Numărul ofiţerilor acoperiţi ai fostei securităţii, care au rămas în actualele servicii, aflaţi azi în partidele politice, este covârşitor, un exemplu în acest sens fiind cel al vicepreşedintelui Partidului Naţional Liberal, Teodor Meleşcanu, a afirmat ieri liderul Partidului Iniţiativa Naţională, Cozmin Guşă. El susţine că ofiţerii acoperiţi ai fostei securităţi au rămas ofiţeri şi ai actualelor servicii secrete şi "se vor face presiuni mari să nu fie divulgată identitatea lor".
"Am mai spus, înainte cu două luni, că eu cred în calitatea de fost ofiţer acoperit a lui Teodor Meleşcanu şi nimeni nu mi-a zdruncinat această convingere. Cei care vor să discute acest lucru, să studieze ce făcea în 1989 Teodor Meleşcanu la Viena, foarte aproape de locul în care s-a sinucis Marin Ceauşescu", a spus deputatul independent, citat de Rompres. Potrivit acestuia, nu se doreşte deconspirarea celor care sunt în continuare ofiţeri acoperiţi ai SRI şi SIE, o dovadă fiind faptul că săptămâna trecută "a existat o blocadă", "cineva a anunţând că sunt 4 dosare venite de la SIE, pentru ca apoi nimeni să nu mai recunoască nimic".
Guşă a arătat că, dacă există ofiţeri acoperiţi, care de-a lungul carierei au fost protejaţi, va fi foarte greu pentru SRI sau SIE să trimită dosarul lui CNSAS, pentru că "acesta trebuie să-şi facă în continuare jocul". Conform liderului PIN, "numărul mare de oameni care au lucrat cu securitatea (colaboratori sau agenţi-n.r.) şi care populează conducerile partidelor, "au blocat reforma în România" şi a opinat că, "dacă se va merge până la capăt cu deconspirarea, în proporţie de 90%, conducerile partidelor vor fi decapitate".
Liderul PIN a afirmat, însă, că are semnale clare că "valul pozitiv de deconspirări care a început în iunie, cu Dan Voiculescu" , s-ar putea bloca, iar discuţiile de la nivelul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii vor cădea în derizoriu. Conform lui Cozmin Guşă, "partidele au început deja negocieri subterane pentru ca verdictul în ceea ce-i priveşte pe liderii lor să fie unul comod".
"Toată această mascaradă de negocieri subterane, între membrii CNSAS puşi de şefii lor de partide, a fost ocazionată de nume grele care vor fi luate în discuţie ", a spus deputatul independent. În acest sens, el l-a nominalizat pe liderul deputaţilor democraţi, Cristian Rădulescu, pentru care "Corneliu Turianu, (membru CNSAS-n.r.), a început o rundă asiduă de discuţii subterane, creând un precedent pentru toate partidele politice", şi pe liderul Uniunii Democrate Maghiare din România, Marko Bela, despre care "cum să mai spună cineva că nu a făcut poliţie politică când a recunoscut că dădea informări despre scriitorii din Ungaria care vizitau România".