Uncia de aur s-a tranzacţionat astăzi pentru aproape 1.900 de dolari, apropiindu-se de maximul istoric stabilit în urmă cu nouă ani, pe măsură ce tensiunile politice şi îngrijorările cu privire la economia mondială au stimulat cererea pentru valorile de refugiu, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Înmulţirea semnalelor potrivit cărora pandemia de coronavirus stagnează revenirea economiei şi recenta creştere a tensiunilor între SUA şi China, stimulează atractivitatea aurului. Metalul galben se îndreaptă spre cea de-a şaptea săptămână consecutivă de creştere, cea mai lungă perioadă de creştere de după 2011, iar argintul este pe cale să înregistreze cel mai mare salt săptămânal din ultimele patru decenii. "Atunci când dobânzile sunt la zero sau apropiate de zero, aurul este atractiv de deţinut pentru că nu ai de ce să te îngrijorezi cu privire la obţinerea de dobândă pentru aurul tău şi vezi cum preţul aurului creşte pe măsură ce creşte incertitudinea pe piaţă. Aş cumpăra aur acum şi aş continua să cumpăr, pentru că aurul înregistrează evoluţii bune", a declarat investitorul Mark Mobius, co-fondatorul Mobius Capital Partners. Vineri dimineaţă, la bursa de la Londra, preţul spot la aur a crescut cu 0,4%, până la 1.894,82 dolari uncia, după ce joi a urcat până la 1.898,34 dolari, apropiindu-se de recordul absolut de 1.921,17 dolari uncia înregistrat în luna septembrie 2011. De asemenea, argintul s-a apreciat cu 0,5%, până la 22,7047 dolari uncia, şi este pe cale să înregistreze cea mai puternică creştere săptămânală de după 1980.
Chiar dacă preţurile spot la aur sunt la 25 de dolari de recordul absolut, unele contracte futures pe bursa Comex se tranzacţionează deja peste maximul istoric. Joi, contractele futures la aur cu livrare în luna decembrie au urcat până la 1.927,10 dolari uncia. Secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, l-a acuzat pe liderul chinez că este un "adept sincer al unei ideologii totalitare falimentare", referindu-se în special la prerogativele sale de "secretar general al Partidului Comunist". Comentariile sale au venit după anunţul închiderii consulatului chinez din Houston, Texas. Diplomaţia chineză a promis represalii împotriva acestei decizii fără precedent de la instituirea relaţiilor diplomatice bilaterale în 1979. Investitorii urmăresc şi posibilitatea unor noi măsuri de politică fiscală şi monetară pe măsură ce direcţia relansării economice rămâne incertă. Liderii Uniunii Europene au convenit recent un pachet de stimulente în valoare de 750 miliarde de euro, iar oficialii Rezervei Federale se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a decide dacă este nevoie de noi stimulente.
1. Aurul înseamnă bani, tot restul e cred
(mesaj trimis de Emil în data de 24.07.2020, 16:41)
Te intrebi de unde scop trilioanele de dolari si euro, dar si alte monezi.
Ce acoperire au, sunt bani disponibili iesiti din vreo activitate ?
Nu.
Ca sa nu mai vorbim de datoriile globale cat de 4 ori PIBul global.
Unde este banul de fapt ?
Așa ca aurul e singura realitate băneasa.
2. Putreziciunea capitalismului
(mesaj trimis de Cristian în data de 25.07.2020, 08:47)
Cotația aurului arata cat de "profitabile" sunt investițiile în economia reală precum și faptul că capitalismul sclavagist a ajuns aproape de faza de putrefacție urat mirositoare.
3. multe posibilitati
(mesaj trimis de Vali în data de 25.07.2020, 10:10)
aurul e indicatorul geopolitic real.
nu are treaba cu inflatia sau cu evolutia dolarului sau alte baliverne ale trecutului.
o sa vedeti timpuri cand usd si aurul cresc in paralel si o sa va minunati ca investitorii la poarta noua.
ce ne zice aurul acum ?
ne zice ca urmeaza razboi. Din ala clasic, militar.
Unde?
Vedem...
poate fi usa vs china pe apa , poate fi grecia vs turcia (cu restul marilor puteri implicate mai apoi) in axa marii egee si in aria ciprului + restul orientului mijlociu (cand intra in joc baietii mari).
poate sa se reaprinda rusia vs ucraina (putin probabil - mizele in cele 2 cazuri anterioare sunt enorme pur si simplu si rusia are mai mult de castigat daca sta cuminte cat isi termina treaba altii - oricum exista auspicii masive ca rusia sa aiba treaba cu grecia vs turcia).
mai multe povesti de culcare... data viitoare.