CR-Design: Piaţa de design interior atinge un nou prag de maturitate şi devine mai puternică în 2024

F.D.
Miscellanea #Construcţii / 8 februarie

CR-Design: Piaţa de design interior atinge un nou prag de maturitate şi devine mai puternică în 2024

Piaţa de design interior din România îşi continuă evoluţia într-un ritm mai accelerat, fiind caracterizată de două tendinţe majore: interesul tot mai ridicat pentru amenajarea spaţiilor comerciale şi a birourilor şi cererea crescută pentru amenajarea caselor şi a apartamentelor spaţioase, arată specialiştii CR-Design. Astfel, piaţa de amenajări interioare atinge un nou prag de maturitate, fiind alocate bugete mai mari, între 400 euro/mp şi 700 euro/mp pentru amenajarea spaţiilor comerciale sau rezidenţiale.

Segmentul comercial, motorul pieţei de design interior

"Piaţa de design interior trece printr-un proces de revigorare, mai ales datorită segmentului comercial, unde tot mai multe firme şi tot mai mulţi antreprenori aleg să amenajeze spaţiile de lucru, indiferent de mărimea acestora. Spre exemplu, anul trecut, o surpriză plăcută am avut-o din partea cabinetelor medicale, stomatologice şi chiar a cabinetelor medicale de familie. Ne bucură foarte mult că medicii din structura de stat doresc, pe lângă eficientizarea spaţiilor, să le ofere pacienţilor un mediu plăcut şi primitor. Vedem că acest trend se menţine în 2024, în special în domeniile retail, medical, HoReCa, turism şi beauty, dar şi în zona de companii care vor să amenajeze birourile pentru a crea un mediu de lucru mai plăcut pentru angajaţi", declară Camelia Radu, fondator şi designer de interior CR-Design.

Cererea ridicată pentru amenajarea spaţiilor comerciale şi a birourilor are loc ca urmare a creşterii concurenţei în fiecare domeniu şi astfel apare dorinţa de diferenţiere între afacerile din aceeaşi breaslă. La aceasta se adaugă natural nevoia de fidelizare a clienţilor şi a angajaţilor. Astfel, cererea pentru servicii de design interior pe segmentul comercial a crescut cu 23% anul trecut faţă de 2022, iar pentru 2024 CR-Design estimează că acest segment va reprezenta 30%-35% din totalul de proiecte de amenajare interioară.

Tot mai multe amenajări interioare şi în oraşe mici şi în mediul rural

Cele mai multe cereri pentru amenajarea spaţiilor comerciale vin din Bucureşti şi alte oraşe mari, iar în ultimul timp se remarcă un interes crescut şi din oraşe mai mici, cum ar fi Târgu-Jiu sau Câmpina, dar şi în mediul rural. Recent, CR-Design a amenajat un cabinet medical într-un stil modern şi primitor într-o comună de 12.800 de locuitori din judeţul Arad. De asemenea, interesul pentru proiecte în mediul rural din apropierea oraşelor este în creştere, în special pentru cabinete stomatologice, cabinete medicale, saloane cosmetice, showroom-uri, restaurante, pensiuni şi case de vacanţă.

Pe segmentul de birouri, creşte numărul solicitărilor din partea firmelor de tip IMM, din diverse domenii, inclusiv firme cu câţiva angajaţi, care vor să creeze un spaţiu de lucru armonios ca parte din strategia lor de recrutare şi de retenţie a angajaţilor, în concurenţa cu companiile mari.

Pe segmentul comercial şi office, sunt preferate stilurile modern şi industrial care transmit ideea unui spaţiu relaxant şi primitor, iar bugetele variază de la 15.000 de euro la sute de mii de euro, în cazul showroom-urilor de cele mai multe ori, în funcţie de suprafaţa amenajată, dar şi de tipul de spaţiu.

"România trece printr-un proces de îmbunătăţire, înfrumuseţare şi armonizare a vieţii indiferent că vorbim de business sau de propria casă. Modul în care se simt clienţii sau angajaţii în spaţiul în care intră şi stau poate ore întregi a devenit o prioritate pentru antreprenorii români. Focusul este din ce în ce mai mare pe cum se simt oamenii indiferent de locul în care se află, ceea ce susţine creşterea pieţei de design interior. De altfel, românii, antreprenori sau persoane fizice, au înţeles şi apreciază tot mai mult rolul pe care un designer de interior îl are, cum îi ajută în tot procesul de amenajare de la randare, la selecţia produselor până la ultimul detaliu din spaţiul amenajat armonios şi cât de mult pot economisi, în multe cazuri până la 20%, doar apelând la un specialist experimentat", spune Camelia Radu, fondator şi designer de interior CR-Design.

Segmentul rezidenţial, în creştere pe locuinţe mari

Totodată, segmentul rezidenţial continuă să aibă un aport important pe piaţa de design interior. Interesul pentru amenajarea caselor şi apartamentelor spaţioase rămâne ridicat, în special în oraşele principale, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi în mediul rural în apropierea oraşelor mari, unde sunt construite case de vacanţă.

"Pe rezidenţial există un echilibru destul de mare între cererea amenajărilor pentru case, pentru apartamente sau pentru garsoniere. Diferă bugetul alocat, deci implicit şi stilul ales în design, materialele folosite şi complexitatea îmbinării lor. Pe primul loc rămâne amenajarea caselor sau a locuinţelor mai mari pentru că acolo intervine evident rolul designerului de interior: găsirea echilibrului dintre parter şi etaj, dintre dormitor şi băi, ce culori alegem pentru camera copilului pentru a-i plăcea un timp mai îndelungat. În amenajarea locuinţelor mai mari este şi mai greu de gestionat bugetul dacă nu ştii exact către ce rezultat te îndrepţi, pentru că dacă nu eşti obişnuit cu produsele sau furnizorii, va fi destul de greu de ales echilibrat şi de combinat coerent detaliile în aşa fel încât amenajarea să fie cursivă, dar nu lipsită de personalitate. Acesta este şi motivul pentru care amenajările fără implicarea unui designer de interior sunt de cele mai multe monocrome, fără detalii şi accesorii mai îndrăzneţe, riscul de a greşi fiind destul de mare", adaugă Camelia Radu, fondator şi designer de interior CR-Design.

Românii apelează în număr tot mai mare la designeri de interior pentru a evita pierderi considerabile de bani, cât şi pentru a evita un rezultat dezastruos. Un spaţiu armonios are mai multe componente: utilitate, spaţii suficiente de manevrare, culoare generoase de trecere, materiale rezistente funcţie de spaţiul folosit, comode tapiţate, culori asortate în funcţie de personalitatea celui care trăieşte în spaţiile respective, inclusiv corpuri de iluminat strategic poziţionate şi cu intensitatea luminii corespunzătoare. Ori dacă din tot acest mix necesar lipseşte ceva, spaţiul poate deveni deranjant, incomod sau chiar enervant, iar atunci investiţia să ajungă să pară nejustificată.

În ceea ce priveşte tendinţele de amenajare, în 2024 sunt prezente obiectele impunătoare, liniile curbate atât în mobilă, cât şi în accesorii, dar şi materialele naturale: lemn, piatră, răchită, aranjamente florale uscate. Când vine vorba de culori, deşi potrivit Pantone culoarea anului este Peach Fuzz, cel mai probabil această nuanţă nu se va regăsi în amenajări ci mai degrabă în fashion, în amenajări fiind folosite în continuare culori care reprezintă spaţiul, proprietarii sau afacerea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. …, ce intra in demodare la urmatoarea generatie…

    exista design atemporar… unde o joci doar din mobilier… in rest bani exagerat de multi dati inutil… pe gusturi discutabile… nici cand vrei sa vinzi nu te prea ajuta….. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb