Cozi interminabile s-au format la centrele de eliberare paşapoarte din Romania, iar platformele de programări online sunt sufocate de numărul crescut de cereri pentru eliberarea paşapoartelor, potrivit unor comunicate emise de Ministerului de Interne.
Conform presei, fluxul mare de cereri s-ar datora crizei provocate de situaţia din Ucraina, care susţine că tot mai mulţi români îşi eliberează paşapoarte pentru a putea pleca din ţară, în cazul în care războiul se extinde dincolo de graniţele Ucrainei.
Pe fondul creşterii bruşte a numărului de cereri, MAI a dispus prelungirea programului în centrele de eliberare, precum şi modificarea timpului de eliberare a paşaportului de la termenul legal de 15 zile, la doar două zile lucrătoare.
Potrivit MAI, numărul cererilor a crescut semnificativ faţă de alte perioade. Conform ministerului de resort, în primele opt zile ale lunii martie acest an comparativ cu perioada 1-8 februarie, a fost înregistrată o creştere a numărului de programări online cu 121,42%. Faţă de intervalul similar din 2021 este o creştere de 324,05%. Per total, în perioada analizată, numărul cererilor pentru eliberarea unui paşaport a crescut, la nivel naţional, cu 191,84% faţă de 1-8 februarie 2022 şi cu 417,40% faţă de 1-8 martie anul trecut.
Ministerul de Interne a anunţat că, în cazul programărilor online, toate locurile sunt ocupate până în luna mai.
• Motivul creşterii - frica de război sau ridicarea restricţiilor?
Deşi motivul principal invocat de presă pentru creşterea bruscă a fluxului de cereri este că românii se pregătesc să fugă din calea războiului, realitatea pare să fie alta. La centrul de eliberare paşapoarte din Bucureşti din incinta mall-ului Plaza România, oamenii par să "fugă" în vacanţă. Întrebaţi de motivul pentru care au depus cererea de eliberare de paşaport, cei mai mulţi dintre oamenii prezenţi la centrul de paşapoarte susţin că, odată cu ridicarea restricţiilor, vor să profite de acest lucru şi să plece în vacanţă.
Potrivit răspunsurilor oferite la întrebările jurnaliştilor BURSA, cele mai multe persoane aleg să plece în vacanţă în Maldive şi în Egipt, iar ceilalţi respondenţi susţin că trebuie să călătorească spre destinaţii precum SUA, Canada, Republica Dominicană şi Africa de Sud.
Directorul Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Bucureşti, Claudiu Porojan, a declarat recent pentru Libertatea că această creştere se poate datora relaxării restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19: "S-au relaxat măsurile şi trebuie să ţinem cont şi de faptul că oamenii nu au mai solicitat paşapoarte în ultimii doi ani de zile la nivelul cu care eram obişnuiţi înainte. De exemplu, imediat după starea de urgenţă, aveam numai câteva zeci sau câteva sute de cereri zilnice".
• Motivul confuziei - o eroare de comunicare
Urmărind situaţia de la faţa locului, la centrele de eliberare a paşapoartelor, echipa BURSA a asistat la erori de comunicare din partea colegilor din presă care şi ei intervievau oamenii veniţi să îşi obţină paşapoartele. Mai mulţi reprezentanţi ai presei au adresat întrebări tendenţioase oamenilor aflaţi la centrul de eliberare al paşapoartelor, formulându-le în aşa fel încât răspunsurile să insinueze că aceştia ar fugi din calea războiului. Astfel, ideea că românii dau buzna la paşapoarte de teama războiului, poate să fie rezultatul unei grave erori de comunicare între mass-media şi publicul general.
1. Sa de dea spor de munca
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2022, 11:34)
Ce sa zic, "platformele de programări online sunt sufocate". Adica, cum, se supraincalzeste serverul si-l apuca transpiratia?
Cei de la pasapoarte sunt cei mai nemunciti bugetari din tara. Acolo merge doar cu programare, nu ai programare nu te baga in seama poti sa fi tu cetatean sau nu. E vre-o problema ca poti fi cetatean si sa astepti o luna pentru un act sau ceva? Nu, din perspectiva internelor nu e nici un rost sa se agite angajatii, ei lucreaza cu relaxare orice ar fi iar restul pot astepta pana le vine randul oricat.
E o democratie interesant in care o factura este titlu executoriu, exista legi in care statul trebui sa raspunda in maxim 30 de zile la petitii, dar pentru un pasaport stai 2 luni.
In orasele mari se stie de ani de zile ca nu fac fata. Si totusi, nu se mai gasesc inca 2 angajati si 1 calculator si 1 camera foto ca sa preia fluxul. Culmea, platesti si 200 lei pentru onoare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2022, 12:25)
Nu local este problema ci la Bucuresti acolo se tiparesc si proceseaza datele trimise. Si pasaportul cand il ridici, este in plic si este trimis din Bucuresti. Deci "harnicii si competentii" sunt in orasul lui Bucur
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2022, 15:38)
A intervenit echipa de "calmare si dezinformare". Da, au gasit 2 oameni care merg in Maldive.
Doar in cenzura comunista era la fel. Gaseau cozi la pui si oamenii muncii spuneau ca au venit sa sprijine partidul.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2022, 15:59)
lumea trebuie sa apere cu arma in mana tot ce au furat smecherii 30 de ani , nu sa se gandeasca la plecat .