Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) consideră că Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) ar trebui să verifice modul în care companie Euroins România a transferat, în cursul lunii februarie şi în prima jumătate a lunii martie, către compania reasigurătoare din interiorul companiei-mamă sumele de bani obţinute în ţara noastră.
Reprezentanţii COTAR susţin, într-o precizare trimisă ziarului BURSA, că Euroins a semnat în februarie 2023 un contract de reasigurare cu o companie din cadrul grupului din care făcea parte, iar clauzele contractului de asigurare denotă că documentul respectiv este orice altceva numai de reasigurare nu, atât timp cât banii erau mutaţi intracompanii.
"Una dintre clauze prevede că, dacă o parte a fost plasată sub orice formă de administrare de către un organism de reglementare (cum e cazul FGA), obligaţiile celeilalte părţi încetează. Adică, şi-au premeditat falimentul prin acest contract ştiind că urmează sa fie puşi sub administrare de către FGA.
Altă clauză prevedea faptul că, dacă lui Euroins i se suspenda activitatea de tranzacţionare pentru orice clasă de asigurări, reasigurătorul din acelaşi grup de firme este considerat liber de obligaţii şi toţi banii din reasigurare sunt păstraţi de către reasigurătorul care are aceiaşi acţionari ai Euroins.
Bulgarii au semnat rapid acel contract de reasigurare când au fost siguri că ASF le va retrage licenţa. Vorbim fără doar şi poate de o premeditare a unui faliment şi de tranzacţii care ar trebui să atragă inclusiv răspunderea penală a acţionarilor Euroins. Mă întreb cum de Oficiul împotriva Spălării Banilor nu a reacţionat la tranzacţii de sute de milioane de euro în decurs de câteva zile? Sunt convins că băncile de unde au retras Euroins banii au sesizat Oficiul Împotriva Spălării Banilor. Atunci când o persoană fizică face o tranzacţie de peste 10.000 euro, banca începe să îţi pună întrebări. În cazul Euroins, care a retras sute de milioane de euro din băncile din România în decurs de câteva zile, nicio instituţie a statului român nu s-a autosesizat. Euroins a trecut ca prin brânză prin aşa zisul control al instituţiilor româneşti. Oficiul împotriva Spălării Banilor a fost sesizat de peste 5 ani în mod oficial despre tranzacţiile suspecte desfăşurate de către Euroins şi City Insurance, dar a tăcut în toţi aceşti ani", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR în precizarea trimisă Redacţiei.
Reprezentanţii COTAR afirmă că "tunurile financiare" date de City Insurance şi Euroins nu se puteau realiza fără complicitatea mai multor instituţii importante din Romania.
"Cu toate acestea, ancheta legată de City Insurance nu avansează şi, probabil, se aşteaptă prescrierea faptelor. Nici in cazul lui Euroins nu va fi găsit niciun vinovat. Doar vreo 8 milioane de fraieri care vor achita un pre majorat al RCA -ului care include şi valoarea tunurilor financiare date de Euroins şi City Insurance", se mai arată în documentul citat.
În replică, reprezentanţii Eurohold afirmă, într-un drept la replică trimis Redacţiei, că respectivul contract de reasigurare la care se referă cei de la COTAR este întocmit legal atât potrivit autorităţilor din Bulgaria, cât şi autorităţilor din ţara noastră.
"Eurohold Bulgaria AD informează cititorii Bursa următoarele: contractul de reasigurare semnat cu EIG-Re este un contract recunoscut atât de autorităţile de supraveghere din Bulgaria, cât şi de cele din România. Euroins nu a scos bani din România, ci a plătit de fapt bani în România. Astfel, doar în ultimele două luni şi jumătate, de la semnarea ultimului contract de reasigurare şi până la anularea licenţei de către ASF pe 17 martie, a plătit peste 450 milioane de lei prin acest contract de reasigurare" se arată în dreptul la replică citat.
Scandalul Euroins este departe de a se finaliza, mai ales că vineri, 28 aprilie, la Tribunalul Bucureşti se va desfăşura un nou termen în procedura falimentului companiei de asigurări declanşată de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi de alţi creditori.
• Curtea de Apel Bucureşti va discuta joi suspendarea deciziei ASF în cazul Euroins
Magistraţii Secţiei de Contencios Administrativ din cadrul Curţii de Apel Bucureşti nu s-au pronunţat vinerea trecută pe cererea de suspendare a deciziei ASF, formulată de Euroins România şi Euroins Insurance Group AD, în care solicită anularea deciziei din 17 martie 2023 a Autorităţii prin care i s-a retras companiei de asigurare autorizaţia de funcţionare, constantându-se insolvenţa.
Potrivit portalului intanţei, magistraţii s-au pronunţat prin încheierea de şedinţă doar asupra excepţiei lipsei calităţii de reprezentant al reclamantei Euroins România, care a fost ridicată de reprezentanţii ASF, şi a respins excepţia respectivă ca neîntemeiată. Instanţa a fixat un nou termen pentru judecarea cererii de suspendare, joi, 27 aprilie 2023, exact cu o zi înainte de termenul acordat de Tribunalul Bucureşti - 28 aprilie - pentru continuarea procedurii falimentului Euroins a cărei deschidere e solicitată de ASF şi mai mulţi creditori.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 09:05)
Da pe ei COTAR cine îi investighează pe AML ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 10:24)
am ajuns ca tara sa luam teapa de la bulgari,
jenant
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 11:36)
sau tot de la romani? ca parca nu e asa clar..
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 15:25)
Înteleg ca tu vrei teapa doar de la UE, anglo-saxoni etc ?
Bulgari sunt sub demnitatea ta, rusine sa iti fie!!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2023, 19:47)
Foarte tare si foarte concis acest comentariu.