat "Evolutia pieţei de asigurări în anul 2022", se precizează în comunicat.

Totalul despăgubirilor plătite de societăţile de asigurări pentru daune materiale în baza poliţelor RCA (Clasa A10) a fost doar în cuantum de 2,71 miliarde lei (2.718.098.951 lei) - echivalent a 543.619.790 Euro, reprezentând 35,80% din totalul primelor brute subscrise pe poliţele RCA în 2022 - pagina 43 din Raportul ASF, intitulat "Evoluţia pieţei de asigurări în anul 2022".

Din totalul despăgubirilor plătite de societăţile de asigurări pentru daune materiale în baza poliţelor RCA (Clasa A10), 1,53 miliarde lei reprezintă plăţi în regie proprie, fără prezentarea unor facturi fiscale de reparaţii (practică ce încurajează evaziunea fiscală şi munca "la negru") - Pagina 14 din Raportul ASF, intitulat "Analiza rapoartelor privind dosarele de daună avizate la societăţile de asigurare-reasigurare în baza contractelor de asigurare obligatorie RCA în trimestrul IV al anului 2020";

Doar 1,18 miliarde de lei reprezintă plăţi directe către unităţile reparatoare autorizate RAR, efectuate în baza facturilor fiscale de reparaţie emise de către acestea - Pagina 14 din Raportul ASF, intitulat "Analiza rapoartelor privind dosarele de daună avizate la societăţile de asigurare-reasigurare în baza contractelor de asigurare obligatorie RCA în trimestrul IV al anului 2020";

Conform raportului BAAR din data de 5 iulie 2019, intitulat "Analiza privind costul mediu de reparaţie a autovehiculelor avariate în evenimente acoperite de poliţe RCA 2016-2018", ponderea manoperei într-un deviz de reparaţie este de 9,14% (pagina 3). Devizul de reparaţie emis de către o unitate reparatoare din domeniul auto cuprinde 3 secţiuni: manoperă, piese şi materiale de vopsitorie, din care manopera reprezintă doar 9,14% din totalul devizului de reparaţii, spun reprezentanţii COTAR.

Prin urmare, manopera plătită de către societăţile de asigurări către unităţile reparatoare în baza unor poliţe RCA este de doar 0,11 miliarde lei (echivalentul a 22.000.000 Euro) - 9,14% din 1,18 miliarde lei.

Este foarte important de reţinut că, periodic, asigurătorii (UNSAR) emit comunicate de presă, minţind cu neruşinare de fiecare dată cei 10 milioane de cetăţenii ai României plătitori de poliţe RCA că motivul creşterii periodice a tarifelor la poliţele RCA ar fi creşterea despăgubirilor plătite service-urilor auto din România. Putem demonstra că acest lucru este total neadevărat şi e contrazis chiar de cifrele raportate de ASF, conform cărora despăgubirile plătite service-urilor auto din România reprezintă mai puţin de 15-20% din încasările totale ale asiguratorilor, iar plata pentru serviciile de reparaţie (manoperă) reprezintă un procent extrem de mic.

Pe lângă scutirea de TVA şi plata unor sume infime aferente impozitelor raportate la cifrele de afaceri ale acestor asigurători, ne confruntăm şi cu o reală şi mare problemă, aceea a evaziunii fiscale din acest domeniu, în condiţiile în care peste 50% din despăgubirile RCA plătite de către multinaţionalele din asigurări sunt efectuate FĂRĂ DOCUMENTE FISCALE JUSTIFICATIVE (fără factură fiscală de reparaţii). Această situaţie poate fi rezolvată prin modificarea legii RCA sau prin emiterea unui OUG, începând chiar de săptămâna viitoare.

În acest context, COTAR solicită Guvernului condus de Prim-ministrul Marcel Ciolacu să îndrepte inechităţile istorice din acest sector, răspunzând şi întrebărilor pe care românii le adresează de multă vreme:

"Ce facem cu profiturile multinaţionalelor din sectorul asigurărilor, care au crescut de 12 ori în ultimii 2 ani?

Cum impozităm aceste multinaţionale, pe care ANAF nu le-a controlat niciodată timp de 30 de ani?

Ce soluţii concrete există pentru 10 milioane de şoferi din România, pentru a stopa viitoarele creşteri ale preţului poliţelor RCA începând cu toamna acestui an, după expirarea perioadei de plafonare a tarifului?

COTAR reaminteşte Parlamentului României şi Guvernului României că problemele enunţate mai sus afectează peste 10 milioane de şoferi cu drept de vot ai acestei ţări, care se vor confrunta în această toamnă cu noi majorări de tarife la poliţele RCA. Aceiaşi şoferi au de aşteptat ani de zile pentru plata despăgubirilor datorate de societăţile Euroins şi City Insurance, intrate în faliment, după ce au făcut evaziune fiscală la un nivel record în domeniul reparaţiilor, unde peste 50% din despăgubirile RCA sunt achitate în sistemul "regie proprie" (fără facturi de reparaţii ale autovehiculelor avariate) de către multinaţionalele. Aşa au reuşit aceste multinaţionale să înregistreze profituri de 12 ori mai mari în ultimii 2 ani", se mai arată în comunicat.

"Cele 10 milioane de asiguraţi şi familiile lor vor să ştie ce vor vota la alegerile de anul viitor, sperând că guvernul actual va elimina inechităţile din trecut şi tratamentul preferenţial acordat multinaţionalelor din sectorul asigurărilor, în dauna companiilor autohtone care se îndreaptă încet, dar sigur, către faliment. Alegătorii vor să ştie că actualul Guvern nu va împovăra cetăţenii români cu taxe şi impozite suplimentare, pentru a lăsa aceste multinaţionale să se îmbogăţească în continuare pe seama românilor", a precizat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. o minciuna… costul final tot in buzunarul romanului de rand se va vedea…

    suprataxarea multinationaleolor duc la fuga si ascundere de capital fie el rea sau contabil; pe urma loveste in stagnare sau scadere remuneratie salarii; pe urma loveste in facturari finale de servicii intre clientii finali. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb