Cotaţia ţiţeiului urcă puternic, din nou

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 22 martie 2022

Cotaţia ţiţeiului urcă puternic, din nou

UE ia în calcul un embargo pe petrolul rusesc Vicepremierul rus Aleksandr Novak avertizează că preţul ţiţeiului poate ajunge la 300 de dolari barilul

Preţul petrolului a crescut semnificativ din nou, ieri, pe pieţele externe, după ce, în week-end, rebelii Houthi au atacat o rafinările din Arabia Saudită, oprind temporar producţia acesteia. În plus, cotaţiile au fost alimentate de informaţia conform căreia UE ia în considerare impunerea unui embargo pe petrolul rusesc, în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a urcat cu 6,4% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 114,78 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie s-a majorat cu 6%, la 110,99 dolari barilul la ora locală 10.39.

Conform The Guardian, guvernele din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) vor analiza posibilitatea impunerii unui embargo asupra petrolului rusesc, în încercarea de a forţa o retragere a armatei ruse din Ucraina.

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a declarat ieri, înaintea unei întâlniri a miniştrilor de Externe şi ai Apărării din UE: "Luând în calcul amploarea distrugerilor din Ucraina, în acest moment, este foarte greu să susţinem că nu ar trebui să afectăm prin sancţiuni sectorul energetic din Rusia".

Şi ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a spus: "Este inevitabil să nu începem să vorbim despre sectorul energiei şi cu siguranţă putem vorbi despre petrol, deoarece aduce cel mai mare venit la bugetul Rusiei. Vom continua să impunem sancţiuni Rusiei şi să ajutăm Ucraina".

Însă, premierul olandez Mark Rutte a declarat, citat de Reuters, că ţările membre UE încă sunt în cea mai mare parte dependente de ţiţeiul şi gazele din Rusia pentru aprovizionarea lor cu energie, iar importul acestor resurse nu poate fi tăiat pur şi simplu, într-un termen scurt. Domnia sa a spus: "Prea multe rafinării din estul şi vestul Europei încă sunt complet dependente de petrolul rusesc, iar la gaze situaţia este chiar mai rea. Trebuie să reducem această dependenţă. Trebuie să o facem cât mai rapid posibil, dar nu o putem face mâine".

Amintim că SUA au interzis, luna aceasta, importurile de ţiţei şi gaze din Rusia. Şi Marea Britanie a anunţat că va renunţa la importurile de petrol şi gaz rusesc până la finalul lui 2022.

În noul context, în care UE ar putea recurge la o măsură similară, vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat, citat de TASS, că preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul. "Este imposibil pentru Europa, în prezent, să refuze petrolul şi gazele din Rusia", a afirmat Novak.

Tot ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Europa va fi lovită puternic în eventualitatea unui embargo asupra petrolului rusesc, care va dezechilibra din punct de vedere energetic continentul.

În schimb, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat UE ieri, într-o postare video pe Telegram, să înceteze orice "comerţ" cu Rusia şi să-i refuze resursele energetice. "Fără euro pentru ocupanţi", a spus oficialul ucrainean, adăugând: "Închideţi-le toate porturile voastre. Nu le trimteţi bunurile voastre. Refuzaţi-le resursele energetice. Fără comerţ cu voi, fără întreprinderile şi băncile voastre, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război".

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,3%, la 1.938,80 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 10.59, cea spot - cu 0,7%, la 1.935,51 dolari/ uncie.

------------------

Preţul grâului cu livrare în luna mai a urcat cu 7% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 10.56, atingând 11,38 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în urcare cu 2,5%, la 7,60 dolari/ buşel.

------------------

Principalul constructor de automobile din Rusia, Avtovaz, a anunţat ieri că opreşte, parţial, în perioada 21-25 martie, producţia la uzinele sale de la Togliatti şi Izhevsk, din cauza lipsei de componente electronice, potrivit Reuters.

------------------

Compania franceză Renault deţine 68% din Avtovaz - producătorul automobilelor marca Lada din perioada sovietică. Celălalt acţionar este Rostec State, un conglomerat din sectorul de apărare, deţinut de statul rus şi condus de Serghei Chemezov, un aliat al lui Vladimir Putin.

------------------

Franţa a blocat active aparţinând oligarhilor ruşi (iahturi, apartamente, conturi bancare) aflate pe teritoriul său în valoare de aproape 850 de milioane de euro, după izbucnirea războiului din Ucraina, a anunţat ministrul Economiei şi Finanţelor de la Paris, Bruno Le Maire, citat de AFP.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb